Als gezin op fietsvakantie? Dan is de Vennbahn een aanrader. Deze 125 km. lange fietsroute loopt grotendeels over een voormalig spoortracé waardoor je onderweg met weinig hoogtemeters te maken hebt. Het beginpunt is in Aken waarna het fietspad heen en weer slingert tussen Duitsland en (zowel Frans- als Duitstalig) België met als eindpunt het Luxemburgse Troisvierges. De route gaat door prachtige natuur en biedt ook voldoende mogelijkheden voor uitstapjes buiten het fietsen, bijv. naar knusse dorpjes, recreatiestranden, kastelen en speeltuinen. Wij fietsten zelf de Vennbahn met de kinderen (van toen vier en drie) in de (elektrische) bakfiets en breiden de route uit met een extra etappe vanuit Maastricht. Lees onderstaand het reisverslag aangevuld met praktische informatie en tips voor gezinsvriendelijke accommodatie langs de Vennbahn.
Dag 1: Maastricht – Aken (42 km.)
Fietstassen geladen? Overige spullen in de bakfiets? Kinderen zitten goed? Dan let’s go! En met de eerste omwentelingen van de pedalen is de vakantie begonnen. Het vakantiegevoel is er nog niet direct, maar zodra we de stad achter ons laten en meer landelijk fietsen groeit dat gevoel met de kilometer. Langs de provinciale weg fietsen we door het Heuvelland. En zoals ook de weg voor ons stijgt, stijgt ook de temperatuur. Het is nog maar 9u in de ochtend, maar de thermometer geeft al bijna dertig graden aan. In Gulpen stoppen we zodat de kinderen even de benen kunnen strekken en we wat kunnen eten en extra kunnen drinken.


Voor het vervolg van de route tot aan Vaals besluiten we binnendoor te fietsen voor een meer landschappelijke route. We krijgen wat we wilden, namelijk prachtige vergezichten, maar de klimmetjes zijn soms iets te gortig. Enkele keren moeten we de kinderen vragen uit de bakfiets te stappen, zodat we het fietsgevaarte de heuvel op geduwd krijgen. Net voor de grens pauzeren we nog uitgebreid, waarna we Aken binnenfietsen. Bij de Dom (met zijn zeer verrassende interieur) houden we nog even halt om daarna de laatste kilometers naar ons hotel te fietsen. Na 42 kilometer zit de eerste etappe erop. Door de vele hoogtemeters zal het de zwaarste etappe van de vijf blijken. Dus een duik in het buitenzwembad en een koude pot Duits bier bij het hotel zijn wel verdiend!
Dag 2: Aken – Monschau (52 km.)
Na in alle vroegte al heerlijk buiten te hebben ontbeten fietsen we een klein stukje naar station Aachen Rothe Erde, waar het officiële beginpunt van de Vennbahn is. Langzaamaan fietsen we de stad uit. In de buitenwijken van Aken passeren we menig speeltuintje (“sorry kids, het is nog wat te vroeg om al te stoppen’’).


Het gaat vals plat bergop en dat zal de eerste 36 km. (van in totaal 52 km.) van deze etappe ook zo blijven. Voorbij Kornelimünster (een piepklein plaatsje met een fraai historisch plein) maakt de bebouwing plaats voor vooral heel veel bomen, o.a. veel sparrenbossen vol met varens. Wel zo fijn i.v.m. schaduw en tijdens de pauzes ook een leuke speelplek voor de kinderen.
Het is bijzonder hoe we helemaal afgezonderd in absolute stilte fietsen. Het voelt alsof we ver van de bewoonde wereld zijn. Horeca komen we onderweg dan ook nauwelijks tegen, op enkele fietserstrefpunten na. Bij een zo een trefpunt stoppen we om te pauzeren en om de fietsaccu op te laden. “Wo sind wir hier; in Belgien oder Deutschland” vraag ik. Helemaal bij te houden is het namelijk niet op dit deel van de route. Binnen ca. 20 kilometer passeren we liefst elf keer de grens tussen Duitsland en (Duitstalig) België. In wat uiteindelijk België blijkt te zijn nemen we plaats op een terrasje op een oude treinwagon naast een voormalig stationnetje. Zulke overblijfselen van de vroegere spoorbaan zullen we veel vaker tegenkomen tijdens de route, vaak tot enthousiasme van de kinderen.

Na de pauze wijken we een eind verderop kort af van de route, om in het dorpscentrum van Lammersdorf wat broodjes te halen en te picknicken bij een grote speeltuin. Daarna gaat het vooral bergaf verder. En zeker de laatste drie kilometer als we de Vennbahn verlaten voor de weg naar Monschau gaat het stijl naar beneden. Zo stijl zelfs, dat we ons serieus afvragen hoe we hier morgen weer de bakfiets met kinderen en bagage naar boven gefietst krijgen. Dat zien we dan wel weer… Nu eerst genieten van het prachtig gelegen, pittoreske Monschau.


Dag 3: Monschau – Robertville (22 km.)
Monschau op een zondagochtend is een verademing. Nog geen dagjesmensen, alleen maar het geluid van de stromende rivier en van de luidende kerkklokken. Bijna jammer om hier weg te gaan. Maar, uiteindelijk zijn we blij dat we er überhaupt wegkomen. Een alternatieve route blijkt heel wat geleidelijker te stijgen, dan de deels onverharde route die we hier gisteren naar beneden sjeesden. En zo fietsen we het prachtige dal uit naar het voormalige stationsgebouw van Monschau. Vandaar gaat het weer verder over de Vennbahn, waarvan je op veel gedeeltes weinig fantasie nodig hebt om je voor te stellen hoe hier ooit de stoomtrein zich een weg baande. En anders helpen oude stukken rails, spoorviaducten en een voormalige draaischijf die fantasie wel te prikkelen. Als we de laatste kilometers door Duitsland fietsen hebben we de enige regendruppels van onze vakantie. Komen die meegebrachte poncho’s toch mooi van pas… Alweer opgedroogd fietsen we Franstalig Wallonië binnen, waar we korte tijd later inchecken in ons eenvoudige hotel in Robertville.



Met twintig kilometer zal dit de kortste van de vijf etappes zijn. Het Belgisch biertje en de mosselen op het terras van Auberge du Lac (een prima restaurant met speeltuin) smaken er niet minder om.
Dag 4: Rustdag aan het Meer van Robertville
De dag erna hebben we een rustdag van het fietsen en brengen vooral veel tijd door op het recreatiestrand bij het Meer van Robertville.

Dag 5: Robertville – Sankt Vith (35 km.)
Zoals alle dagen zal ook vandaag het kwik stijgen tot ruim boven de dertig graden. We hebben wel het weekje uitgekozen om te fietsen… Vroeg vertrekken dus weer. En als we onderweg zijn, weten we weer waar we het voor doen. De omgeving is prachtig en de panorama’s worden steeds weidser. We fietsen langs prachtige heide, watertjes, velden vol met wilde bloemen, grazende koeien, galopperende paarden en fluitende vogels. Het is niet moeilijk je hier één met de natuur te voelen. Dat het maar rustig is met fietsers op de Vennbahn helpt daarbij ook.

De kinderen worden vooral enthousiast van de stopplekken onderweg. Eerst houden we een pauze bij het plaatsje Onderval waar diverse autobanden als leuk speelgoed dienen. Later stoppen we op een prachtige rustplek met heerlijke relaxstoelen, waar de kinderen de resten van een oude draaischijf (voor locomotieven) inspecteren.


De leukste speelplek voor die dag moet nog komen. Dat is de grote speeltuin in het centrum van Sankt Vith. Sankt Vith is tevens onze rustplaats voor de nacht. We maken er een wandeling langs de vele winkeltjes in het verder vrij sfeerloze centrum. Toch genieten we in Sankt Vith, waar we enigszins afkoelen van de hitte, dankzij een lekker ijsje en wat waterstralen.


Dag 6: Sankt Vith – Troisvierges (37 km.)
Na een hernieuwd bezoek aan de speeltuin in Sankt Vith en broodjes ingekocht te hebben bij de naastgelegen bakkerij vertrekken we de volgende ochtend. Op naar Luxemburg! De eerste ca. vijftien kilometer loopt de route door een prachtig rivierlandschap met watervalletjes, stroomversnellingen en de nodige bruggetjes. Ook passeren we enkele mooie, karakteristieke gehuchten met vaak niet meer dan een paar oude hoeves en een schattig kerkje. Als we – als omweg – Burg Reuland binnenfietsen bekruipt ons kort het gevoel alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Daarna gaat de aandacht weer naar de weg, want de klim is hier stijl, met als doel de oude burcht. Eenmaal daar beklimmen we de toren om enkele mooie familiekiekjes te schieten.


Na een hapje en drankje koersen we door de Our-vallei verder richting de grens. De landschappen worden steeds mooier en de uitzichten weidser, soms afgewisseld met een donker sparrenbos. Deze etappe is een passend slotstuk van de fietsreis. Want, zoals etappe 4 mooier was dan 3 en die weer mooier dan 2 was etappe 5 de mooiste van allemaal. Net over de grens met Luxemburg wachten ons – als gevolg van een omleiding – nog de nodige hoogtemeters, totdat we uittorenen boven het station van het plaatsje Troisvierges. Hier kun je de trein (terug) nemen naar Aken, Luik of Luxemburg-stad. Wij fietsen het station voorbij en melden ons bij de lokale camping met zwembad, waar we nog twee dagen relaxen voordat we weer terug naar Nederland gaan (per auto; met de bakfiets in een aanhangwagen).


Route-advies voor de Vennbahn
De Vennbahn is 125 km. lang en heeft het Duitse Aken als beginpunt en Troisvierges in Luxemburg als eindpunt. Officieel is de route opgedeeld in zes etappes die grofweg de route van een voormalige spoorlijn volgen. Zelf fietsten wij de 125 kilometer (plus de extra vijftien kilometer tussen de route en de accommodaties) verspreid over vier dagen en deden daar inclusief pauzes zo een 15 uur over. Elke dag vond ik de route een beetje mooier. Dat is dan ook waarom ik het niet zou aanraden de route andersom (van Luxemburg naar Aken) te fietsen, ook al scheelt dat ongeveer de helft in hoogtemeters (Aken-Luxemburg zijn ca. 850 hoogtemeters, andersom ca. 450).


Op enkele plekken na – waar de Vennbahn een autoweg kruist – is de route exclusief aan fietsers (en soms wat skeeleraars) voorbehouden. Dit in combinatie met het overwegend vlakke en geasfalteerde parcours maakt dat de route erg geschikt is om met kinderen te fietsen. We kwamen onderweg dan ook best wat jonge gezinnen tegen, soms zelfs met kinderen in de kleuterleeftijd vrolijk mee trappend op hun fietsjes.
Bereisbaarheid van de Vennbahn
Het startpunt van de Vennbahn ligt naast station Aachen Rothe Erde. Het is zowel met de trein als met de auto goed te bereizen. Je auto kun je voor €10,- per dag parkeren in het nabijgelegen Parkhaus Aachen Arkaden. Je kunt ook, zoals wij, je route uitbreiden en vanuit Nederland vertrekken (bijv. vanuit Vaals, op een half uur fietsen van de Vennbahn) en daar gratis op straat of bij je hotel parkeren. Om vanuit Luxemburg terug bij je auto te komen, kun je vanaf het eindpunt van de Vennbahn, in Troisvierges, de trein naar Aken nemen (met overstap in Luik). Je kunt de fiets tegen betaling meenemen in een van de speciale fietscoupés in de trein. Kinderen tot twaalf jaar reizen (onder begeleiding) gratis met de trein in België en Duitsland. In Luxemburg is het binnenlands OV voor iedereen gratis. Zelf hadden we twijfels of we de zware bakfiets op en van het treinperron en in de trein zouden krijgen. Daarom schakelden we een familielid in die ons op kwam halen (met een aanhanger om de bakfiets in te zetten).


Gezinsvriendelijke accommodatie langs de Vennbahn
Ik kwam zelf tot het volgende rijtje van gezinsvriendelijke accommodatie, aan de hand waarvan ik uiteindelijk ons reisschema heb samengesteld. We verbleven zelf in de bovenste drie en de vijfde en de zevende uit onderstaand lijstje. Bij al die locaties konden we onze fietsen veilig stallen; meestal in een afgesloten ruimte. Het aangegeven aantal km. geeft aan hoever de accommodatie van het startpunt van de Vennbahn ligt.
- 0 km. – Aken – Mercure Europaplatz
Op 1600 meter van het startpunt van de Vennbahn. Het hotel biedt enkel 2p-kamers, eventueel met elkaar verbonden middels een tussendeur. Het buitenzwembad, restaurant en de speeltuin maken het hotel tot een aanrader.
- 48 km. – Monschau – Haus Stehlings
Op 2500 meter van de Vennbahn. Ruim appartement in hartje Monschau (5-persoons) met een heerlijk uitzicht over het stadje (zie foto). Als gast kun je ook gebruik maken van een fijn terrasje direct naast de accommodatie.

- 66 km. – Robertville – Dry les Courtis
Op 1500 meter van de Vennbahn. Basale accommodatie met balkon, maar met prima ontbijt en een vriendelijke eigenaar. Verdere pluspunten zijn de rustige ligging op loopafstand van het (zwem)meer, de speeltuin en de nabijheid van Auberge de Lac (een prima restaurant met speeltuin).

- 79 km. – Deidenberg – Camping Oos heem
Direct aan de Vennbahn gelegen. Camping verhuurt tenten en stacaravans (minimum verblijf van meerdere dagen) en biedt veel faciliteiten, waaronder een zwembad, diverse speelterreinen en kinderanimatie.
- 87 km. – Sankt Vith – Steineweiher
Op 1500 meter fietsen van de Vennbahn. Kleinschalig familiehotel gelegen in een parkachtige omgeving met twee grote vijvers. Het hotel ligt op loopafstand van het stadscentrum en van een grote speeltuin. De accommodatie beschikt over een restaurant en een familiekamer.

- 107 km. – Burg Reuland – Ulftaler Schenke
Op 500 meter van de Vennbahn. Mooi te combineren met een bezoek aan de nabijgelegen burchtruïne. Ze beschikken over een familiekamer, restaurant (met kindermenu) en er is een speeltuin.
- 125 km. – Troisvierges – camping Troisvierges
1 km. voorbij het eindpunt van de Vennbahn ligt deze camping (ca. 100 staplekken) met buitenzwembad, restaurant en grote speeltuin. De huurtenten bieden plek aan max. zes personen. Vanaf de camping wandel en klim je in tien minuten naar een mooi uitzichtpunt (zie foto).

- 125 km. – Asselborn – Domaine du Moulin d’Asselborn
4800 meter voorbij station Troisvierges. Voor als je als toetje nog wat hoogtemeters wilt maken om jezelf daarna te trakteren op een verblijf in dit aantrekkelijk ogende hoteldomein. Familiekamer en een 6-persoonsappartement. Restaurant, speeltuin en diverse spellen beschikbaar.
Meer informatie over de Vennbahn
Er is een overzichtelijke app en website met o.a. tips voor gezinnen en met twintig ‘stories’ met heel veel achtergrondinformatie over de Vennbahn en de omgeving.
2 reacties
Hallo, mooi reisverhaal waardoor wij er ook al zin in krijgen.
Klein vraagje: wat deden jullie met jullie bagage?
Groetjed,
Eva
Hi Eva,
Dankjewel voor je reactie.
Wij hadden één paar grote fietstassen mee en verder konden we wat spullen kwijt in de bakfiets.
Voor ons was dat voldoende.
Fijne vakantie alvast!