Bilbao met kinderen: tussen Guggenheim, kabelbaan en zweefbrug

Inhoud van dit artikel

Met een beetje fantasie kun je de hoofdstad van Baskenland één grote speeltuin noemen. Een speeltuin voor volwassenen die zich er kunnen laten verrassen door een museum van wereldklasse, de mix van moderne architectuur en historische wijken en de grote hoeveelheid aan restaurants en Pinxtos-barretjes. En verder is er het grote aantal speeltuinen in het stadscentrum, wat Bilbao heel aantrekkelijk maakt om te bezoeken met kinderen. Daarnaast bleek de grootste trekpleister van de stad – het Guggenheim museum – eveneens een plek waar jong en oud zich op speelse wijze vermaken kan.

Funicular de Artxanda

Wij begonnen ons bezoek aan Bilbao bij de Funicular de Artxanda. Deze historische kabelbaan bracht ons in enkele minuten 250 meter hoger naar de berg Artxanda. Vanaf daar heb je prachtige vergezichten over Bilbao en omgeving. Door de aanwezigheid van een klein speeltuintje en enkele restaurants met terras konden we hier op relaxte wijze de rest van de middag doorbrengen.

Dalstation van de Funicular
Uitzicht vanaf de berg Artxanda

Guggenheim Museum

Natuurlijk stond ook een bezoek aan het Guggenheim museum op het programma. Eenmaal bij het museum raakten de kinderen – net als wijzelf – onder de indruk van het gebouw en van de opvallende beelden rond het museum. Binnenin werd het enthousiasme alleen maar groter bij de (tijdelijke) expositie van de Portugese kunstenares Joana Vasconcelos (denk aan gigantische hakschoenen opgebouwd uit kookpannen). En ook het knuffelachtige, kleurrijke wezen dat zich door het hele atrium van het gebouw drapeert spreekt vooral de kinderen aan. 

Guggenheim Museum

De kinderen konden trouwens ook prima hun energie kwijt door rond te rennen in Richard Serra’s ” The Matter of Time”; een ruim opgezette verzameling sculpturen die wat weg hebben van een doolhof.

Parque de la Campa de los Ingleses

Direct naast het Guggenheim museum ligt het Parque de la Campa de los Ingleses. Hoewel maar klein, is het park fraai gelegen en huisvest het ook een grote speeltuin. Volgens velen is dit zelfs de leukste speeltuin van Bilbao en als zodanig dan ook een must om te bezoeken met kinderen. Onze kids leefden er zich flink uit op klimtouwen, schommels, speeltoestellen en glijbanen.  

Azkuna Zentroa

Vervolgens slenterden we door de bezienswaardige binnenstad naar het Azkuna Zentroa. Dit oude pakhuis is gerenoveerd tot een cultureel centrum met op de begane grond tientallen pilaren die elk een uniek ontwerp hebben. Ook al weer een leuke plek in Bilbao om met kinderen rond te wandelen (of rennen en verstoppertje spelen in het geval van onze kinderen :-).

Straatbeeld in de binnenstad
Azkuna Zentroa

Zubizuri Brug

Op onze verdere verkenning van de stad kwamen we nog een aantal speeltuinen tegen. Zo is er één aan de elegant ontworpen Zubizuri brug, die de Rio Nervion overspant temidden van een interessante mix van moderne en oude architectuur. Ons hotel – Hotel Conde Duque – lag hier pal naast. Hoewel geen uitblinker, is het wel een accommodatietip waard. Pluspunten zijn de centrale ligging, ruime familiekamers en de speeltuin praktisch voor de deur.

De Zubizuri brug

Casco Vieja

Een andere speeltuin ontdekten we aan de rand van de ‘Casco Vieja’. In dit oudste deel van Bilbao trakteerden we onze kinderen op een ijsje terwijl we de gezellige straatjes en pleinen afstruinden langs winkeltjes, barretjes en straatmuzikanten. Ook namen we een kijkje in de imposante Santiago kathedraal, een van de grotere bezienswaardigheden van de oude stad. 

Speeltuin bij Casco Vieja
Straatbeeld in de oude stad van Bilbao

Portugaleta

Bilbao is bij uitstek geschikt voor een stedenbezoek met jonge kinderen. De vele (gratis) speeltuinen houden het voor de jongste bezoekers voldoende afwisselend, terwijl je onderweg op je gemakje de hoogtepunten van de stad kunt bezoeken. Aan twee dagen heb je genoeg om de stad te bezichtigen. Als weekendtrip kun je Bilbao (per metro) prima combineren met een bezoek aan Portugalete; een mooi plaatsje met een opvallende zweefbrug en vlakbij het strand

De zweefbrug van Portugalete

Behalve Bilbao bezochten we met onze kinderen ook de vlakbij gelegen steden San Sebastian en Santander. Tips voor deze fijne steden lees je in deze blogs:

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *