Bilbao met kinderen – speeltuinhoppen tussen Guggenheim en oude stad

Inhoud van dit artikel

Met een beetje fantasie kun je de hoofdstad van Baskenland één grote speeltuin noemen. Een speeltuin voor volwassenen die zich er kunnen laten verrassen door een museum van wereldklasse, de mix van moderne architectuur en historische wijken en de grote hoeveelheid aan restaurants en Pinxtos-barretjes. En verder is er het grote aantal speeltuinen in het stadscentrum, wat Bilbao heel aantrekkelijk maakt om te bezoeken met kinderen. Daarnaast bleek de grootste trekpleister van de stad – het Guggenheim museum – eveneens een plek waar jong en oud zich op speelse wijze vermaken kan.

Funicular de Artxanda

Wij begonnen ons bezoek aan Bilbao bij de Funicular de Artxanda (gratis). Deze historische kabelbaan bracht ons in enkele minuten 250 meter hoger naar de berg Artxanda. Vanaf daar heb je prachtige vergezichten over Bilbao en de omgeving. Door de aanwezigheid van een klein speeltuintje en enkele restaurants met terras konden we hier op relaxte wijze de rest van de middag doorbrengen.

Guggenheim Museum

Natuurlijk stond ook een bezoek aan het Guggenheim museum op het programma. Eenmaal bij het museum raakten de kinderen – net als wijzelf – onder de indruk van het gebouw en van de opvallende beelden rond het museum. Binnenin werd het enthousiasme alleen maar groter bij de (tijdelijke) expositie van de Portugese kunstenares Joana Vasconcelos (denk aan gigantische hakschoenen opgebouwd uit kookpannen en een enorme kroonluchter gemaakt van tampons). En ook het knuffelachtige, kleurrijke wezen dat zich door het hele atrium van het gebouw drapeert spreekt vooral de kinderen aan. 

De kinderen konden trouwens ook prima hun energie kwijt door rond te rennen in Richard Serra’s ” The Matter of Time”; een ruim opgezette verzameling sculpturen die wat weg hebben van een doolhof.

Azkuna Zentroa

Direct naast het Guggenheim museum bood een enorme speeltuin nog meer vertier voor de kinderen in dit deel van Bilbao. Vervolgens slenterden we door de bezienswaardige binnenstad naar het Azkuna Zentroa. Dit oude pakhuis is gerenoveerd tot een cultureel centrum met op de begane grond tientallen pilaren die elk een uniek ontwerp hebben. Ook al weer een leuke plek in Bilbao, voor jong en oud, om even rond te wandelen (of rennen in het geval van de kinderen).

Zubizuri Brug

Op onze verdere verkenning van de stad kwamen we nog een aantal speeltuinen tegen. Zo is er één aan de elegant ontworpen Zubizuri brug, die de Rio Nervion overspant temidden van een interessante mix van moderne en oude architectuur. Ons hotel – Hotel Conde Duque – lag hier pal naast. Hoewel geen uitblinker, was het op zich fijne accommodatie met als pluspunten de centrale ligging, familiekamers en de speeltuin praktisch voor de deur.

Casco Vieja

Een andere speeltuin ontdekten we aan de rand van de ‘Casco Vieja’. In dit oudste deel van Bilbao trakteerden we de kinderen op een ijsje terwijl we de gezellige straatjes en pleinen afstruinden langs winkeltjes, barretjes en straatmuzikanten. Ook namen we een kijkje in de imposante Santiago kathedraal, een van de grotere bezienswaardigheden van de oude stad. 

Portugaleta

Bilbao is bij uitstek geschikt voor een stedenbezoek met jonge kinderen. De vele (gratis) speeltuinen houden het voor de jongste bezoekers voldoende afwisselend, terwijl je onderweg op je gemakje de hoogtepunten van de stad kunt bezoeken. Aan twee dagen heb je genoeg om de stad te bezichtigen. Als weekendtrip kun je Bilbao (per metro) prima combineren met een bezoek aan Portugalete; een mooi plaatsje met een opvallende zweefbrug en vlakbij het strand

Liever meer Noord-Spaanse steden ontdekken? San Sebastian en Santander zijn allebei heerlijke steden, vooral in de zomer. 

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *