Tips voor het vliegen met baby’s en jonge kinderen

Inhoud van dit artikel

Een goede voorbereiding is het halve werk. Lees onze tips voor vliegen met jonge kinderen.

Vliegen met kinderen: tickets en bagage boeken

Bij het boeken van tickets is het goed om te kijken naar de voorwaarden en kosten voor het vliegen met kinderen. Kinderen tot twee jaar vliegen bij sommige vliegmaatschappijen gratis, maar bij de meeste maatschappijen tegen een vast laag tarief. Je kind heeft dan geen eigen stoel en moet bij een van de ouders op schoot (met baby’s wil je ook niet anders, maar voor een kind van bijna twee kan een eigen stoel wel zo prettig zijn). Daarbij verschilt per maatschappij wat je voor kinderen jonger dan twee jaar aan bagage mag meenemen. Meestal zijn vliegmaatschappijen vrij ruimhartig in hun beleid en kost het ook niet veel om (baby)bagage bij te boeken.

Reis met een reisrugzak

Zeker met jonge kinderen is het wel zo makkelijk om te reizen met een backpack cq. reisrugzak. Allereerst heb je dan de handen vrij voor de overige bagage en voor de kinderen. Daarnaast ben je met backpacks veel flexibeler met het inruimen van de kofferbak van je huurauto (of taxi). Twee backpacks passen met gemak in de kofferbak van iedere middenklasser of gezinsauto. Reis je met grote koffers dan is het vaak al een opgave om er één in te krijgen, zeker in combinatie met een buggy of kinderwagen.

Zoveel mogelijk bagage mee

Zeker als je met een kind jonger dan twee jaar reist mag je best heel wat bagage meenemen. Maak hier ook gebruik van! Het lijkt een hele opgave met al die spullen te reizen, maar het werk zit eigenlijk alleen in het overladen van kofferbak naar bagagekar naar bagageband en vice versa (dit geldt natuurlijk niet als je met het OV gaat rondreizen).

Huur je een auto neem dan de autostoel(en) voor de kinderen mee (wij hebben deze altijd gratis mogen meenemen in het vliegtuig). Een autostoel huren kost al gauw €10,- per dag (meestal met een maximum totaalbedrag van ca. €150,-). Daarbij kunnen de geschiktheid en kwaliteit van de autostoel nog weleens twijfelachtig zijn in het buitenland.

Een reisbuggy kan heel handig zijn op vakantie, maar beperkt je wel qua mogelijkheden. Neem je een volwaardige kinderwagen mee, dan zal een wandeling over een grindpad, het strand of een kasseienstraat niet snel een belemmering vormen.

Voordelen van een draagdoek

Toen onze kinderen nog de dreumesleeftijd hadden, was onze belangrijkste troef voor een comfortabele vlucht de draagdoek. Met de draagdoek kregen we onze zoon of dochter altijd rustig onderweg. In het vliegtuig is het voor baby’tjes ook de ideale plek om een slaapje te doen. De draagdoek maakt het aan en van boord gaan ook een stuk makkelijker. Temeer daar je vaak een flink stuk moet lopen naar de bagagehal waar de kinderwagen kan worden opgehaald. Op kleinere vliegvelden is het overigens geregeld zo dat de kinderwagen al naast het vliegtuig kan worden opgepikt.

Reservekleding

Natuurlijk heb je reservekleding voor je kinderen mee. Maar, neem ook een reserveshirt voor jezelf mee in de handbagage. Mocht je kindje onverhoopt over je heen spugen o.i.d., dan is het wel zo prettig als je een schoon shirt aan kan trekken (ik spreek uit ervaring…). 

Eten & drinken

Behalve de ‘standaarduitrusting’ (inclusief entertainment) voor als we met de kinderen op pad gaan, nemen we voor een vliegreis extra proviand mee. Bij het opstijgen en landen laten we de kinderen eten en drinken, zodat ze veel slikken en geen last krijgen van de druk op de oren. Aangezien een boterham in een handomdraai op is bij onze kinderen geven we ze bij het dalen van het vliegtuig (wat al gauw een half uur duurt)  meestal een hele appel. Ze hebben er een flinke klus aan om deze tot op het klokhuis op te eten. Ook rozijntjes zijn handig; geef je je kind er iedere 15 seconden één, dan doe je al gauw een kwartier met een pakje. 

Toen onze kinderen nog aan de fles waren gooiden we de voedingsschema’s even overboord en kregen ze er een bij het opstijgen en een bij het landen. Overigens mag je babyhapjes, melkpoeder en gevulde babyflessen – na controle – gewoon meenemen langs de douane.

Zitplaats kiezen

Voorin zitten heeft zijn voordelen. Je bent gauw op je zitplek en gauw het vliegtuig weer uit. Op de voorste rij heb je meestal extra beenruimte (tegen bijbetaling). Reis je met een dreumes dan is dit voor je kind ideale speelruimte. Nadeel van voorin (en trouwens ook van achterin) zitten is dat er veel mensen passeren; cabinepersoneel en passagiers die naar het toilet gaan. Staat en/of loopt je kind al, dan zit je waarschijnlijk prettiger halverwege het vliegtuig waar het gangpad wat rustiger is.

Vliegen met kinderen: boek park-sleep-fly

De wens voor een parkeerplek bij het vliegveld gecombineerd met een hele vroege vlucht en een langere rijtijd naar de luchthaven hebben ons wel eens doen besluiten gebruik te maken van een ‘park-sleep-fly’ arrangement. Qua prijs hoeft dit niet eens (veel) duurder te zijn dan alleen het parkeren bij de luchthaven, terwijl het wel het comfort biedt van een langere nachtrust nabij de luchthaven. Zo verkort je de reisdag en verleng je misschien zelfs een beetje de vakantie (bijv. als het hotel een zwembad heeft). Handige websites zijn bijv. deze twee; voor park-sleep-fly’ arrangementen of voor parkeren Eindhoven airport, Schiphol of een luchthaven net over de grens.

Ook interesse in handige tips bij het kiezen van accommodatie met jonge kinderen? Je leest het hier: Op vakantie met baby of kleine kinderen: tips bij de keuze voor hotel e.d. 

Of ben je juist nog op zoek naar leuke bestemmingen voor een vliegreis? Wat dacht je van Barcelona met kinderen? Of lees een van de vele andere tips voor Europese bestemmingen: Europa – Alles Kids Op Reis

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *