Road trip Peloponnesos met kinderen (2/2): Tolo, Nafplion, Epidaurus, Korinthe

Inhoud van dit artikel

Dit is deel twee van het verslag van de road trip die we met het gezin maakten op de Griekse Peloponnesos. De laatste vier dagen van de reis bezochten we met onze kinderen o.a. Tolo, Nafplion, Epidaurus en Korinthe. Op het kaartje kun je de gehele route (ruim 1000 km.) zien die we reden. 

Deel één van het verslag van onze road trip lees je hier: Road trip Peloponnesos met kinderen (1/2): Diakopto, Patras en Olympia 

Ook hebben we een fijne lijst met kindvriendelijke accommodatie in de Peloponnesos online staan: 9 x kindvriendelijke accommodatie in de Griekse Peloponnesos

Dag 7: Kyparissia – Nafplion – Tolo

We vertrekken op tijd met de auto deze ochtend. We rijden door prachtige landschappen en langs enkele bezienswaardigheden (o.a. de ruïnes van Tiryns en het kasteel van Argos). Na twee uur rijden komen we aan in Nafplion (ook wel geschreven als Nafplio of Nauplion). Nafplion wordt nog wel eens de mooiste stad van Griekenland genoemd. 

Bezienswaardig is het stadje zeker, met o.a. Venetiaanse en Ottomaanse invloeden. In het autoluwe centrum is het prettig wandelen met kinderen en er is een leuk aanbod aan winkels en horeca. Ook ontdekken we er twee speeltuinen. 

Forteiland Bourtzi in de baai bij Nafplion
Oude Moskee in Nafplion

Nadat we de oude stad voldoende verkent hebben lopen we via smalle straatjes en trappetjes naar Akronafplia. Vanuit dit oude fort heb je leuk uitzicht op stad en zee. Terug in de oude stad lunchen we op een terrasje op het mooiste plein van Nafplion (het Syntagma plein).  

Uitzicht vanaf het fort Acronafplia
Het Syntagma plein, met het Palamidi op de achtergrond

Als afsluiter van de dag bezoeken we – tot enthousiasme van de kinderen – nog een ander fort in Nafplion: fort Palamidi.

Uitzicht over Nafplion vanuit fort Palamidi

Fort Palamidi torent hoog boven de stad uit en biedt fantastische uitzichten over Nafplion en de verre omgeving. Daarnaast is het er leuk rondstruinen langs oude vervallen vestingmuren en ‘spannende’ deuren en over grote kasseien, trappetjes en uitzichtpunten. 

Familiekiekje vanuit fort Palamidi
Op ontdekking in het fort

Wauw! Met dat gevoel laten we Nafplion achter ons. Nauwelijks een half uur later wacht ons al de volgende ‘wauw’, wanneer we het uitzicht vanaf onze hotelkamer in Tolo zien. We kijken prachtig uit op enkele eilandjes in de baai. Hier zitten we wel goed voor de komende drie dagen…

Nafplion met kinderen: extra tips

Nafplion is een 100% aanrader als je op vakantie gaat in de Peloponnesos, zeker ook met kinderen. Enkele tips voor een bezoek aan Nafplion met kinderen:  

  • Enkele kindvriendelijke terrassen vind je rond de speeltuin bij het Kapodistrias plein.
  • Een andere speeltuin met horeca (café-restaurant Iliostasio) bevindt zich vlakbij een handig gelegen gratis parkeerplaats. Deze parkeerplaats wordt op Google Maps aangeduid als ‘free parking lot’.
  • Nabij die parkeerplaats ligt Nikolaos Pension. Tegenover dit pension ligt de toegang tot de lift naar het Nauplion Palace Hotel, dat in de oude vesting Acronafplia ligt. Met deze lift kun je de klim naar boven besparen; vooral handig met kleine kinderen cq. kinderwagen. Tevens is deze kant van de Acronafplia een goed startpunt van een bezoek aan Nafplion. Je kunt dan bovenlangs wandelen en aan de andere kant afdalen naar de binnenstad.
  • Zijn je kinderen wel in voor een uitdaging? Het hoogst gelegen fort – Palamidi – is met de binnenstad verbonden via een trap van bijna 900 treden! Liever niet? Het fort is ook met de auto bereikbaar.
  • Nafplion kan tevens met een hop-on-hop-off toeristentreintje worden verkend. Meer info vind je hier.
  • Ook leuk om te doen met kinderen in Nafplion: een kort boottochtje naar het forteiland Bourtzi. Lees er hier meer over.
  • Liever fietsen op een gezinsfiets? Je huurt ze bij Funbike Nafplio.
Speeltuin in Nafplion
Uitzicht vanaf fort Palamidi

Dag 8: Tolo

Vandaag doen we het rustig aan en brengen veel tijd door aan het zwembad. Tussendoor wandelen we nog iets verder de berg op, naar een mooi kerkje. En aan het einde van de middag verkennen we het centrum van Tolo. We ontdekken er een speeltuin. Avondeten doen we aan het strand; waar de terrasjes letterlijk op twee meter van het zeewater staan. Op de terugweg naar het hotel stoppen we nog bij een klein pretparkje, waar de kinderen het spookhuis bezoeken en zich uitleven op springkastelen.

Uitzicht vanuit de hotelkamer in Tolo
Terrasjes pal aan zee in Tolo
Kindervermaak in Tolo

Dag 9: Tolo

Vandaag gaan we varen! Bij Bik John Boat Rental huren we voor drie uur een eenvoudig te bedienen motorbootje. We varen er mee door de baai, langs het vasteland en rondom diverse eilanden. Bij een onbewoond eilandje gaan we voor anker en houden we een picknick op het strand. Daarna varen we terug. Daarbij mogen de kinderen – tot hun grote plezier – regelmatig de boot besturen. 

Terug aan land stillen we onze trek bij de lokale bakkerij en lopen wat winkeltjes af voor een souvenirtje. Na nog een korte duik in het zwembad eten we ’s avonds vlakbij ons hotel.

Bootje varen voor de kust bij Tolo
Voor anker bij een van de eilandjes
De baai bij Tolo

Dag 10: Tolo – Epidaurus – Korinthe – Rafina

De laatste dag van onze vakantie rijden we eerst naar Epidaurus, naar het amfitheather. Het theater is een van de grootste en best bewaard gebleven theaters uit de Griekse Oudheid. En degene met de beste akoestiek. Iets wat onze kinderen graag demonsteren door te klappen en te roepen vanaf de ‘middenstip’. Nadat we in een uur tijd het prachtige theater vanuit verschillende hoeken hebben bekeken rijden we weer verder.

Theater van Epidaurus
Uitzicht vanaf de bovenste - de 55e - rij

Na een dik uur rijden komen we aan in Oud Korinthe; een belangrijke archeologische vindplaats met oude tempels en andere overblijfselen uit de Griekse Oudheid. 

Oude tempel in Korinthe

Wij besparen ons het entreekaartje; van buiten de hekken kun je namelijk zo al een goede indruk krijgen van de oude ruïnes. En dat kan dan ook nog eens vanuit een speeltuin en vanaf het terras… En dus laten we ons de gyros en Griekse salade heerlijk smaken, terwijl we uitkijken op 2400 jaar oude pilaren in een prachtig landschap! 

Lunch tussen de archeologische schatten

Na nog wat rond te hebben gekeken bij de vele winkeltjes in Oud Korinthe rijden we verder naar het kanaal van Korinthe.

Speeltuin bij Oud Korinthe
Oud Korinthe
Kanaal van Korinthe

Het 19e-eeuwse, zes km. lange kanaal scheidt de Peloponnesos van het Griekse vasteland en verbindt de golf van Korinthe met de Egeïsche zee. We bewonderen het bijzondere kanaal vanaf twee verschillende plekken. Eerst vanaf een laaggelegen verkeersbrug, aan de kant van de Egeïsche zee. En daarna vanaf de hoge voetgangersbrug, nabij het bezoekerscentrum. Vanaf deze brug kan je ook bungeejumpen.

Als verrassing voor de kinderen willen we daarna in Korinthe het Splash Waterpark bezoeken (op een paar honderd meter van de voetgangersbrug over het kanaal). Maar, helaas blijkt het waterpark begin mei nog gesloten te zijn .

Het kanaal gezien van bovenaf

Als alternatief besluiten we naar Rafina te rijden, niet ver bij ons hotel vandaan en vlakbij het vliegveld. We wandelen wat rond in dit havenstadje, eten er een ijsje en bezoeken een park met speeltuin. ’s Avonds liggen we op tijd op bed. Om 4:00 die nacht gaat namelijk al onze wekker. En einde van de ochtend – na een soepele terugvlucht vanaf Athene – zijn we weer thuis in Nederland. Weer een prachtige reiservaring rijker!

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *