Cantabrië met kinderen – Topvakantie in Noord-Spanje

Inhoud van dit artikel

De provincie Cantabrië is voor Spanjaarden een geliefde plek om de zomerse hitte van het binnenland te ontvluchten. Zoals in heel Noord-Spanje is het klimaat er koeler en natter en de omgeving groener dan in de rest van het land. Cantabrië heeft dan ook veel indrukwekkend natuurschoon, variërend van riviervalleien en prachtige stranden tot aan bergtoppen van boven de 2500 meter. Daarnaast heeft provinciehoofdstad Santander voor ieder wat wils te bieden en zijn er heel wat bezienswaardige dorpjes en een heel bijzonder dierenpark. Onderstaand ons verslag met tips voor een vakantie in Cantabrië met kinderen.

Parque Natural de Oyambre

Wij verbleven eerst tien dagen in een bungalow aan de kust (op camping Playa de Oyambre), nabij Parque Natural de Oyambre. In dit beschermde gebied is een bijzonder kustlandschap ontstaan waar de getijden vrij spel hebben. Het aangrenzende Playa de Oyambre is een mooi breed strand, omgeven door volgroene heuvels. Voor meer beauty’s van stranden, ongetwijfeld behorende tot de mooiste van Europa, reden we een half uur oostwaarts de provincie Asturië in. We bezochten er Playa Ballota en Playa de Buelna; elk op hun eigen manier betoverend mooi.

Playa de Oyambre
Playa de Buelna

Comillas

Vanuit ons vakantieadres was het slechts tien minuten rijden naar Comillas. In Comillas is een haventje en strand en een gezellig oud centrum met een speeltuin. Bezoekers komen echter vooral naar Comillas voor enkele architectonische trekpleisters, waarvan het El Capricho het bekendste is. Dit is een van de weinige creaties van Gaudi die buiten Catalonië zijn gebouwd. Het is een fantasievol gebouw dat op jong en oud indruk maakt.     

Uitzicht op Comillas
El Capricho, ontworpen door Gaudi

San Vicente de la Barquera

Ook San Vicente de la Barquera lag op slechts enkele kilometers van ons vakantieadres. Dit oude vissersplaatsje is gelegen in een decor van zee, riviermonding en bergen. Bovenop de centraal gelegen heuvelrug staan het Castillo del Rey en de Santa Maria kerk. Vanuit beide historische bouwwerken heb je een buitengewoon mooi uitzicht op de omgeving. Bij de voornaamste parkeerplaats in San Vicente ligt een grote speeltuin met er vlakbij een kiosk en openbare toiletten. 

Droge riviermonding in San Vicente de la Barquera
Zicht op het kasteel van San Vicente de la Barquera

Santillana del Mar

Een klein half uur rijden was het voor ons naar Santillana del Mar (i.t.t. wat de naam doet vermoeden, niet aan zee gelegen), ooit verkozen tot mooiste dorp van Spanje.

Hoewel die uitverkiezing mijns inziens wat overtrokken is, is Santillana een zeer bezienswaardige plaats. Vooral het religieuze bouwwerk Colegiata en het Plaza Mayor zijn erg de moeite waard. Verder zijn de met kasseien geplaveide straten een aangename plek om doorheen te slenteren, souvenirs te kopen en een leuk eettentje uit te zoeken.

 Even buiten het centrum is in Santillana del Mar ook een dierentuin gevestigd.

Santillana del Mar

Parque Cabarceno

Maar voor een bezoek aan een dierentuin kun je beter iets doorrijden. En wel naar het Parque Cabarceno in Obregón. Dit is een zeer ruim opgezet park, op een plek waar voorheen aan mijnbouw werd gedaan. 

Gebruik makend van de natuurlijke omgeving is hier een dierenpark ingericht dat zo het decor had kunnen zijn van Jurassic Park. Denk aan enorme dierenverblijven met weelderig groene weides met waterpartijen, omgeven door hoge bergen en ruige rotsen.

Je kunt het park per (eigen) auto verkennen, maar er zijn ook vier kabelbaanroutes die over de dierenverblijven gaan. Het park huisvest een zeer divers aanbod aan dieren en ook zijn er geregeld dierenshows (o.a. met zeeleeuwen en roofvogels). 

In het restaurant kun je tussendoor genieten van een zeer voordelige en goede driegangen lunch. Beter dan hier zal je niet gauw eten (en drinken…) in een dierentuin. 

Minpunt van het park is dat er geen speeltuinen zijn.

Parque Cabarceno

Santander

In Cantabrië brachten we verder nog negen nachten door in provinciehoofdstad Santander en in het hooggebergte van de Picos de Europa. We sloten af met enkele nachten in Baskenland waar we Bilbao en Portugalete bezochten. Stuk voor stuk zijn dit absolute aanraders om te bezoeken en samen met bovengenoemde plekken maakten ze dit echt een topvakantie! Laat je hier verder inspireren voor een vakantie in Noord-Spanje met kinderen:

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *