We maakten met onze kinderen van (toen zes en vier) een road trip van tien dagen in de Peloponnesos. In die tijd reden we ruim 1000 km. door spectaculaire bergachtige (kust)landschappen. Onderweg bezochten we bezienswaardige dorpjes en stadjes en bewonderden we diverse oudheidkundige schatten. Tel daarbij op; de fijne kindvriendelijke accommodatie en de heerlijke Griekse keuken en het is niet verwonderlijk dat Griekenland als vakantieland weer hoog op ons lijstje staat!
In dit blog doe ik in woord en beeld verslag van onze autorondreis. Ik vul dit aan met praktische tips en met tips specifiek voor als je de Peloponnesos bezoekt met kinderen. Omdat het een nogal uitgebreid blog is geworden, heb ik het opgedeeld in twee aparte artikelen. Dit artikel betreft het eerst deel van onze reis, met o.a. bezoek aan Diakopto, Patras, Olympia en Kyparissia.
De link naar het tweede deel van het blog – o.a. over Nafplion, Tolo, Epidaurus en Korinthe – vind je onderaan deze pagina.
Ook heb ik een lijst online staan van fijne accommodatie met kinderen in de Peloponnesos. 9 x kindvriendelijke accommodatie in de Griekse Peloponnesos. In die lijst vind je ook de accommodatie terug waar wij zelf hebben overnacht.
Op onderstaande kaart kun je zien welke route we reden in de Peloponnesos.
Dag 1: Athene – Diakopto
Calispera! Halverwege de middag landen we in Athene. Niet veel later rijden we met onze huurauto de eerste kilometers op de Griekse snelweg. Na een uur passeren we het kanaal van Korinthe en bereiken daarmee het schiereiland Peloponnesos. Nog weer een uur later zijn we in ons hotel in Diakopto. Na zo een lange reisdag kunnen we gelukkig nog even afkoelen in het zwembad. We sluiten de dag af in de kleine haven van Diakopto, waar we op een sfeervol terras lekker eten.


Dag 2: Diakopto – Kalavryta – Patras
Uitslapen is er niet bij vandaag. Om 9.52u zitten we in de trein, met als bestemming Kalavryta. Maar, belangrijker dan de bestemming is de rit ernaartoe. Die gaat over smalspoor, door de Vouraikos-kloof, met onderweg stijgingspercentages van 17,5 % (waarvoor de trein is uitgerust met een tandradsysteem). De rit is 22 km. lang en gaat langs steile afgronden en door tunnels die in de rotsen zijn uitgehakt. We passeren recht oprijzende bergen, diepe kloven, watervalletjes, hoge (besneeuwde) bergtoppen en meer spectaculair natuurschoon.


Na een uur rijden komen we aan in Kalavryta, een toeristisch bergdorpje. We wandelen er wat rond, langs leuke winkeltjes en enkele bezienswaardige plekken. Daarna breekt het speeluurtje aan voor onze kinderen. Eerst spelen ze in de speeltuin (deze ligt ongeveer 150 meter voorbij het einde van de hoofdstraat; onder de naam ‘Pediki Chara’). Later – onder ouderlijk toezicht vanaf het terras – leven de kinderen zich uit op het plein bij de kerk. Drie uur na onze aankomst in Kalavryta, nemen we de trein terug naar Diakopto en is het onderweg weer een uur lang genieten van de prachtige natuur.



Terug in Diakopto eten we een ijsje bij het station, waarna we in een uur met de auto naar Patras rijden. Patras is de grootste stad in de Peloponnesos en de derde stad van Griekenland. We checken in bij het My Way Hotel. Het is een fijn hotel, makkelijk te bereiken met de auto en met een bewaakte parkeerplaats naast de deur. Vanuit onze familiekamer hebben we zeezicht en het ontbijt ’s morgens is prima. Leuke extra is de rooftop bar.
Begin van de avond verkennen we het centrum. Erg bezienswaardig is dat niet, maar het is er (op een vrijdagavond) een gezellige drukte met veel winkelend publiek, straatmuzikanten en volle terrassen. Op een van die terrassen eten we zelf ook wat. En later – bij de rooftop bar in ons hotel – genieten we nog van een drankje en van uitzicht over stad en zee.

Extra tips treinrit Diakopto – Kalavryta
Deze treinrit was de primaire reden waarom we met de kinderen ook het Noorden van de Peloponnesos wilden bezoeken. Daar kregen we zeker geen spijt van, want we vonden het de mooiste treinrit die we tot dusverre maakten! Onze kinderen vonden het ritje met de trein ook leuk en met een uur duurde het voor hen ook niet te lang. De tussenstop in Kalavryta was een leuke afwisseling van de treinritjes en maakt deze dagtrip tot een echte aanrader. Daarbij hebben we nog enkele aanvullende tips:
- Parkeren kan (gratis) bij het station van Diakopto. Campers kunnen er ook parkeren.
- Treinkaartjes voor de trein naar Kalavryta kunnen op het station van Diakopto gekocht worden, maar het is – zeker in het hoogseizoen – raadzaam vooraf te reserveren via deze website.
- Een bijkomende voordeel van online reserveren is dat je al stoelen kunt kiezen. Voor een optimaal zicht is het aan te bevelen om stoelen vlak achter de machinist te boeken. Op de heenweg is dit in wagon 1, op de terugweg in wagon 3 (de trein draait namelijk niet voor de terugreis). Houdt er bij stoelreservering ook rekening mee dat de stoelen – vooral waar de bankjes tegenover elkaar staan – heel weinig beenruimte hebben. Overigens heeft de trein airconditioning.
- De trein tussen Diakopto en Kalavryta stopt op ongeveer tweederde van de reis op station Mega Spileo, waar je ook kunt uitstappen. Vanaf het station is het drie km. (pittig) wandelen naar het klooster van Mega Spileo. Ook kun je vanaf station Mega Spileo via een betrekkelijk eenvoudige wandelroute (deels over het spoor) terug naar Diakopto wandelen. Ik zou dit een volgende keer graag doen, om op die manier nog meer van de prachtige natuur te kunnen genieten (het traject tussen Diakopto en Mega Spileo is qua natuur het mooiste deel van de treinrit).
Dag 3: Patras – Vartholomio
Na een goed ontbijt en de check-out bij het hotel bekijken we nog enkele bezienswaardigheden in Patras. Eerst bezoeken we het kasteel (gratis entree); vooral de moeite waard voor het grootse uitzicht over de stad.


Even verderop nemen we een kijkje in een oud amfitheater (Roman Odeon). Onze kinderen gebruiken het podium om een kunstje op te voeren. Als ouders kijken we tevreden toe vanaf de hoogste rij van het fraaie bouwwerk. Na het theaterbezoek wandelen we kort rond in het omliggende buurtje met enkele mooie panden en met de 200 treden tellende Nikolaas-trappen.


Als we rond het middaguur de stad uitrijden passeren we de grootste Orthodoxe kerk van Griekenland (de Heilige-Andreas-Kathedraal). Al gauw rijden we over landelijke weggetjes, met veel landbouw en her en der grazende geiten en schapen. Na een uur rijden komen we aan in Vartholomio; een piepklein dorpje aan zee. Het is vooral een plek om te onthaasten. Iets waar de paar campings en (apart)hotels en restaurants in het dorp dan ook op inspelen.
Na ingecheckt te zijn bij ons appartement (bij Ionion Beach Hotel) zoeken we dan ook gauw het zwembad op. Daar brengen we ook de rest van de dag door. ’s Avonds eten we bij het restaurant van ons hotel. We hebben er uitzicht op zee en zien in de verte het eiland Zakynthos liggen.
Dag 4: Vartholomio
We hebben vandaag een rustdag gepland. Eerst ontbijten we uitgebreid. Daarna brengen we afwisselend onze tijd door aan het zwembad, in de speeltuin en bij ons appartement. Tussendoor maken we nog een strandwandeling, waarbij de kinderen stenen en schelpen verzamelen. ’s Avonds eten we bij het restaurant op de naastgelegen camping.



Dag 5: Vartholomio – Olympia – Kyparissia
Vandaag gaan we weer de weg op. Eerste bestemming is de bakermat van de Olympische Spelen, namelijk Olympia. Helaas regent het als we er aankomen. De teleurstelling wordt nog groter als het Archeologisch museum (incl. toegang tot Oud-Olympia) dicht blijkt. Dit i.v.m. een nationale feestdag (jammer dat ze dit niet op de website hadden gecommuniceerd).
Als alternatief lopen we wat langs de winkeltjes in de hoofdstraat van toeristisch Olympia. We ontdekken er het Archimedes-museum, dat gelukkig wel open is. En ook nog eens gratis toegankelijk is en erg kindvriendelijk blijkt.

Zoekende hoe we verder onze dag zullen invullen, besluiten we wat rond te rijden in de omgeving. Eerst stoppen we bij de Alfeios dam, met leuk uitzicht. Daarna bezoeken we taverne Bacchus, waar we heerlijk eten tussen de locals. Vanaf het restaurant maken we nog een kleine wandeling naar een waterbron en rond een kerkje met mooi uitzicht op de prachtige bergachtige omgeving.


Als we koers willen zetten naar ons hotel wacht ons nog een aangename verrassing. We rijden plots pal langs het terrein van Oud-Olympia. We maken er een wandeling langs de weg. Omdat we enigszins op een hoogte staan hebben we mooi uitzicht op het oude stadion (zie hoofdfoto bij dit artikel), op de tempel van Zeus en op andere archeologische schatten.


Zo hebben we toch nog wat van Oud-Olympia gezien! En ergens hebben we zelfs het gevoel dat we nu een leukere dag hebben gehad, dan wanneer het museum wel open was geweest. Urenlang slenteren langs ‘oude stenen’ hadden de kinderen misschien al snel saai gevonden…

Hoe dan ook rijden we tevreden naar ons hotel in Kyparissia (met nog een korte tussenstop bij het Meer van Kaiafas). Bij het strand van Kyparissia eten we ’s avonds bij bar-restaurant Ammos. Genietende van de zonsondergang nemen we er de dag door en de kinderen spelen er op het strand en in de speeltuin naast het restaurant.


Tips voor Olympia met kinderen
N.a.v. ons bezoek aan Olympia hebben we de volgende tips als je de plaats met kinderen bezoekt:
- Het Archimedesmuseum is een klein (gratis) museum over uitvindingen uit het Oude Griekenland. Het is verrassend om te ontdekken wat ze in die tijd al konden en het museum is ook erg leuk voor kinderen. Er is namelijk veel om aan te raken en er kunnen proefjes worden gedaan en puzzels worden gemaakt.
- Heb je weinig tijd, is het museum dicht of wil je om een andere reden liever een snelle indruk van Oud-Olympia krijgen? Vanaf de hoger gelegen weg eromheen kun je mooi over het terrein uitkijken. Je kunt de (meestal rustige) autoweg bewandelen vanuit Olympia of er via een omweg met de auto komen. Ik kan geen naam van de weg ontdekken, maar als je via Google Maps zoekt op ‘Kronious Hill’, dan is het de weg ten zuiden ervan.
- De hoofdstraat in Olympia is een walhalla voor souvenirjagers en kinderen komen er haast ogen tekort met al die gevulde etalages (en het nodige geautomatiseerde speelvermaak).
- Vlakbij de toegang tot het archeologisch museum ligt Ambrosia Garden; een restaurant met een speeltuin (vooral geschikt voor kleinere kinderen).
- Tijd over? Dan is een bezoek aan Klio’s Honey Farm wellicht een leuke aanvulling. Dit uitje houdt de kinderen (letterlijk) zoet en wordt zeer hoog gewaardeerd door bezoekers.
- Bacchus Tavern is een aanrader voor lunch of diner (en eventueel overnachting). Je kunt er genieten van authentieke keuken met een prachtig uitzicht. Een kort wandelingetje in de omgeving (met waterbron en kerkje) is ook een aanrader.
Dag 6: Kyparissia
In Kyparissia hebben we een fijn hotel (zie ons online artikel met tips voor accommodatie), in een mooie omgeving, met een speeltuin en een groot zwembad. Een prima plek dus voor een rustdagje, zeker ook omdat het weer warm en zonnig is.
Aan het einde van de dag gaan we er op uit om een hapje te eten op een terras nabij het kasteel van Kyparissia. Dit bovendeel van het dorp heeft een bezienswaardig gedeelte met enkele fraaie panden (afgewisseld met de nodige bouwvallen). Bovendien is het uitzicht over dorp en zee er prachtig. We genieten er na het eten – met een ijsje in de hand – dan ook van een mooie zonsondergang.



Autorijden in de Peloponnesos
Grieken staan niet persé bekend als keurige weggebruikers. Toch hebben wij vrij relaxed onze 1000+ km. gereden in de Peloponnesos. Vanuit Athene tot aan Patras reden we 210 km. over de Olympia Odos: een prima - grotendeels driebaans - snelweg. Tot aan Olympia was het daarna het minst prettig rijden. Dit gedeelte was grotendeels eenbaansweg. Hier haalden ongeduldige Griekse automobilisten nog wel eens gekke capriolen uit om ons te passeren (en dat terwijl we zelf al harder reden dan toegestaan; iets wat sowieso de standaard lijkt in Griekenland). De verdere route was het weer fijner rijden over heel redelijke wegen. Navigatie is ook geen probleem (wij gebruikten Google Maps); de meeste plaatsnamen staan namelijk fonetisch in het ons bekende alfabet op de borden geschreven. Op een deel van onze route werd tolgeld geheven. Voor ons kwam de teller in totaal op ruim €30,- aan tol uit. Tankstations zijn er meer dan genoeg op de Peloponnesos. De prijzen voor benzine liggen ongeveer op hetzelfde niveau als in Nederland.
In deel twee van dit reisverslag vertel ik hoe we met onze kinderen verder reisden naar enkele van de grootste trekpleisters op de Peloponnesos: Nafplion, Tolo, Epidaurus en Korinthe.
Je leest het hier: Peloponnesos met kinderen (deel 2): Tolo, Nafplion, Epidaurus, Korinthe
Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.