Leuk met kinderen: mini-glamping in landelijk Frankrijk

Inhoud van dit artikel

Een uitzicht waarvan de schoonheid wordt versterkt door de absolute stilte. Slechts af en toe onderbroken door hondengeblaf van kilometers ver. Tjirpende krekels. De ondergaande zon die plaats maakt voor een oplichtende baan van sterren. De volgende ochtend; het gekraai van de haan, vogels die fluiten, een eenzame tractor. Dan weer stilte…

Simply Canvas

In zo’n decor past enkel een hele kleinschalige intieme camping. En zo kan Simply Canvas ook terecht worden genoemd, met de toevoeging dat het hier glamping betreft. De camping telt zes safaritenten op zeer ruime plaatsen en drie gîtes/vakantiehuizen. De tenten zijn ruim en hebben volwaardige  bedden, elektriciteit en een heerlijke veranda met zitplek. In het toiletgebouwtje, op steenworp van de tenten, heeft ieder gezin een privébadkamer met douche en toilet. Voor borden, bestek, kookgerei, BBQ en koelkastruimte kun je terecht in de gemeenschappelijke keuken. Ook is er een variant op de mini-bar (de ‘honesty fridge’) en iedere ochtend wordt voor ontbijt gezorgd. Verder wordt er vier avonden per week in buffetvorm gekookt (tegen extra betaling), deels met producten uit eigen tuin, geteeld volgens de principes van permacultuur (waar je veel meer over te weten kan komen tijdens je verblijf bij Simply Canvas).

Kindvriendelijk

Deze maaltijden gebruik je als gast in principe aan lange tafels, waarbij de nazit met de andere gasten zomaar lang kan zijn met goede conversatie en een paar extra koppen koffie of glazen wijn. Alles in een ongedwongen sfeer met – tijdens ons verblijf – naast Nederlandse gasten ook een aantal Vlamingen en een Britse familie. De kinderen vermaken zich al spelend met elkaar en met het aanwezige speelgoed of de tafeltennistafel. En anders zijn er nog de diertjes  – varkens, kippen, konijnen, huispoezen – waar ze eindeloos naar kunnen blijven kijken. Voor afkoeling is er bovendien een omheind zwembad vol met drijvende opblaasspullen.

Sociale controle

Als ouder heb je het gevoel dat je je kind – ook als kleuter of peuter zijnde – hier aardig zijn eigen gang kan laten gaan. De meeste gezinnen op de camping hebben – tenminste in de schoolvakantie – hun kinderen in de leeftijd van twee tot acht jaar. Dus gespreksonderwerp genoeg, alsook voldoende sociale controle. En na een dag gaan zowel jong als oud al heel vertrouwd met elkaar om en neemt niemand nog de moeite zijn tent overdag dicht te ritsen.

Landelijke ligging

Dit ’touwtje uit de brievenbus gevoel’ past helemaal bij de sereniteit van de omgeving. Simply Canvas is 25 km ten zuiden van Bergerac gelegen in een landelijk, rustig deel op de grens van de departementen Dordogne en Lot et Garonne. Stel je rollende heuvels voor met oneindig veel wijngaarden en – ter afwisseling – zo nu en dan wat grazende koeien of een veld vol zonnebloemen. Het voelt alsof je in de ‘middle of nowhere bent’;  tijdens een autorit van 20 minuten kun je rustig maar een handvol tegenliggers tegenkomen. Des te verrassender is het dat je binnen een half uur rijden toch een schat aan leuke activiteiten hebt.  

Markten en kastelen

De eigenaren van Simply Canvas hebben een handig boekwerk opgesteld vol met tips voor weekmarkten, restaurants en uitstapjes in de omgeving. Passend bij de sfeer en omgeving, volgden we op ons gemakje diverse van de tips op. Zo genoten we op de zondagse lunchmarkt van Soumensac van allerlei lokale lekkernijen.

Even verderop bezochten we het plaatsje Eymet met een kasteelruïne en ernaast een schaduwrijk park met speeltuin. Mooiste van Eymet is het historische centrale plein dat in de avond autovrij is. Hierdoor is het er heerlijk tafelen op een van de terrassen, terwijl de kinderen er kunnen spelen rond de fontein. 

Duras is een andere bezienswaardige plaats vlakbij. We bezochten het tijdens de avondmarkt op donderdag, wanneer het centrum zich vult met drommen mensen, etensgeuren, drinkgelag en live muziek. Vooraf bezochten we Chateau de Duras.

Vanaf bovenin het kasteel heb je prachtig uitzicht op de omgeving. Met diepe waterputten, een geheime deur, het beklimmen van de toren en een bezoek aan de spellenkamer was het bezoek ook voor de kinderen erg leuk.

Familievermaak en wijnchateaus

Een ander kasteel dat we bezochten – Chateau de Bridoire – was qua architectuur en uitzicht minder de moeite waard, maar qua familievermaak weer des te meer. Op het kasteelterrein zijn tal van historische sporten en spellen te beoefenen. Van zaklopen tot balspellen en van levend ganzenbord tot boogschieten. Ook is er een enorm doolhof dat apart of i.c.m. het kasteel te bezoeken is. Na ons bezoek konden we het niet laten een bord te volgen waarop ‘degustation’ stond. Er zijn zodanig veel wijnchateaus in het gebied (behorende tot het Bergerac-wijngebied en op de grens van de Bordeaux-wijnregio) dat een kleine wijnproeverij bijna als een plicht voelt. En zo reden we een half uur later, een doosje wijn rijker, terug naar de camping.

Verkoeling aan meer en rivier

Voor afkoeling bezochten we op drie kwartier rijden van de camping het niet overdreven drukke recreatiemeer Lac de Lougratte (tegen betaling van entree) met ligweide, zandstrand, picknicktafels, speeltuin en een waterglijbaan. En met de Dordogne zo dichtbij moest ook daar even in gezwommen worden; en wel in het plaatsje Port-Sainte-Foy. Hier ligt Plage des Bardoulet; een zandstrand met ervoor een afgebakend deel rivier waar in ondiep water (met kiezels) verkoeling kan worden gezocht. Er zijn ook een speeltuin en ligweide en de toegang is gratis.

Weemoed

De laatste avond op de camping sloten we af met de andere gasten, zittend rond een grote vuurkorf. De kinderen roosterden marshmallows, de ouders wisselden telefoonnummers uit. Kinderen in tranen, ouders met een weemoedig gevoel; werd er de volgende ochtend van elkaar afscheid genomen. Het verblijf zat erop… maar wat had iedereen het heerlijk gehad!

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *