Stedentrip met kinderen: tips voor planning en bestemming

Inhoud van dit artikel

Een stedentrip met jonge kinderen is in principe superleuk, maar kan ook best een beetje een uitdaging zijn. Op het moment zelf is het maar afwachten hoe ‘de pet van je kind staat’. En – afhankelijk van de leeftijd van je kroost – heb je ook met verschillende aandachtspunten rekening te houden. Onderstaand delen we enkele tips die kunnen helpen bij de planning van een geslaagde stedentrip met jonge kinderen.   

Pluk de dag

Een ander ritme, een ander bed…goede kans dat je kinderen één of meerdere dagen vroeg wakker zijn. Zie dit als een kans, pas je ritme aan, en trek er al voor dag en dauw op uit. Je kent vast dat bijzondere gevoel van dwalen door een stad die uit zijn slaap ontwaakt. De straten voor jezelf hebben, foto’s kunnen maken zonder hordes toeristen erop en bijna niemand die de kinderen in de weg kunnen lopen. Neem een snackje voor de kinderen mee. En als de bakkerij opengaat haal je verse croissants en koffie voor een vroege picknick.

Samen plannen maken

En dan op de bonnefooi langs tig bezienswaardigheden, om 25.000 stappen en 12 uur verder weer op je hotelkamer te belanden? Nee, dat zit er niet meer in. Je bent nu op pad met je kinderen en dus zijn er meer factoren om rekening mee te houden. Een stukje planning kan niet ontbreken, maar flexibiliteit is het toverwoordBetrek de kinderen bij de invulling van je stedentrip en laat ze bijv. één of twee grotere activiteiten per dag bepalen. Wissel activiteiten die (vooral) jullie als ouders leuk vinden af met activiteiten die meer op kinderen zijn gericht. Leg daarbij in de ochtend de nadruk op (in de ogen van de kinderen) ‘saaie’ dingen om te doen. De meer energieke dingen doe je in de middag.

Kinderpret bij het aquarium
Keuze van de kinderen: het reuzenrad in San Sebastian

Alternatief vervoer

Ok, die 25.000 stappen haal je dus niet. Gelukkig zijn er meer manieren om de stad te zien. Gebruik van een vervoersmiddel is doorgaans al een attractie op zich voor de kinderen. De metro? Spannend toch. Of gaan we met de tram? Wow! Een kabelbaan? Helemaal gaaf! En anders zijn er wel de toeristenbussen – en treintjes, de paardenkoetsen, tuk-tuks etc. Wat het ook wordt, het geeft de benen even rust, is een activiteit op zich en houdt een stedentrip ook afwisselend voor de kinderen. Twee voorbeelden van steden met veel vormen van vervoer zijn Barcelona en Lissabon. In beide steden reisden we o.a. met de metro, kabeltram, kabelbaan en boot/ferry. Lees er hier meer over:

  1. Barcelona met kinderen – Top 40 attracties en bezienswaardigheden
  2. Lissabon met kinderen – De leukste tips voor een heerlijke stedentrip
De historische tram 28
Kabelbaan in Barcelona

Stad met stranden

Wat het ook afwisselend houdt en tevens het vakantiegevoel versterkt (vooral in voorjaar en zomer) is een stuk strandplezier bij je stedentrip met kinderen. Ga je naar een stad met stranden dan heb je goud in handen! Tot in de middag kun je dan flink sightseeën, waarna de kids lekker op het strand gaan spelen. Zelf kijk je met een koud drankje vanaf het terras toe hoe je kinderen ineens weer nieuwe energie hebben gevonden. Of je spreekt af dat vrouw- of manlief aan haar of zijn kleurtje werkt en op de kinderen let, terwijl je zelf nog even gauw die winkel inloopt of dat museum bezoekt. Behalve Barcelona en Lissabon (zie de links in de vorige paragraaf) hebben we ook blogs over andere leuke steden met stranden, o.a:

Strand in Alicante
Strand in Barcelona

Accommodatie met funfactor

Je kunt natuurlijk ook de funfactor ergens anders zoeken dan op het strand. In je hotel bijvoorbeeld. Een zwembad doet het dan al goed bij kinderen. Maar, wat te denken van een hotel met een groot waterpark met twaalf glijbanen? Of een hostel met op de kamer een stapelbed inclusief glijbaan en ballenbak. Zo krijg je de kinderen zeker enthousiast voor een stedentrip!

Verblijf in hartje stad

Zo een ‘fun-accommodatie’ als bovenstaand is zeker leuk, maar meer faciliteiten (zoals een zwembad) betekent vaak ook dat een hotel/appartement verder van het centrum ligt. Terwijl het als gezin juist ook heel prettig kan zijn om je accommodatie centraal in de stad te hebben. Je weet het met kinderen ten slotte maar nooit…en dus is het handig je uitvalsbasis enigszins in de buurt te hebben. Meerdere restaurants op steenworp afstand van je accommodatie (of in je hotel) is ook een criterium waard. Zeker als je ’s avonds (met de babyfoon mee) nog wilt genieten van een diner voor twee.

Klein maar fijn

Bordeaux
Koblenz

Wellicht ben je nog zoekende naar een bestemming voor je volgende stedentrip. Zeker met jonge kinderen is het niet gek om een bezoek aan een kleinere (eventueel minder bekende) stad te overwegen. Doorgaans wat overzichtelijker en compacter geeft het meestal minder rompslomp om ze te verkennen en krijg je met een lang weekend al een compleet beeld van een stad. Dat deze steden in de regel minder druk zijn (ook met toeristen) en ook betaalbaarder, zijn nog bijkomende voordelen. Tips voor
leuke kleinere steden lees je in de volgende blogs:

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *