TIP: Bijzonder overnachten in het Ruhrgebied

Inhoud van dit artikel

Overnachten in een rioolbuis op het terrein van een voormalig waterzuiveringsstation in het Ruhrgebied… Heel uitnodigend klinkt het niet, maar origineel is het zeker! En dus rijd ik op een warme septemberdag voor een vader-zoon tripje naar het Bernepark in het Duitse Bottrop.

Bernepark Bottrop

Bij aankomst leidt een medewerker ons rond, langs het gemeenschappelijke sanitairgebouw en naar ons onderkomen. Onze accommodatie is een afwateringsbuis van bijna drie meter lang en ruim twee meter in doorsnee; groot genoeg om in te staan. Voorzien van stroom, een tweepersoonsbed inclusief beddengoed, een raampje en ventilatierooster is dit bouwmateriaal omgetoverd tot een compact slaapverblijf (niet geschikt voor de claustrofoob).

Er zijn vijf van zulke buizen geplaatst in het Bernepark, waar ze met hun industriële karakter helemaal op hun plek zijn. Tot 1997 was hier namelijk een werkend waterzuiveringsstation. Sinds 2010 is het omgetoverd tot een stuk ‘Industriekultur’ en geopend als park. Van de twee waterbekkens in het park is er één door een landschapsarchitect omgetoverd tot een bijzondere tuin. Het andere bekken is nog steeds gevuld met water met daarboven het voor waterbekkens zo kenmerkende bruggetje.

Na ons in onze ‘buis’ geïnstalleerd te hebben maken we een wandeling door het park. Voor mijn zoon is het doel duidelijk: de speeltuin. Naast enkele klimrekken is er een glijbaan die tegen een helling gebouwd is. Na enkele snelle afdalingen van de glijbaan testen we de lange schommels uit die verspreid rond de waterbekkentuin staan opgesteld.

Daarna is het etenstijd. In het voormalige machinegebouw in het park is een restaurant gevestigd met zomers een ruim terras. Op de kaart staan eenvoudige gerechten zoals schnitzel, gegrilde vis en curryworst. Ook hebben ze kindergerechten. Het eten en koude bier en limonade smaken prima. Uitbuiken doe ik op het terras en zoonlief in de speeltuin.

Het park is na zonsondergang gesloten voor publiek (de hekken gaan dan dicht) en als het begint te schemeren raakt het park dan ook steeds meer verlaten. Voor ons een mooi moment om met de zaklamp een ‘spannende’ tocht over het terrein te maken met voor mijn zoontje als hoogtepunt het schommelen in het donker. Het blijkt een goed slaapmiddel want ‘s nachts slaapt hij als een blok, ongestoord door geluiden van de nabijgelegen snelweg en passerende treinen…

De volgende ochtend maak ik dankbaar gebruik van het meegebrachte waterkokertje en laat me de oploskoffie goed smaken in het ochtendzonnetje in het nog verlaten park. Mijn zoon speelt in de speeltuin totdat we om 9u in het restaurant terecht kunnen voor een eenvoudig ontbijt. Daarna is het tijd om meer van het Roergebied te gaan ontdekken. Als dat al maar half zo gaaf zou zijn als deze bijzondere overnachtingsplek, dan komt het ook voor de rest zeker goed met onze vader-zoon trip!

Het Bernepark is voor overnachtingen seizoensgebonden geopend en is ook niet alle dagen van de week open. Behalve €20,- reserveringskosten betaal je voor de overnachting middels een gesloten envelop volgens het principe van ‘pay what you want’. Voor meer informatie, klik hier.

Ben je benieuwd naar nog zo een bijzondere, kindvriendelijke accommodatie om te overnachten in Duitsland? Lees dan dit blog: Weekendje weg met kinderen? Dit is een (w)Ahr paradijsje!

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *