San Sebastian met kinderen – droombestemming voor ouders

Inhoud van dit artikel

Het Baskische San Sebastian is een droombestemming voor diegene die qua natuur, cultuur en gastronomie enorm verwend wil worden, maar, die tevens z’n kinderen lol wil zien maken op het strand en in het pretpark. Wij verbleven er zes dagen en dit zijn onze tips.

De Oude stad

Als bestemming op zich, ‘en route’ naar het strand of om pintxos te eten; we kwamen dagelijks wel even in La Parte Vieja; de oude stad. 

De kinderen waren vooral in hun sas met de speeltuin op het Zuloaga Plaza. Maar, met de oude stad grotendeels autoluw, konden ze sowieso aardig hun gang gaan in de smalle straten, nabij de terrassen en op het bijzondere Konsituzio Plaza (vroeger een stierenarena). Voor de  mooie entrees en gevels van de oude gebouwen hadden de kids minder oog. De imposante kerken boezemden dan weer wel ontzag in en veel winkeletalages konden ook op de aandacht van de twee rekenen. En op de wandelboulevard Zumardia – kloppend hart van de stad – was altijd wel iets te beleven. 

Ook in het aangrenzende Zentroa kwamen we graag; dit is het winkelhart van de stad, maar ook een bezoek waard om de vele art-deco gebouwen

Mooiste stads-strand van Europa

Het weer in Noord-Spanje biedt minder zonzekerheid dan in de rest van het land. Hartje zomer hadden wij er vier van de zes dagen strandweer. Dagen waarop we in een kleine twintig minuten door de bruisende oude stad liepen naar de aangrenzende Bahia de la Concha. Deze baai is opgedeeld in twee stranden: Playa de Ondarreta en Playa de la Concha. De stranden (met omkleedfaciliteiten) lopen geleidelijk af in zee en het ondiepe, (doorgaans) rustige water in de baai is ideaal voor jonge kinderen. Het zwemplezier wordt nog vergroot door het mooie zicht op de oude stad, omringende bergen en het achter de stranden gelegen Palacio de Miramar. In de zomer is het wel even zoeken naar een stukje leeg strand, zeker als je gedwongen wordt je handdoek te verleggen voor de opkomende vloed. Maar wat wil je ook: dit is tenslotte een van de mooiste stadsstranden in Europa.

Pretpark op de berg

We gaan met de bus! De kinderen zijn nu al razend enthousiast. En dit is nog maar het begin van ons uitstapje… Na de busrit volgt een ritje met de funicular; een ruim honderd jaar oude kabelbaan die ons naar de top van de Monte Igueldo brengt. Eenmaal daar wacht er een magnifiek uitzicht over de Bahia de la Concha. De kids hebben echter vooral oog voor het nostalgische pretpark op deze mooie plek. We maken een rondje langs de attracties zodat de kinderen twee activiteiten kunnen uitzoeken. Het worden treintje rijden en bootje varen. Met laatstgenoemde doen we als ouders ook mee; varen met zo een fantastisch uitzicht is tenslotte een unicum (ook al is het een wel heel kort boottochtje). Daarna deinen we nog even door op de magie van het uitzicht en bezoeken de plaatselijke cafeetjes voor lunch en pintxos ‘with a view’.

Proeven van Pintxos 

Noord-Spanje staat bekend om haar Pintxos; kleine hapjes voor tussen de maaltijden door. In San Sebastian wemelt het van de cafeetjes waar de bar vol staat met deze culinaire kunstwerkjes in alle soorten en maten. Je vraagt om een bord, kiest zelf je Pintxos uit en drinkt er voor €2,50 een prima glas wijn bij. Ook een fijn concept met kinderen nu ze zelf kunnen kiezen wat ze lekker lijkt. 

Pintxos zijn nog maar het voorproefje van wat de stad op gastronomisch vlak verder te bieden heeft. De voorliefde voor het culinaire zit de Basken in het bloed en nergens komt dat meer tot uiting dan in San Sebastian, de gastronomische hoofdstad van Europa. Het zou zonde zijn om daar tijdens je bezoek niet zoveel mogelijk van te ervaren

Tussen de locals in Gros

Gescheiden van de oude stad door de karakteristieke Zurriolabrug is de sfeer in de oude stadswijk Gros vooral ‘tranquila’ en meng je je er meer onder de locals. Omdat het vooral een woonwijk is zijn er heel wat kindvriendelijke pleinen. Zo kun je als ouder een terrasje pakken op het Plaza Zuberoa terwijl de kinderen zich vermaken in de draaimolen en speeltuin. En op het weidse Plaza Cataluña is het een gezellige drukte in de grootste speeltuin van de buurt. 

Wij verbleven zelf in een appartement in de wijk Gros. ’s Morgens was het prettig wakker worden met een wandelingetje naar een van de vele bakkerijtjes. ’s Avonds konden we kiezen uit meerdere restaurantjes op kruipafstand van de accommodatie. Vooral Peña y Goñi Kalea is een gezellig drukke straat met veel horeca, waaronder enkele van de beste Pintxos-barretjes in San Sebastian. Ook het bekendste moderne gebouw van de stad staat in Gros: de Kursaal (tip: het dakterras is een fijne plek voor een drankje). 

Gros heeft ook zijn eigen strand – Playa de la Zurriola – dat dankzij de hoge golfslag vooral populair is bij surfers. Maar, voor jong en oud, biedt de oceaan hier een mooi schouwspel. Een paar Churros erbij en genieten maar!

Uitzicht vanaf de oude tabaksfabriek

Opstaan, aankleden en de deur uit. In tien minuten lopen we langs de Urumea rivier, voorbij het centraal station tot aan het mooiste park van de stad; Parque de Cristina Enea. Onderweg hebben we o.a. koffie en broodjes gekocht die we als ontbijt nuttigen bij de grote speeltuin naast de entree van het park. Daarna maken we een wandeling langs historische parkarchitectuur en over heuvelende paden die langs bos en een gigantische ceder voeren. Bij de vijver voeren de kinderen de laatste broodresten aan de eendjes. 

Na een tweede stop bij de speeltuin steken we de straat over naar Tabakalera; vroeger een tabaksfabriek, nu een huis voor cultuur. De enorme deuren van de zij-ingang staan garant voor een grootse entree. Dat ruimtelijke gevoel houden we vast onder het hoge, enorme glazen dak in de lobby. In het er gevestigde koffiezaakje zijn het vooral jonge ouders die aan de koffie zitten, terwijl hun kroost de grote ruimte gebruikt voor wat activiteit. Als kers op de taart nemen we de lift naar de achtste verdieping. Vanaf het dakterras genieten we van een heerlijk uitzicht over de stad, terwijl zoonlief enthousiast roept bij alle langsrijdende treinen van het naastgelegen station.

Aquarium in de haven

Vissen kijken, dat hadden we de kinderen beloofd. Dus togen we naar de kop van de haven, naar het Aquarium. Eerst ontdekten we er meer over Baskische scheepvaart aan de hand van tig miniatuurschepen. Daarna waar we voor gekomen waren; het aquarium. Als voorwerk waren er een hele reeks kleine aquaria met een grote verscheidenheid aan zeewezens. Het klapstuk volgde toen we bij de enorme ramen van het grote aquarium kwamen waar o.a. haaien, roggen en grote scholen vissen langs zwommen. Ik had er sterk een bioscoopgevoel, want het is alsof je naar een film kijkt. Wel een met een heel sereen karakter, ondanks de drukte van toeristen om je heen. Eenmaal weer buiten namen we de trap naar het dak van het gebouw voor een fraaie blik over de baai. En daarna een ijsje eten in het levendige havengebied

Boottocht naar Isla de Santa Clara

Het vooruitzicht van een boottochtje deed het al goed bij onze kinderen. We kozen dan ook voor de lange – 25 minuten durende – oversteek naar Isla de Santa Clara (er is ook een rechtstreekse oversteek van 5 minuten). Na een rondje varen door de baai kwamen we aan op het eiland. We besloten rechtsom te wandelen over het glooiende terrein met her en der trappetjes en nooit al te zwaar klimwerk; goed te doen voor kinderen. Aan de oceaanzijde waar de kliffen op zijn steilst zijn bewonderden we de woeste golven en de ogenschijnlijke eindeloosheid van het zeewater. Even verderop werden we verrast met fraaie uitzichten over de stad. En – wel zo praktisch –  we ontdekten dat er picknicktafels en toiletvoorzieningen op het eiland zijn. Na een klein half uur waren we terug bij het beginpunt. Alvorens we de boot terug pakten, bleven we nog even hangen bij het eilandstrandje; zo klein, dat het bij vloed compleet onder water staat.

Zomerfeest Grande Semana

Zonder dat we het vooraf wisten viel ons verblijf in de stad samen met Grande Semana. Tijdens dit weeklange zomerfeest stuiten we ad hoc op allerlei optredens en activiteiten; van straattheater tot concerten en van bonte optochten tot een food festival. De Grande Semana brengt heel veel sfeer en leuke dingen voor het hele gezin. En als letterlijke klap op de vuurpijl werd elke dag afgesloten met een fantastische vuurwerkshow boven de baai. Qua bezoekers is het de drukste week in San Sebastian, maar we vonden het zeker de moeite waard er juist met dit Baskische cultuur- en folklorefeest te zijn.

Toeristenvermaak

Als sterk toeristische badplaats ontbreekt het in San Sebastian niet aan het nodige georganiseerde vermaak. Her en der in de stad tref je attracties aan, vooral draaimolens. Rond de Monte Urgull (de alleen te voet begaanbare berg met mooie uitzichten over de stad) is zomers pal naast de zee zelfs een heuse kermis opgebouwd. Bij slecht weer is het toeristentreintje door de stad een aardige optie. Voor onze jonge kinderen was dit in elk geval een hele belevenis. Net als het ritje in het reuzenrad ; leuk voor een blik op de stad vanuit vogelperspectief.

Laat je op onze website verder inspireren voor een vakantie in Baskenland met kinderen:

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *