Lissabon met kinderen – De leukste tips voor een heerlijke stedentrip

Inhoud van dit artikel

Lissabon is een op-en-top bestemming voor een city-trip met kinderen. Er heerst een aangename sfeer, de stad is goed te bereizen met het OV en – hoewel erg toeristisch – het prijsniveau voor horeca is er heel redelijk. En zowel in een historisch, modern als in een groen decor zijn er ontzettend veel activiteiten en uitstapjes te ondernemen voor het hele gezin. Daarnaast zijn er dusdanig veel stranden in de nabijheid dat je heel gemakkelijk het bruisende stadsleven voor een ontspannen strandbedje verruilt. Onderstaand onze tips voor een bezoek aan Lissabon met kinderen. 

Christusbeeld in Almado

Bezoek met kinderen het hoogste uitzichtpunt in Lissabon

San Francisco meets Rio de Janeiro. Dat is een beetje het gevoel als je bij het enorme Christo Rei in Almada staat. Het beeld zelf is ‘slechts’ 30 meter hoog, maar met sokkel erbij is het op ruim 100 meter hoogte dat Christus zijn armen spreid over Lissabon. 

Vanaf de voet van de sokkel heb je al een prachtig uitzicht, vooral op de (op de Golden Gate Bridge gelijkende) Ponte de 25 Abril. Tegen betaling kun je met een lift ook tot bij het Christusbeeld komen, vanwaar je mooi over Lissabon en de monding van de Taag uitkijkt. De reis vanuit Lissabon naar Christo Rei is op zichzelf al de moeite; of je steekt de Taag over per boot (en pakt daarna bus 101) of je maakt de oversteek over de Ponte de 25 Abril per taxi. Voor de weg terug kun je eventueel (in drie kwartier) te voet afdalen naar het centrum van (het best bezienswaardige) Almada en bij de rivier de boot naar Lissabon nemen. Bij Cristo Rei ligt ook een restaurantje met voor de deur leuk vermaak voor kinderen, in de vorm van uit de grond spuitende waterstralen.

Expo-terrein Parque das Nações

Favoriet in Lissabon bij gezinnen met kinderen

Moderne architectuur, lange wandelpromenades, weidse uitzichten over de Taag en diverse familie-attracties vormen de ingrediënten van een bezoek aan het Parque das Nações. Ooit aangelegd voor de Expo ’98 trekt dit gebied vooral veel dagjesmensen dankzij het Oceanário de Lisboa; het grootste aqarium van Europa en meermaals als beste ter wereld beoordeeld. Tip voor je bezoek daar: blijf bij het hoofdaquarium – met meer dan 100 vissoorten – vooral niet bij de eerste ramen hangen, maar loop verder door om de drukte te vermijden. Ook zonder naar het Oceanário te gaan is een bezoek aan het grotendeels autoluwe Parque das Nações de moeite waard. Begin je verkenning van het gebied bijvoorbeeld nabij de wolkenkrabber Torre de Vasco da Gama om een goede blik te kunnen werpen op de zeventien kilometer lange Vasco da Gama brug (bij de opening in 1998 was dit de langste brug van Europa). Bezoek nog even de nabijgelegen speeltuin om daarna een vermakelijk ritje met de kabelbaan langs de Taag te maken. Eenmaal aan de andere kant wachten voor kinderen nog enkele leuke verrassingen zoals de watertuin, wetenschapsmuseum Ciência Viva en kleurrijke, vrolijke beelden her en der. Ouders worden tevreden gestemd met o.a. de vele terrassen, interessante architectuur en het moderne winkelcentrum Vasco Da Gama.

Werelderfgoed in Belém

Kinderen kunnen er smullen van de lekkerste taartjes van Lissabon

Belém ligt zes kilometer van het centrum van Lissabon. Het is een plek om ontspannen te wandelen over de rivierboulevard, door parkjes en langs enkele belangrijke toeristische trekpleisters. Van laatstgenoemde zijn Torre de Belem en Monasterio de Jeronimos de treffendste voorbeelden; ze behoren tot Portugals belangrijkste erfgoed. Erfgoed van een andere orde is bakkerij Pastéis de Belém. Volgens velen proef je de bekende Portugese custardtaartjes (hier bekend als Pastéis de Belém, elders in het land bekend als Pasteis de Nata) nergens zo lekker als bij deze eeuwenoude bakkerij. 

Andere bezienswaardigheden in Belém zijn o.a. het ruim 50 meter hoge monument Padrão dos Descobrimentos, de bijzondere architectuur van museum MAAT en Museu Nacional dos Coches. Lees er meer over in ons blog over Belém.

Alfama en het Castelo

Met kinderen op pad in de meest geliefde wijk van Lissabon

Alfama is de meest geliefde wijk van Lissabon en strekt zich uit over heel wat hoogtemeters. In dat laatste zit enerzijds de charme, in de vorm van heuvelige straatjes, mooie doorkijkjes en heel wat uitzichtpunten (miradouros). Anderzijds, als je met de kinderwagen of met jonge kinderen op pad bent, vormen de steile straten vol kinderkopjes en met zeer smalle stoepen soms onneembare hindernissen. Daarbij heb je dan ook nog te kampen met de drukte van de vele toeristen en het (tram)verkeer. De bekende tram 28 kan deels uitkomst bieden, maar voor kinderwagens is die – door het historische karakter en de  drukte van toeristen – slecht toegankelijk.

Liften van de beneden- naar de bovenstad bieden wat dat betreft beter uitkomst, zoals die vanaf Largo Chão do Loureiro (nabij metrostation Baixa-Chiado) tot vlakbij het Castelo de Sao Jorge. Dit kasteel is een van de grootste trekpleisters van de stad en de plek met de beste uitzichten over de oude stad. Het kasteel zelf is weinig bezienswaardig, maar voor kinderen is het er leuk rondrennen en klimmen en klauteren op o.a. kanonnen. Bezoek het kasteel vroeg op de dag, anders loopt de wachttijd voor de kassa makkelijk op tot minimaal een half uur (entree tot 12 jaar gratis).

Alfama heeft ook een vlak deel, dichter langs de Taag, waar je heel wat beter uit de voeten kunt met kinderen (al dan niet in kinderwagen). Zo ligt niet ver van de Sé kathedraal het Campo das Cebolas; een mooi plein met een speeltuin. Aangrenzend aan Alfama liggen nog enkele kindvriendelijke pleinen, zoals het immense (en iets te toeristische) Praça do Comércio en het meer pittoreske Praça do Monocipio. Volg je de rivier verder dan kom je bij de markthal Mercado da Ribeira met ernaast het Jardim Dom Luis; een leuk parkje met een speeltuin.

Groene longen van Lissabon

De grootste gratis speeltuin van Lissabon is een hit bij kinderen 

Wie als afwisseling van het stadse Lissabon op zoek is naar rust, ruimte en mooie natuur zal helemaal blij worden van het bosrijke, bergachtige Monsanto. Dit gebied aan de rand van de stad staat ook wel bekend als Lissabons ‘groene longen’. Twee leuke plekken om daar te bezoeken (en per uber-/taxi heel gemakkelijk met elkaar te combineren) zijn het Panorâmico de Monsanto en het Parque recreativo de Alvito. Panorâmico de Monsanto is een voormalig restaurant, dat nu – als een met graffiti ondergespoten bouwskelet – dienst doet als miradouro met uitzichten over heel Lissabon en de wijde omgeving. 

Van buiten oogt het bouwval als een onveilige plek waar ongure types zouden kunnen rondhangen. Maar het Panorâmico wordt goed beheerd; binnenin is alles helemaal ‘bezoeker proof’ gemaakt en het terrein is omheind en enkel overdag opengesteld voor bezoek. Desondanks waan je je hier wel een beetje een ‘Urban Explorer’ als je dwaalt door de lege ruimtes, over oude wenteltrappen en als je op het voormalige restaurantterras geniet van een indrukwekkend uitzicht over Groot-Lissabon. 

Vijf autominuten verderop ligt het Parque recreativo de Alvito; een mooi park met een enorme gratis speeltuin. Kinderen kunnen zich verspreid over drie terrassen uitleven op tal van glijbanen en tig speeltoestellen. Nabij de speeltuin zijn BBQ-faciliteiten, picknicktafels en is er een klein cafeetje.

Ritje met de kabeltram

Als een kind zo blij in de kabeltrams van Lissabon


Foto’s van de historische tram 28 en de kabeltrams die zich door de steile straten van Lissabon bewegen behoren tot de meest iconische beelden van de stad. Tram 28 is dan ook een enorm populaire attractie, terwijl het waarschijnlijk leuker is de tram te zien rijden, dan er zelf als een sardientje in te zitten en nauwelijks iets van de omgeving te zien. De kabeltrammen cq. elevadores zijn wat dat betreft kindvriendelijker en dienen ook een meer praktisch doel door in de allersteilste straten een alternatief te bieden voor een uitputtende klim te voet. Er zijn drie kabeltrammen in Lissabon: Elevador da Bica, Elevador da Lavra en de Elevador da Glória. Een ritje met een elevador duurt niet meer dan vijf minuten. Bij het eindpunt bevind je je plots in een heel ander gedeelte van de stad met vaak mooie uitzichtpunten. Zo brengt de Elevador de Gloria je bijvoorbeeld tot pal naast het Miradouro Sao Pedro; een van de mooiste uitzichtpunten van Lissabon (tevens een goede picknickplek met een bakker en cafeetje zeer nabij). Ook de Elevador da Bica brengt je tot vlakbij een uitzichtpunt: Miradouro de Santa Catarina. Meer info over de drie kabeltrams in Lissabon, lees je hier

Borrelen aan het strand

Stad en strand maken Lissabon een ideale stedentrip met kinderen

Weinig Europese hoofdsteden die beter te combineren zijn met strand dan Lissabon. Het dichtste bij – op 15 tot 20 autominuten – ligt badplaats Costa da Caparica. Qua bebouwing weinig aantrekkelijk, maar met lange stranden, leuke strandtenten, een grote zandspeeltuin en gunstig geprijsde accommodatie een goede optie voor een dagje strand. Of misschien wel als basis voor je stadsbezoek… Zodat je elke dag, na het door de stad slenteren, rustig etend en drinkend de zon in de zee kan zien zakken. Let wel, het zeewater is hier Atlantisch koud met hoge golven; meer geschikt voor surfers dan zwemmers. Per bus en boot kun je vanuit Costa da Caparica eenvoudig naar Belem en Lissabon reizen, hoewel je qua prijs en comfort minstens zo lief een (uber-)taxi neemt.

Park met uitzicht

Een speeltuin voor kinderen in het mooiste park van Lissabon

Volgens velen het mooiste park van de stad is het Parque Eduardo VII. En dat dankt het vooral aan het opvallende patroon van gesnoeide buxushagen en het mooie uitzicht over de stad. Ongeveer halverwege het park ligt een grote speeltuin met een cafeetje met terras erbij. Er vlakbij ligt een enorme kas met een botanische tuin vol met exotische planten, waterpartijen en beelden (gratis entree tot zes jaar). Aan de andere kant van het park staat het (voor publiek gesloten) historische Pavilhão Carlos Lopes met aan de buitenkant enkele indrukwekkende Azulejos (de kenmerkende Portugese siertegelkunst).

Terrasje pakken op een rooftop

De ideale plek in Lissabon voor een pauzemomentje met kinderen

Een stedentrip is sowieso best vermoeiend. En dat geldt nog meer voor een stedentrip met kinderen in een heuvelige stad als Lissabon. Aangezien we de kinderwagen niet mee hadden in de oude stad (om ons de stadse en heuvelige hindernissen te besparen) ontstond er in de loop van de middag even een duidelijk dipmomentje bij – vooral – de kinderen. De oplossing: naar een rooftop bar! Daar zijn er heel wat van in Lissabon zo leerde een kleine zoektocht op Google. Uiteindelijk gingen we naar het centraal gelegen Hotel do Chiado met op de 7e verdieping rooftop bar Entretanto. Op het terras, tussen vooral toeristen, ploften de kinderen neer op een relaxbank, aten een ijsje en keken een tekenfilm. 

Wij als ouders, genoten van een glaasje en van prachtig uitzicht over stad, kasteel en de Taag. Even tot rust komen en toch heel veel van deze heerlijke stad zien, daarvoor is een rooftop bar ideaal!

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *