Santander met kinderen – Heerlijk zomeren in Noord-Spanje

Inhoud van dit artikel

Santander is een hele fijne stad om met kinderen te verblijven in de zomervakantie. Met zijn boulevard en stranden ademt de Noord-Spaanse stad vooral zomers een hele relaxte, maar ook authentieke sfeer. Aan dat laatste draagt de goede gastronomie – waar ‘locals’ en (vooral Spaanse) toeristen zich mengen – zeker bij. Wij hadden er zes heerlijke dagen en dit zijn onze tips.

La Península de La Magdalena

Het Península de La Magdalena is de plek bij uitstek voor een gezinsuitje. Het beste kun je dit schiereiland met een toeristentreintje of te voet verkennen. Onderweg kom je langs een enorme speeltuin, het imposante Palacio de La Magdalena en een kleine dierentuin met zeeleeuwen, pinguïns en zeehonden. De parkachtige omgeving en uitzichtpunten lenen zich prima voor een picknick. Voor een duik in zee kun je terecht bij verschillende stranden.

Centro Botin

Sinds de opening in 2017 is het culturele Centro Botin een van de grote trekpleisters van de stad. Het dak van dit bijzondere gebouw is vrij te bezoeken voor fraaie uitzichten over stad en baai. Het bijbehorende café-restaurant heeft een terras direct aan het water en (ten tijde van ons bezoek) verkoopt picknickmandjes met heerlijke Spaanse lekkernijen (tip voor een dagje strand!). Het aangrenzende Jardines de Pereda is een leuk park met een speeltuin (met café en terras) en in de zomers een caroussel.

Stranden

Santander is rijk aan stranden. Het meest populair is Playa El Sardinero; een bijna anderhalf kilometer lang strand in een omgeving met statige villa’s, luxueuze hotels en een imposant casino. Een eindje verderop ligt het pittoresk in een kleine baai gelegen Playa de Matalenas. Daarnaast zijn er meerdere stranden op het Península de La Magdalena. Wij bezochten zo ongeveer elke dag een ander strand en allemaal waren ze prima geschikt voor kleine kinderen. Ons favoriete strand? Dat moesten we met de boot bezoeken (zie verderop). 

Pinchos

Noord-Spanje is bekend om de pinchos. In Santander wemelt het dan ook van de barretjes en restaurants waar deze lekkernijen staan gepresenteerd als de ideale aanvulling op je glas wijn (of fris). Voor wie zich serieus op de pinchos wil storten is restaurant Cañadío een aanrader. Zij bieden een grote hoeveelheid, veelal oog- en tongstrelende pinchos aan.

Oude stad

Een oud historisch centrum zoals de meeste grote Spaanse steden heeft Santander niet. Een stadsbrand legde in 1941 de oude stad grotendeels in de as. Toch zijn er enkele prachtige oude gebouwen – zoals de kathedraal en het hoofdkantoor van Banco Santander – en authentieke pleinen bewaard gebleven die voor de welkome mix van stijlen en architectuur zorgen in het centrum.

Met de boot naar Playa de el Puntal

Vlak naast Centro Botin vertrekt zomers iedere 15 minuten een boot die je in tien minuten naar Playa de el Puntal brengt. Dit smalle, maar schier eindeloze strand krult zich op een landtong om een mooi duingebied heen en biedt een fraai uitzicht op Santander. Zomers opent er een strandtent. Met de boottocht als leuke bonus is dit wat ons betreft het fijnste strand van Santander (hoewel, strikt genomen ligt el Puntal in het plaatsje Somo), ook met kinderen.

IJs eten op de boulevard

Op de levendige boulevard kun je gevoelsmatig eindeloos slenteren. Voor ons was het vaste prik om er een (strand)dag te bekronen met een koude traktatie van een van de vele ijssalons. Vacanze Romane was onze favoriet.

Een ritje over de kabelspoorweg

Zeker geen must, maar – vooral voor kinderen –  is het leuk om in Santander een ritje te maken in de Funicular de Río de la Pila. Deze  kabelspoorweg brengt je naar de hoger gelegen delen van Santander vanwaar je mooi uitkijkt over de stad en de zee.

Schepen kijken

De baai van Santander wordt druk bevaren. Meest in het oog springen de tankers en containerschepen die de lokale haven aandoen. Daarnaast meert in de zomer bijna dagelijks de ferry uit Engeland of Ierland aan. Onze zoon was telkens weer enthousiast bij het passeren van de grote vrachtschepen en bij het langsvaren van de ferry werd er wat afgezwaaid.

Museo Marítimo del Cantábrico

In dit museum draait het om het maritieme, in de breedste zin van het woord. De collectie omvat o.a. scheepswrakken, opgedoken vondsten en opgezette dieren en skeletten. Daarnaast is er een aquarium met vissen, waaronder haaien. Vanuit het restaurant heb je mooi uitzicht op de baai.

Hotel Bahia

Tot slot een hoteltip. Wij hadden een erg aangenaam verblijf in Hotel Bahia. De centrale ligging (zie foto; Bahia heeft gele letters op het dak) – naast Centro Botin, direct aan de boulevard en pal naast een speeltuin – is een groot pluspunt. Binnen drie minuten lopen is een tiental barretjes en restaurants gevestigd. De familiekamers zijn zeer ruim (met aparte slaapruimtes voor ouders en kinderen) met een badkamer met bad en douche. Kamers bieden mooi uitzicht op de stad en/of de zee. Extra’s, zoals een babybedje en waterkoker, zijn gratis beschikbaar. Het hotel serveert ontbijt en beschikt over parkeergelegenheid.

Tijdens deze vakantie brachten we verder nog veertien nachten door aan de kust bij Oyambre en in het hooggebergte van de Picos de Europa. We sloten af met enkele nachten in Baskenland waar we Bilbao en Portugalete bezochten. Enthousiast als we waren over deze regio bezochten we een jaar later San Sebastian. Tips voor alle vorengenoemde plekken lees je in deze blogs:

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *