Het Duitse Ahrdal – Wandelen, rodelen en wijnen

Inhoud van dit artikel

Niet verder vertellen; maar op een uur rijden van de Nederlandse grens ligt een verborgen pareltje voor een heerlijk verblijf met het gezin. Vijf minuten voor je er bent zou je nog geen cent geven voor deze ‘Geheimtipp’, maar eenmaal van de snelweg af ontvouwt zich al gauw een intiem rivierlandschap waar een lint van pittoreske dorpjes wordt omgeven door indrukwekkend steile hellingen vol druivenranken. Welkom in het Ahrdal! 

Rondleiding en proeverij

Het Ahrdal geniet vooral bekendheid door de succesvolle aanplant van de Spätburgunder (elders ook wel bekend onder de naam Pinot Noir); een druif waar rode wijn van wordt gemaakt. Dankzij een microklimaat doen deze druiven het hier uitzonderlijk goed en zodoende is de Ahr het meest noordelijk gelegen rode wijngebied ter wereld. Een bezoek aan De Ahr is daarom ook niet compleet zonder eens wat dieper in een wijnglaasje te hebben gekeken. Van de paar dozijn wijnbedrijven heeft menigeen een proeflokaal of vinotheek waar je wijn kan proeven en kopen. Sommige huizen bieden ook rondleidingen. Bij Winzergenossenschaft Mayschoss-Altenahr gingen we voor het complete pakket (een Winzergenossenschaft is een coöperatie van kleine wijnboeren; meestal koop je er de wijn een stuk goedkoper dan bij de grote wijnhuizen). Eerst een rondleiding, die door de korte duur (40 minuten) en de ingeplande films, ook goed te doen is voor kinderen. Daarna een wijntje (of druivensap) proeven en het wijnglas mee als aandenken (dit alles voor €4 per persoon). In de winkel kun je vervolgens verder proeven en tegen schappelijke prijzen wijn kopen.

Weingut Försterhof

Menig wijngoed heeft ook een restaurant en/of accommodatie. Een bezoek waard is het fantasievol ontworpen Weingut Försterhof waar je prachtig uitzicht hebt vanaf het restaurantterras en de kinderen naar hartenlust kunnen spelen in de speeltuin. Försterhof verhuurt tevens twee vakantiewoningen (lees hier over ons verblijf daar) en uiteraard is er een vinotheek.

Kinder-Erlebnispfad

Ook leuk voor jong en oud is het Kinder-Erlebnispfad; een wandeling van zo een drie kilometer waarbij kinderen aan de hand van wijnslak Lotta, van alles leren over de wereld van wijnbouw. De wandeling is vooral gericht op kinderen van 4-12 jaar. Een ouder iemand die kan vertalen is wel handig, want Lotta ‘spreekt’ alleen Duits. Vanaf de start bij het station in Ahrweiler wacht eerst een steile klim, waarna je op hoogte wandelt met prachtige uitzichten. Bij de plaatselijke VVV is een begeleidend schrijven voor de wandeling te verkrijgen en ook een verrassing voor de kinderen die de wandeling hebben voltooid.

Rotweinwanderweg

Wandelen is sowieso geen slecht idee in deze regio. Voor de fanatiekelingen is er de Rotweinwanderweg; dertig km. wandelen, grofweg langs het deel van de Ahr dat een half dozijn wijndorpjes met elkaar verbindt. Onderweg word je na menig bocht weer verrast door de sereniteit en schoonheid van dit gebied. Op uitzichtpunten staat steevast een comfortabele relaxbank voor een ontspannen zen-momentje. Ook passeer je tijdens de wandeling meer dan genoeg wijnhuizen, restaurants en accommodaties zodat je de wandeling eenvoudig over meerdere dagen kunt spreiden.

Kuuroord Bad Neuenahr

Samen met Ahrweiler vormt Bad Neuenahr de belangrijkste plaats in de regio (sinds een gemeentelijke fusie vormen de twee plaatsen in feite één stadje: Bad Neuenahr-Ahrweiler)Bad Neuenahr straalt als kuuroord een zekere grandeur uit met o.a. het Kurhaus, Kurpark, de Thermen en heel wat kwaliteitsrestaurants (maar, gelukkig ontbreekt ook het oer-Duitse Brauhaus niet). Toegang tot de Thermen (met saunabereik, baden met water van ruim 30 graden en grote ligweide) is overigens heel redelijk geprijsd en kinderen zijn er ook welkom. Hoewel die waarschijnlijk liever naar het ruim opgezette Twin zwempark, een paar honderd meter verderop zullen gaan.

Ahrtal-Express

Het Kurpark en kleine centrum van Bad Neuenahr zijn gemakkelijk te voet te verkennen. Aan de overkant van het Kurpark, langs de rivier ligt een grote speeltuin. Vanuit Bad Neuenahr vertrekt ook de Ahrtal-Express; een mini-trein die in twintig minuten naar Ahrweiler rijdt.

Ahrweiler

Ahrweiler heeft een hele andere uitstraling dan Bad Neuenahr. De oude kern van Ahrweiler is omgeven door een Middeleeuwse stadsmuur met aan vier zijden historische stadspoorten. In het autovrije centrum staan tientallen sprookjesachtige vakwerkhuizen en zijn er volop ijssalons en terrasjes. Op de Marktplatz kun je een wijntje bestellen bij een vinothek en ben je vervolgens vrij om op het plein met je glaasje te gaan zitten waar je wil. Zodoende heerst er een hele ontspannen sfeer tussen de fonteinen en prachtige bloemenperken en met dominant aanwezig de eeuwenoude Sint Laurentiuskerk.

Rodelen en boomtopwandelen

Behalve voor ontspanning zit je ook voor een beetje spanning goed in de Ahr regio. Zo is er in Altenahr een ruim 500 meter lange zomerrodelbaan. Kinderen tot acht jaar (toegang vanaf drie jaar) moeten onder begeleiding. Voor onze kinderen was dit duidelijk een van de hoogtepunten van ons bezoek aan het Ahrdal. We maakten twee ritjes met ze en bezochten in hetzelfde park ook de kleine kinderboerderij en speeltuin (beide gratis te bezoeken). Alles bij elkaar een leuke afwisseling en qua tijd (we waren anderhalf uur zoet) en geld (€10,- voor vier ritjes in de Rodelbahn) helemaal prima. Verder kun je naar het bosklimpark in Bad Neuenahr, waar diverse boomtopparcours en een 450 meter lange zipline voor uitdaging zorgen. Er is een route vanaf 5 jaar, een vanaf 9 jaar en een vanaf 18 jaar.

Romeinse tijd en Koude Oorlog

Voor een duik in de geschiedenis kun je naar de Römervilla; een soort Pompeï in het klein – of naar een overblijfsel uit de Koude Oorlog; de Regierungsbunker. Het bestaan van deze reusachtige bunker was jarenlang uiterst geheim omdat hij diende als uitvalsbasis voor de BRD-regering in geval van een atoomoorlog. ‘s Weekends worden er door een deel van de in totaal achttien km. aan tunnels en gangen (enkel Duitstalige) rondleidingen verzorgd. Zowel Römervilla als de bunker zijn in het winterseizoen gesloten voor individuele bezoekers.

Meer tips voor Duitsland met kinderen

Geografisch gezien ligt het Ahrdal in de Eifel; een gebied waar we met de kinderen eens een toffe dagtrip maakten. Een andere leuke trip maakten we naar Koblenz, op veertig minuten rijden van het Ahrdal. En behalve het Ahrdal is ook de Moezel een leuk wijngebied voor een lang weekend weg met kinderen. 

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *