Vijf jaar reizen met kinderen – terugblik op onze mooiste reisavonturen

Inhoud van dit artikel

Niet zo lang geleden werd onze zoon Teun vijf jaar. Een mooie leeftijd. En voor hem ook het begin van de schoolplicht. Voor ons als gezin betekent dat voortaan minder flexibiliteit als het om vakanties en reizen gaat. Het einde van een levensfase zou je kunnen zeggen. En dus een mooi moment om nog eens op deze vijf jaar terug te blikken. Dat doen we aan de hand van elf van onze mooiste vakantiebelevenissen en reisavonturen.

Paardrijden in een Cubaanse vallei

Moesten we dit wel doen met de kinderen? De twijfel slaat toe als ik ons paard zie en besef dat die wel erg groot is. Toch maar proberen, tenslotte is dit niet m’n eerste ritje op een paard en is ons beloofd dat we iedere 15 tot 30 minuten ergens zullen stoppen. De kinderen kennen geen angst, maar tonen zich onder de indruk als het paard zich met ons erop in beweging zet. Al gauw wil mijn zoontje de teugels in handen hebben en mijn dochter poseert even later als een heuse amazone op haar paard. De makke paarden sjokken door plassen, over paden en kleine heuveltjes in de prachtig Valle del Silencio in Cuba. Het landschap bestaat uit bloedrode aarde, tig kleuren groen en imposante kalkrotsen. Onderweg stoppen we o.a. voor een bezoek aan een tabaksplantage en een koffieplantage en voor een lunchpauze bij een meertje. Deze stops houden het afwisselend voor de kinderen en zo blijft het paardrijden voor ons goed vol te houden. Toch is er na vier uur stiekem ook wel opluchting als we de paarden in de wei parkeren en met de eigen benenwagen naar ons verblijf terugkeren. Weer een prachtige ervaring rijker! 

Meer over onze reis in Cuba lees je hier.

Bakfietsavontuur door vier landen

Fietstassen geladen? Overige spullen in de bakfiets? Kinderen zitten goed? Ok, let’s go! En met de eerste omwentelingen van de pedalen is de vakantie begonnen. Zodra we de stad achter ons laten en meer landelijk fietsen groeit ons vakantiegevoel met de kilometer. Een week lang fietsen we zo vanuit Maastricht door Duitsland, België tot in Luxemburg. We fietsen, grotendeels over het fietstraject van de zogenaamde Vennbahn. In totaal bijna 200 km. door prachtige natuur met iedere dag ook genoeg tijd ingepland voor de kinderen (van toen vier en drie) om te spelen, te zwemmen, in het bos te ravotten of een kasteel te bezoeken. En met elke avond weer een andere kindvriendelijke accommodatie om te overnachten. Al-met-al een mooi avontuur dat we als gezin aangingen en waar we volop van genoten.

 Lees hier het reisverslag van ons bakfietsavontuur.

Snorkelen in de Caribische Zee

Snorkelen is een van onze favoriete reisactiviteiten. Het stond dan ook hoog op ons wensenlijstje voor Caribisch Mexico. Echter zouden we nu voor het eerst snorkelen met onze twee kids, toen nog zonder zwemdiploma’s. Zou dat wat worden op open zee? De randvoorwaarden in het Mexicaanse Tulum waren in elk geval goed. Er ging een extra paar ogen mee (de gids), het boot/-snorkeltochtje zou maar een uurtje duren en de kids kregen naast hun zwembandjes ook een reddingsvest aan en een reddingsboei mee om zich in zee aan vast te houden.

Uiteindelijk viel het snorkelen voor ons als ouders (en redelijk ervaren snorkelaars) tegen. Er was vooral veel dood koraal en verder weinig spannend zeeleven te zien. Maar, het was wel gaaf om dit als gezin te doen en de kinderen (met gewone snorkelbrillen op) te begeleiden in het verkennen van de onderwaterwereld. Vooral Teun – toen vier jaar oud – vond het prachtig toen we een pijlstaartrog en later een grote schildpad spotten. Lotte (toen twee) vond vooral het boottochtje leuk, maar begreep de fun van het snorkelen niet zo. Ze hield desondanks dapper vol. Qua veiligheid ging het allemaal prima, dus voor herhaling vatbaar, maar dan op een mooiere snorkelplek. 

Ontdek hier meer over onze road-trip in Mexico.

Stedentrips aan het strand


Een stad met stranden, heeft goud in handen. Deze reisspreuk van ondergetekende gaat zeker op voor jonge gezinnen. En met warme gevoelens kijk ik dan ook terug op onze lange stedentrips aan zee; o.a. in Lissabon, San Sebastian (zie foto) en Santander. Een ochtendje dingen zien en doen wisselden we er af met een middagje op het strand. Een terrasbezoek is er makkelijk te combineren met speeltijd in een naastgelegen speeltuintje. En culturele hoogtepunten gaan er hand in hand met laagdrempeliger toeristenvermaak. Kortom; een stedentrip aan het strand is superleuk voor alle gezinsleden. Met als bonus voor ons als ouders al die zeer nabijgelegen horeca: een mooi kans voor ’s avonds een dinertje voor twee met de babyfoon mee.

Ideeën opdoen voor leuke stedentrips aan het strand? Lees over onze favorieten: San SebastianSantander en Lissabon.

‘Familienzeit’ in een Duits wijngebied

 Sommige type reizen lijken op het eerste oog niet geschikt om te maken met kinderen. Een wijnreisje bijvoorbeeld. Maar, in het pittoreske Duitse wijngebied ‘Ahrtal’ ontdekken we een bijzonder plekje voor een heerlijk weekend voor het hele gezin. Weingut Försterhof heeft de ingrediënten voor dit succesrecept. Het is een prachtig gelegen architectonisch wondertje met een ruim gastenappartement en een grote speeltuin. En er is een restaurant met een terras met heerlijk uitzicht en een vinotheek. Genoeg vermaak dus voor iedereen. 

De kinderen bijvoorbeeld zijn al kort na het ochtendgloren in de speeltuin te vinden. En als ze even televisie kijken, kunnen papa en mama mooi wat wijntjes proeven en kopen in de vinotheek. ’s Avonds uitbuiken van de Duitse kost doen we met een prachtige avondwandeling waarbij de kinderen verstoppertje spelen tussen de wijnranken. En tussendoor toeren we door de omgeving langs steile wijnhellingen, pittoreske dorpjes, wijnmakers en diverse attracties (o.a. een rodelbaan). En zo biedt een wijnreisje in de Ahr voor ieder wat wils en vooral heel veel mooie ‘family time’. 

Enthousiast geworden? Lees dan verder over het AhrtalOverigens is het Moezel wijngebied ook een superleuke bestemming!

Glamping op een mini-camping

Slapen in een tentje! De kinderen kijken er al dagen naar uit. En als eenmaal op de camping in Frankrijk blijkt dat er ook nog diertjes rondlopen, er voldoende speelgoed en een omheind zwembad zijn en ook nog de nodige andere kinderen om mee te spelen, dan is het feest compleet. Bijna compleet dan; het dagelijks ontbijtbuffet, de ‘table d’hôte’ en de met ijsjes gevulde vriezer maken het pas echt af. En het zijn – naast de ingerichte safaritent en privébadkamer – die fijne extra’s van een mini-glamping. Ons als ouder spreekt daarnaast de kleinschaligheid aan (vijf tot tien accommodaties), waardoor je goed zicht op je kinderen kunt houden. Het kleinschalige karakter leidt ook tot een knusse sfeer, waarbij je na een paar dagen alle andere campinggasten van naam kent en leuke sociale contacten opdoet. Zo lang het voor de kinderen leuk is willen we elk jaar wel terug naar een mini-glamping. 

Blij verrast was ik nadat we voor het eerst als gezin een kunstmuseum hadden bezocht. De kinderen hadden het namelijk ook erg leuk gevonden! Weliswaar hadden we niet het minste museum (Guggenheim, Bilbao) bezocht. Maar, ook volgende bezoekjes aan (soms minder vooraanstaande) musea waren een succes. Wel merk ik dat de kinderen enthousiaster worden van moderne kunst dan van oude meesters. Valt de collectie in de smaak bij ze, dan zijn kinderen in plaats van een ‘last’ vooral een verrijking bij een bezoek aan een museum. Het is ontzettend leuk om te zien hoe zij geprikkeld worden door de kunstwerken en hoe ze deze interpreteren. Hun fantasie i.c.m. hun logica leidt dan vaak tot leuke opmerkingen en gesprekjes. En als er wat te speuren, rennen of anderszins actiefs te beleven is, zijn de kinderen vaak nog niet uitgekeken, als wij dat al wel zijn. 

Lees meer over ons bezoek aan het Guggenheim in Bilbao en aan kunstmusea in Los Angeles.

Vader-zoonreisje naar het Ruhrgebied

Net voor mijn zoon Teun leerplichtig werd maakte ik nog van de gelegenheid gebruik voor ons eerste meerdaagse vader-zoon-reisje. 

Bij zo een echte ‘mannentrip’ hoorde natuurlijk ook een stoere bestemming… En dus reden we naar het Ruhrgebied.  Ik vond het best even spannend om alleen weg te gaan met mijn zoon, maar het plezier was er uiteindelijk misschien wel groter om. Slapen deden we van heel basic (in een afwateringsbuis…) tot aan meer luxe. We ondernamen een leuke combi van activiteiten met veel speelmomenten voor mijn zoon, maar ook met korte wandelingen en met bezoekjes aan diverse bezienswaardigheden. Eromheen pakten we samen een terrasje, gingen we eten bij de Griek en picknickten we. Kortom, heel veel ‘quality time’ met zijn tweetjes. Een klein beetje tot (gezonde) afgunst van vrouw en dochter. Toch hebben Teun en ik ons stiekem al voorgenomen dit vaker te doen 😉

 

Op vakantie met opa’s en oma’s

Als je zelf kinderen krijgt is het ook bijzonder om je (schoon)ouders in hun rol als opa en oma te zien. En hun zien genieten van je kinderen is voor jezelf ook genieten. In die zin brengt het wat extra’s om met z’n allen op vakantie te gaan (tegenwoordig heel hip ‘multigenerational travel’ genoemd; mijns inziens een vreselijk kille term die alle plezier ontbeert dat het idee van een familiereis juist wel in zich heeft…). Van wintersport tot een vakantiehuis in Spanje tot een paar dagen in een resort; er komen mooie familieherinneringen naar boven als ik aan de buitenlandmomenten met de verschillende opa’s en oma’s terugdenk. Maar ook herinneringen aan apres-ski tot diep in de nacht, een diner voor twee, een romantische late-night strandwandeling… Want ook dat kan ineens weer als je opa en oma mee op vakantie hebt 🙂 

De foto is genomen op Gran Canaria; een heerlijke bestemming om met de familie heen te gaan.

Wintersport

Dat beeld van een tiental ukkepukkies op ski’s die als een treintje achter elkaar de piste afschuiven… Voor menig wintersporter roept dit herkenning en een glimlach op. Een mooi moment dus als je eigen kind oud genoeg is om op ski’s te staan. Maar, ook buiten het skiën beleefden we zoveel plezier op de wintersport. Van sneeuwpoppen maken en sleetje rijden tot aan rodelen en apres-ski naast de speeltuin. En daarna lekker opwarmen en eten in ons oerdegelijke Oostenrijkse familiehotel. Wintersport is misschien wel de ultieme familievakantie. En een investering in de toekomst… Want, willen kinderen op zekere leeftijd niet meer met de ouders reizen of op vakantie; vaak maken ze voor wintersport nog graag een uitzondering…

Lees hier meer over wintersport met kinderen.

Sabbaticalreis

We hadden voordat we vader en moeder werden al eens aan een reis van meerdere maanden geproefd. En dat smaakte naar meer, net als alle reizen en vakantie-ervaringen met onze kinderen. Tel die twee op bij de rap naderende leerplicht van onze oudste en het plan voor een sabbaticalreis was geboren. Het zou een reis in Noord-Amerika worden van 80 dagen. Het werden er uiteindelijk 38, toen gooide de coronapandemie roet in het eten. Ondanks het voortijdige afbreken van de reis overheerst een gelukzalig gevoel als ik aan dit avontuur terugdenk. Onze eerste verre reis met de kinderen. Zoveel indrukken en mooie momenten samen. Klein geluk en groot geluk op de meest bijzondere plekken. Havana, Chichen Itza, Los Angeles, San Diego… Om zoiets te ondernemen als gezin en elke dag weer samen nieuwe avonturen te beleven is echt quality time pur sang! 

Ontdek hier meer over onze avonturen in de USA.

Genieten dichtbij huis

Gelukkig hoeven we helemaal niet ver te gaan voor mooie plekjes en leuke gezinsavonturen. Zo maken we in onze eigen omgeving graag een fijne fietstocht of een mooie wandeling. En brengen we bijvoorbeeld geregeld een weekendje door aan de Nederlandse kust. Nu de kinderen stilaan de kleuterleeftijd ontgroeien ontdekken we ook steeds meer nieuwe familie-attracties en -musea. Er is in Nederland zo ontzettend veel leuks te doen voor kinderen! Op die manier herontdekken we zelf ook onze eigen regio en ons land. Daarbij helpt het dat kinderen op deze jonge leeftijd nog niet zo kieskeurig zijn, maar vooral heel snel blij en enthousiast. Bijvoorbeeld van het vooruitzicht om in een tentje op de camping te gaan slapen. Of als ze bij een restaurant ontdekken dat er een speeltuin is. Of als ze in het vakantiepark iemand van een animatieteam verkleed zien rondlopen. Een kinderhand is gauw gevuld… En dat maakt het nog eens extra leuk om er vaak op uit te trekken met het gezin.

Voor een weekendje weg in Nederland is Noord-Holland onze favoriet en dichterbij huis – in Zuid-Limburg – wandelen we graag een van deze kindvriendelijke wandelingen.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *