Bordeaux met kinderen – Stedentrip van water en wijn

Inhoud van dit artikel

Bordeaux staat wel bekend als de Schone Slaapster (La Belle Endormie). Dat het er mooi is, daarover bestaat weinig twijfel. En dat ‘slapen’, dat doet de stad vooral op een prettige manier. Saai is het er namelijk zeker niet. Wel heerst er een hele ontspannen en gemoedelijke sfeer, wat Bordeaux een aantrekkelijke stad maakt om met kinderen te bezoeken. Onze tips voor je bezoek aan Bordeaux met kinderen…

Tram en P+R

Hoewel een ritje met de tram in Bordeaux voor veel kinderen al een avontuur op zich zal zijn, is deze eerste tip vooral een praktische. Bordeaux wordt – zeker in de zomer – drukbezocht door toeristen, waardoor het centrum per auto moeilijk bereikbaar is en een parkeerplek vinden zowel een tijdrovende als dure aangelegenheid is. Als alternatief is er een modern tramsysteem gelinkt aan een netwerk van P+R’s  (Parc-Relais in het Frans) waar je tegen een laag bedrag gebruik van kunt maken. Voor een gezin van vier betaal je nog geen €5,- voor een dag overdekt parkeren inclusief een retourritje naar het centrum. De Parc-Relais’ dichter bij het centrum hebben over het algemeen minder parkeerplaatsen en zijn vaak vol. Een aanbevelenswaardige P+R aan de oostkant van het centrum is Parc-Relais Buttinière. Kom je van de andere kant (uit de richting van Bay d’Arcachon) dan is het juist erg comfortabel reizen via Parc-Relais Quatre Chemins. Vanaf genoemde P+Rs is het ongeveer twintig minuten met de tram naar hartje centrum. Overigens reis je per trein in minder dan zeven uur van Station Utrecht naar Bordeaux. Met de auto is de reistijd twee keer zo lang.

Miroir d’eau

Gelegen aan de rivierkade, nabij de historische brug Pont de Pierre, is de Miroir d’Eau de niet te missen bezienswaardigheid van Bordeaux. Deze waterspiegel is de grootste in zijn soort ter wereld en weerspiegelt het mooiste plein van de stad: de Place de la Bourse. 

Voor kinderen zit de funfactor in het laagje water van ca. 2 cm. en de betoverende mist die iedere vijftien minuten wordt gecreëerd boven het wateroppervlak. Het is een heerlijke plek om rond te rennen en glijden en een nat pak te halen. 

TIP: bezoek je Bordeaux met kinderen, breng een handdoek en reservekleren voor ze mee ;-).

La Cité du Vin

Dé wijnhoofdstad van de wereld moet natuurlijk ook hét wijnmuseum van de wereld hebben. Sinds de opening van het Cité du Vin in 2016 is dat ook het geval. Het futuristische gebouw net buiten het centrum is al een bezienswaardigheid op zich. Binnenin worden al je zintuigen gestimuleerd als je op wijnreis gaat door diverse tijdperken en naar alle uithoeken van de wereld. Zo leidt een neusprikkelende geurexpositie je op originele wijze langs de aromacirkel van wijn. Diverse spectaculaire video- en projectie-opstellingen leren de bezoeker meer over de vele facetten van wijn. Meest interessant voor vooral kinderen is de korte animatiefilm in de 180°-bioscoop; mijn zoontje was zo onder de indruk dat hij de film wel drie keer wilde kijken. Natuurlijk moeten in een wijnmuseum ook de smaakpapillen worden gestimuleerd. En dus mag je als onderdeel van het museumbezoek een wijn (of druivensap) naar keuze proeven op de achtste verdieping van het Cité du Vin (met leuk uitzicht; zie foto).

Oude stad

De oude stad is grotendeels bestempeld als UNESCO werelderfgoed en is een aaneenschakeling van ruime winkelpromenades, gezellige straatjes, knusse pleinen en chique winkelgalerijen. Met volop gezellige horeca en leuke winkeltjes is het heerlijk om er op de bonnefooi rond te wandelen (kinderwagen geen probleem), waarbij je zo nu en dan op een grotere bezienswaardigheid zal stuiten. Vlakbij elkaar gelegen zijn het Palais Rohan (met het Musée des Beaux-Arts), Cathédrale Saint-André en de 66-meter hoge Tour Pey-Berland. Laatstgenoemde kan beklommen worden voor het beste uitzicht over de stad. Het Grand Theatre en meerdere oude stadspoorten zijn enkele van de andere opvallende bouwwerken in het oude centrum.

Kidsfun in het Stadspark

Vanaf de Miroir d’Eau is het plezierig wandelen langs de rivier Garonne. Loop je in tegengestelde richting van de Pont de Pierre dan kom je al gauw langs het Esplanade de Quinconces; het grootste plein van Frankrijk

Het mooiste plein van Frankrijk is het zeker niet, maar de beweegruimte en het groteske monument op het plein maken het een aardige plek om met kinderen te bezoeken. Temeer omdat het plein grenst aan de ‘Jardin Public’; het bekendste park in de stad. In een oase van groen doorspekt met historische parkarchitectuur kunnen kinderen in het park hun hart ophalen in de ruime speeltuin met zelfs een heuse carrousel. 

Natuurhistorisch Museum

Ook het aan het park gelegen natuurhistorisch museum is een hit bij gezinnen met kinderen. En dan vooral dankzij de vele opgezette dieren, de indrukwekkende multimedia en het museumgedeelte dat zich speciaal op kinderen t/m zes jaar richt.

Afkoelen aan meer of zee

Zomers zijn temperaturen van boven de 30 graden eerder regel dan uitzondering in Bordeaux. Op zulke dagen wil je wellicht meer verkoeling dan de Miroir d’Eau kan bieden. Gelukkig ben je vanuit het centrum slechts een tramritje (met tram C) verwijderd van La Plage du Lac. Dit bewaakte strand aan een meer aan de rand van de stad is van juni t/m augustus geopend en beschikt over sanitaire voorzieningen. Voor de jongste recreanten zijn er een speeltuin en is het ondiepe water afgezet. Aan het meer is een familiecamping gelegen met o.a. bungalows. Ook liggen er diverse grote hotels (vaak met buitenzwembad) bij het meer. 

Voor meer strandplezier met kinderen is het een aanrader om vanuit Bordeaux een klein uur te rijden naar Bassin d’Arcachon. Daar ligt o.a. de hoogste duin van Europa: Dune du Pilat (zie foto).

Meer over de hoogste duin in Europa lees je in dit blog: Frankrijk met kinderen – Dune de Pilat en Bassin d’Arcachon

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *