Naar de Moezel met kinderen? Supertoll!

Inhoud van dit artikel

Een ‘ouwelullenbestemming’, zo stond de Duitse Moezel tijdenlang bekend als het om toerisme gaat. Gelukkig heeft het gebied zich ondertussen van dat imago losgeschud. Want, het is er dusdanig mooi dat het zonde zou zijn als je er pas naar toe gaat als je grijze haren hebt. Temeer omdat er voor kinderen langs de Moezel ook heel veel te beleven is. Lees over ons verblijf van vijf dagen in september.

Mehring

We hebben onze basis in Mehring, aan het begin van de zogenaamde Römische Weinstraße. In dit gebied dat zich over een kleine 200 kilometer uitstrekt van Trier tot aan Koblenz is de Moezel tot wel 200 m. breed en rijzen aan weerszijden van de rivier steile hellingen met gevoel voor dramatiek omhoog. Deze bergachtige omgeving i.c.m. de kou (want koud is het voor de tijd van het jaar) geven me meermaals het gevoel alsof ik hier in een wintersportplaatsje in Tirol ben. Dat gevoel zal ook komen door de sfeer in het dorp waar het door het toerisme levendig is, zonder aan authenticiteit in te leveren. En dat wintersportsfeertje wordt misschien ook wel opgeroepen doordat we dik aangekleed heel veel buiten zijn om ons daarna in ons appartement met houten interieur in de zithoek bij de kachel op te warmen. Wat Mehring echter duidelijk onderscheid van een wintersportplaats is de aanplant van tig duizenden wijnranken. Het maakt de omgeving hier adembenemend mooi. Op zijn allermooist op die plekken waar de Moezel zich in gracieuze bochten wringt.

Autotocht langs de Moezel

Om dat in volle glorie te bewonderen moet je het hogerop zoeken bij een van de vele uitzichtpunten die langs dit deel van de Moezel liggen. Zoals in Trittenheim waar wij – onderweg met de auto – bij Aussichtspunkt Zummethöhe stoppen voor een korte rondwandeling en vooral om te genieten van het uitzicht. Leuke bijkomstigheid is dat we er zijn met oogsttijd en mooi het tafereel van de druivenpluk gade kunnen slaan voordat we onze route vervolgen. We zijn onderweg naar Bernkastel-Keus. En de autoroute ernaartoe is als een bestemming op zich. Na elke bocht vindt weer een herschikking plaats in het rivierlandschap; op de ene plek nog mooier dan de andere. Onderweg passeren we lieflijke dorpjes met massa’s wijnhuizen en horeca. Genoeg mogelijkheden om te stoppen (en te proeven…). En voor de kids is het nooit lang zoeken naar een speeltuintje. Zo rijden we heen aan de ene kant en terug aan de andere kant van de Moezel naar Bernkastel-Keus.

Bernkastel-Keus

Bernkastel-Kues is een van de grotere en meest bezienswaardige plaatsen langs de Römische Weinstraße. In Kues – op de ene rivieroever – staan veel monumentale villa’s en een oud klooster. Aan de overkant van de brug in Bernkastel zijn de hooggelegen burchtruïne, de eeuwenoude vakwerkhuizen en knusse straatjes en pleinen de grote trekpleisters. Onze kinderen werden vooral aangetrokken door het toeristentreintje dat door het plaatsje rijdt en het reuzenrad pal naast de Moezel. De enige speeltuin die we onderweg tegenkwamen zagen we bij restaurant Schützenhaus. Die komt dan wel gelijk met een fantastisch uitzicht en om daar een terrasje te pakken kan wel eens letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van je bezoek aan Bernkastel zijn. 

Huxley Plateau

Meer van de letterlijke hoogtepunten pakken we mee in onze thuisbasis, Mehring. Een hoogtewandeling in dit gebied hoeft niet per se gepaard te gaan met hoogtemeters. Dat ontdekken we als we de berg op rijden en vervolgens wandelen bij het Huxley Plateau. Het parcours is er vooral vlak. Wel zo prettig wandelen met de kinderen, die op hun beurt ook nog grote lol beleven met een speeltrein die we onderweg tegenkomen en die herinnert aan de spoorlijn die hier vroeger langs de Moezel lag. 

Fünfseenblick

Een andere dag wandelen we op de andere rivieroever in een prachtige bosrijke omgeving. Onze bestemming hier is de 30 meter hoge toren ‘Fünfseenblick’. Een naam die verwijst naar het bochtige en heuvelige aangezicht van de Moezel, waardoor het lijkt alsof je naar vijf meertjes kijkt i.p.v. naar een rivier. Hoe dan ook is het een heerlijke ‘Blick’.

Romeinse Villa’s

De Römische Weinstraße heet natuurlijk niet voor niks zo. Het waren de Romeinen die de wijnbouw in dit gebied introduceerden. En op veel plekken in de omgeving zijn hun sporen nog zichtbaar; van her en der oude irrigatiesystemen tot aan de beroemde Porta Nigra in Duitslands oudste stad Trier. In en om Mehring herinneren replica’s van Romeinse villa’s aan vroegere tijden. De replica’s zijn op plekken gebouwd waar vroeger daadwerkelijk Romeinse bouwwerken hebben gestaan. Van de twee villa’s die wij (gratis) bezochten is Villa Urbana in Longuich de mooiste. Vooral door de afgelegen ligging, midden tussen wijngaarden en appelbomen en met uitzicht over de verre omgeving. Beide villa’s (we bezochten ook nog Römervilla Mehring) geven een mooi inkijkje in de Romeinse bouwkunst en geschiedenis. Onze kinderen vonden het vooral een mooie plek om verstoppertje te spelen…

Familie-attracties

Maar, met alleen verstoppertje spelen houden we de kinderen niet tevreden tijdens een weekendje Moezel. En dus kijken we voor een leuke familieattractie in het gebied. Na ze beoordeeld te hebben als net te ver weg (Wild- und Freizeitpark Klotten), meer geschikt voor oudere kinderen (boomtopparcours in Landal Sonnenberg) of niet wat we zoeken (Eifelpark) besluiten we lekker dichtbij ons appartement te gaan rodelen. Dit doen we in Riol, op de 1200 meter lange en razendsnelle Erlebnis-Rodelbahn. Een paar rondjes daar is flexibel in te passen in het dagprogramma en succes is verzekerd bij onze kids. Tijdens ons verblijf in de Moezel bezoeken we voor de kinderen verder nog een dinopark in de Südeifel. Lees hier meer over dat uitstapje.

Kindvriendelijke accommodatie: Budget-tip

Na een eerder supertof verblijf met de kinderen op een Weingut (in het Ahrdal) kiezen we aan de Moezel opnieuw voor een verblijf bij de wijnboer. We huren een volledig ingericht appartement met twee slaapkamers bij Weingut Josef Reis. Echt in wijnsferen komen we er niet, aangezien het gebouw middenin het dorp ligt, een eind van de wijnvelden vandaan. Maar, met de kids voor de televisie kunnen we er tussendoor een keer wijn proeven in het proeflokaal en een voorraadje inslaan voor thuis. Voor de kinderen is er een speelhoek in het Gästehaus en op de binnenplaats met terras is een kleine speeltuin. Spelen doen de kinderen echter liever in de toffe speeltuin in het dorp, op drie minuten lopen. Qua gevoel en sfeer overtuigd de accommodatie niet voldoende om het ronduit een aanrader te noemen; eerder een budgettip. Want voor wat je hier betaald voor bijv. zeven nachten zit je acht kilometer verderop in Landal Sonnenberg (met uiteraard veel meer faciliteiten) net aan een verblijf van drie nachten.in

Een eind verderop langs de Moezel ligt een stad die ook zeker de moeite waard is om met kinderen te bezoeken: Koblenz! Lees er meer over in dit blog: Koblenz met kinderen – Stedentrip aan Rijn en Moezel

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *