De oude stad

De mooiste plek in het centrum van Ancona is het Piazza del Plebiscito. Dit plein met trappen en een pauselijk standbeeld wordt omringd door prachtige gebouwen, waaronder een ‘palazzo’ en een kerk. Ook het Piazza Roma is van grote historische waarde. Op het plein staan de twee bekendste fonteinen van de stad, waaronder de Fontana del Càlamo: 13 eeuwenoude water spuwende maskers op een rij. Bij de fonteinen treden in de zomer geregeld straatartiesten op (onze kinderen waren door het dolle heen toen er een ‘bellenblazer’ optrad). De Piazza Roma grenst aan de Corso Giuseppe Garibaldi. Deze brede winkelstraat verbindt nog twee pleinen met elkaar: het ruime parkachtige Piazza Cavour en het vlakbij de haven gelegen Piazza della Repubblica (met bezienswaardig theater). Alle bovengenoemde plekken zijn binnen een half uur te belopen in het compacte stadscentrum.



De haven

Ancona is een van de belangrijkste havensteden aan de Adriatische zee. De haven ligt pal naast het centrum en – hoewel wat rommelig door alle hekwerken en bedrijvigheid – is een wandeling er de moeite waard. Vooral omdat er ook diverse bezienswaardigheden in het gebied liggen (meest noemenswaardig: de triomfboog van Trajanus uit de 2e eeuw) en de zonsondergang de haven in mooi avondlicht laat baden (te aanschouwen onder genot van een drankje op een van de terrasjes). Onze kinderen vonden er ook het nodig klimmateriaal (kanonnen, reuzen-ankers) en keken gefascineerd toe hoe vrachtwagens 1-voor-1 op een groot vrachtschip reden. Dit laatste konden we het beste van bovenaf bekijken van nabij de kathedraal (zie volgende alinea).


De kathedraal
Uittorenend boven de baai en haven staat het belangrijkste bouwwerk van Ancona: de Cattedrale di San Ciriaco. Vanuit het centrum is het een half uur ernaartoe wandelen. Onderweg kwamen we langs de oudste kerk van de stad (Santa Maria della Piazza) en langs twee mooie palazzi: Palazzo Senato en Palazzo degli Anziani. Bij laatstgenoemde kwamen we uit nadat we een lift naar een hoger gelegen straat hadden genomen. Vervolgens ging het verder te voet de berg op; voor onze kinderen enigszins een opgave (mede door de hitte die dag). Maar, omdat we langs de weg omhoog liepen konden we ook mooi het beladen van de schepen en het werk in de scheepswerf bekijken en hadden we dus reden genoeg om meermaals even te pauzeren.

Eenmaal boven genoten we van de mooiste uitzichten over stad en baai en natuurlijk namen we een kijken binnenin de bijzondere kathedraal (de omliggende gebouwen mogen er trouwens ook zijn).

Parco del Cardeto
Vanaf de kathedraal kun je grofweg de (heuvelige) kustlijn volgen naar het Parco del Cardeto. Al gauw kom je dan langs ruïnes van een Romeins amfitheater. Even verderop staan diverse vuurtorens (historische en een modernere) en liggen de restanten van een oud fort en – nog weer verderop – van een voormalige Joodse begraafplaats. Tussendoor kun je vanaf de rand van de kliffen her en der spectaculair uitkijken over de Adriatische zee. Loop je zo een twee km. door dan kom je in Parco del Cardeto.
Het is het grootste park van de stad en het torent hoog uit boven zee. Het potentieel ervan wordt helaas niet erg goed benut, want e.e.a. maakt een wat vervallen indruk en met een klein speeltuintje is het park qua kindervermaak niet echt goed bedeeld. Je komt hier dan ook vooral voor de uitzichten over zee of om – in een uithoek van het park – af te dalen naar de Grotta Azzurra: een afgelegen rotsig strand.


Strand Pasetto
Vanaf het Piazza Cavour, aan de rand van het centrum, loopt de 1,5 km. lange wandelboulevard Viale della Vittoria naar een indrukwekkend oorlogsmonument (Monumento dei Caduti). Achter het monument leiden lange, stijlvolle trappen (als alternatief is er ook een lift) naar het Pasetto-strand. Het strand heeft een grof- en fijnkiezelig gedeelte en zowel een gratis deel als een betaald gedeelte (met bedjes en parasols). Zowel op het strand als boven op de boulevard is diverse horeca. Op de boulevard is ook het nodige vermaak in de vorm van een kindertreintje en speelkasten (zelfs zonder geld erin te werpen waren onze kinderen er lang zoet mee ;-).



Museo Omero
“Niet aankomen!” Het is een vaak gehoord zinnetje bij een bezoek aan een kunstmuseum met kinderen. Niet in Museo Omero… Daar mag juist alles uitgebreid aangeraakt worden. Sterker nog de collectie is er speciaal voor samengesteld. Gedachte erachter is dat blinde mensen op die manier een idee kunnen krijgen van de grootste kunstschatten van o.a. Italië en het oude Griekenland. Er staan dan ook replica’s en schaalmodellen van allerlei bekende werken: van de toren van Pisa tot aan David van Michelangelo.


Voor een extra bijzondere ervaring kun je een blinddoek kopen bij de receptie en je door je reisgezelschap bij de hand laten nemen langs de collectie. Museo Omero (gratis toegang) is gevestigd nabij de haven, in een oud fort (vroeger een lazaret).


Parco del Conero

Het prachtige natuurgebied Conero vormt als het ware de achtertuin van Ancona. Al direct als je de stad uitrijdt maakt de bebouwing plaats voor mooie landschappen met indrukwekkende vergezichten over zee. In dit gebied kun je prachtig wandelen, zoals bij Passo del Lupo. Ook liggen er enkele van de mooiste stranden in de Marken, o.a. in Portonovo. Onderstaand meer over deze twee aanraders.
Portonovo
Een van de populairste plekken in Parco del Conero is Portonovo, op vijftien minuten rijden van Ancona. Het plaatsje is gelegen aan de voet van de Monte Conero (met ruim 500 meter de hoogste berg in het natuurpark), tussen twee fraaie meertjes en direct aan mooie kiezelstranden met kristalhelder zeewater. Een gemarkeerde eenvoudige wandeling (route 309) van ca. anderhalf uur verbindt de voornaamste hoogtepunten, waaronder ook een duizend jaar oude kerk en een fort uit de Napoleontische tijd. Aan weerszijde van het fort liggen de voornaamste stranden van Portonovo, waar je vrij kunt liggen of een bedje kunt huren. Nabij het fort is ook diverse horeca en een kleine (gedateerde) speeltuin.

Parkeren kan (betaald) op vijf minuten lopen van het fort (’s zomers raakt de parkeerplaats al vroeg vol).


Passo del Lupo
De meest gelopen wandeling in Parco del Conero is ‘Le Due Sorelle’ (wandeling 302; ook wel bekend als Passo del Lupo).
Startpunt van de wandelroute is bij een grote (betaalde) parkeerplaats nabij het bezienswaardige plaatsje Sirolo. Langs wijnvelden, door bos en met prachtig uitzicht over de kustlijn leidt de wandeling bergop. Eindpunt is bij een uitzichtplek (Punta della Croce) vanwaar je uitkijkt op het geïsoleerd gelegen strand La Spiaggia delle Due Sorelle. Het strand werd ooit verkozen tot mooiste strand van Italië. En als je het plaatje met kraakhelder turquoise water en stijl oprijzende witte krijtrotsen voor je hebt snap je wel waarom. De wandeling nam voor ons zo een 2,5 uur in beslag en was – mede door de hitte – voor onze kinderen soms best uitdagend, maar wel goed te doen. Helaas is het eerdergenoemde strand niet te voet te bereiken (dat pad is afgesloten), maar alleen – op dagtocht – per boot vanuit het nabijgelegen dorpje Numara.


Voor ons dus geen verfrissende duik op dat strand, maar wel op het bijna net zo mooie Spiaggia San Michele; het strand dat het dichtste bij onze parkeerplaats lag.
Zoals met veel stranden in Parco del Conero was dit strand niet met de auto te bereiken, maar alleen te voet of met een busje. In plaats van (nog) een uurtje heen en weer te wandelen, namen we dan ook een transferbusje van een van de strandtenten ernaartoe en huurden daar bedjes en een parasol.


Meer tips voor leuke plekken in de omgeving van Ancona lees je in de volgende blogs:
- De Italiaanse Marken (Le Marche): 25 tips voor een vakantie met kinderen
- Brisighella (provincie Ravenna) – 6 x zien en doen met kinderen
- San Marino met kinderen – Over torens, kabelbanen en klimparcours
- Urbino – De mooiste stad van Le Marche is ook de leukste voor kinderen
- 9 x kleinschalige, kindvriendelijke camping en glamping in de Marken, Italië