Alicante met kinderen – De leukste stranden, speeltuinen en bezienswaardigheden

Inhoud van dit artikel

Alicante is voor gezinnen met kinderen een van de best denkbare stad-strandbestemmingen in Europa. Het biedt voor ieder wat wils. Sightseeing, family-fun en beachhoppen gaan er hand in hand. Van kilometers strand en een gezellige oude stad tot een flink aantal interessante gratis musea. En van fenomenale uitzichten vanaf het kasteel en een keur aan gastronomie tot de kindvriendelijkste winkelstraat van Spanje. Dit zijn onze tips voor een bezoek aan Alicante met kinderen.

Playa del Postiguet

En andere fijne stranden in Alicante met kinderen

Waar haven, boulevard en oude stad bij elkaar komen ligt het bekendste strand van Alicante: Playa del Postiguet. Dankzij de centrale locatie van Playa del Postiguet is het wel heel laagdrempelig om een stadswandeling met een bezoek aan het strand te combineren. 

Wie de voorkeur geeft aan een strand met meer rust en ruimte, moet het een heel eind buiten het centrum zoeken. Bijv. op het grootste strand van Alicante: Playa de San Juan. Dit kilometers lange strand heeft tal van speeltoestellen en een levendige boulevard met de nodige restaurants. 

Van de handvol stranden die Alicante verder telt is Playa La Almadraba nog het vermelden waard. Dit strand is ideaal met kleine kinderen. Het is er klein en overzichtelijk, de zeebodem loopt heel geleidelijk af en er is nauwelijks golfslag. De speeltuin en het uitzicht op de stad zijn leuke extra’s.

Playa del Postiguet
Playa de San Juan

Castillo de Santa Bárbara

Geniet van de beste uitzichten op Alicante

Op indrukwekkende wijze torent het Castillo de Santa Bárbara boven Alicante uit. Van nabij de oude stad kun je tegen betaling met een lift naar het kasteel. Het is echter ook mogelijk om met de auto tot vlakbij de ingang te komen. Toegang is gratis. Eenmaal binnen de kasteelmuren kun je vrij rondlopen waarbij de nodige trappetjes en hobbelige hellinkjes moeten worden genomen. Er liepen de nodige mensen met kinderwagens rond, maar erg gemakkelijk zag dit er niet uit. Zelf droeg ik onze jongste dochter waar nodig.

Uitzicht op de stad, vanuit het kasteel

Het kasteel is van binnen deels ruïneachtig, deels in volle oude glorie te bewonderen; in elk geval loop je het overgrote deel in de buitenlucht. Meest spectaculair zijn de uitzichten over de stad en de baai. 

Er zijn een restaurant en aan aantal kiosken met picknicktafels op het terrein gevestigd.

Unieke vakanties, weg van de massa

Jachthaven

Lekker uit eten en voor de kinderen is er een klein pretpark

De jachthaven van Alicante is vooral in de namiddag en avond een heerlijke plek om te genieten van een hapje en/of drankje. De vele restaurants baden de laatste uren van de dag in het zonlicht en bieden mooi uitzicht over de stad en de talrijke jachten in de haven. Ook is het er leuk wandelen over de pier en de havenboulevard. 

Wie op zo een wandeling ver genoeg doorloopt, komt vanzelf bij het kindvriendelijke Ocean Race Museum (zie verderop in dit blog) of bij El Mundo de los Niños. Laatstgenoemde is een kleinschalig pretpark met o.a. een achtbaan, botsauto’s, draaimolens, een stormbaan en een apenkooi. De entree is gratis; je betaald er per attractie. 

Boulevard langs de haven
El Mundo de los Niños

Calle San Francisco

De leukste winkelstraat in Alicante voor kinderen

De Calle San Francisco is voor kinderen zondermeer een van de leukste straten van Alicante. De straat is vrolijk gekleurd en staat vol met reusachtige paddenstoelen. Sommige paddenstoelen kunnen van binnen bekeken worden, andere worden juist vergezeld door een kleine glijbaan. Dankzij al dat vermaak kunnen ouders rustig rondkijken in de talrijke winkeltjes in de straat.

Overigens zijn er meer speeltoestellen (vooral geschikt voor kleine kinderen) aan het einde van de Calle San Francisco; in de speeltuin op Plaza Calvo Sotelo. Voor meer winkels zit je juist goed op de nabijgelegen Avenida de Maisonnave; Alicante’s grootste winkelstraat. 

Calle de San Francisco

De oude stad

Knusse straatjes, gezellige pleinen, en speeltuinen

De oude stad van Alicante omvat een redelijk compact gebied vol met fraaie straten, kleine stadsparken, gezellige pleinen en indrukwekkende bouwwerken. Pak een terrasje op het prachtige Plaza Santa Faz. Bewonder het kasteel vanaf het Plaza de Santa Maria. Eet een ijsje (tip: Livanti Gelato Di Sicilia) in een van de knusse straatjes. En ontdek her en der een speeltuin, tussen al het andere moois in de oude stad. 

Stadsbeeld in Oud Alicante

Explanada de España

Heel veel steentjes op hét pronkstuk van Alicante

6,6 miljoen mozaïeksteentjes zijn er gebruikt om de Explanada de España z’n opvallende aangezicht te geven. De boulevard is een pronkstuk van de stad en een bezoek aan Alicante is eigenlijk niet compleet zonder ten minste één keer te hebben geflaneerd over de mozaïekstenen. Kijk vooral niet alleen naar de kleurrijke grond, want iedere honderd-  à tweehonderduizend steentjes passeer je wel een fraai historisch gebouw of een leuk souvenirkraampje.

Explanada de España

Ocean race museum

En andere gratis musea in Alicante voor kinderen 

Alicante telt ongeveer een dozijn musea. Stuk voor stuk zijn ze kleinschalig en de meeste zijn gratis te bezoeken. Dit maakt het erg laagdrempelig om met kinderen een museum in Alicante in te gaan. 

Zo nam ik mijn toen driejarige zoon mee naar een museum voor moderne kunst (museum MACA). Erg leuk om te horen welke interpretatie hij had bij de “mooie tekeningen” aan de muur… 

In het meer kindvriendelijke Ocean Race museum kon mijn zoon echter beter zijn energie kwijt. Hij kon er o.a. spelen in een nagebouwde kajuit, met een simulatie van een bootrace en met diverse miniatuurboten. 

Andere musea in Alicante zijn o.a. het watermuseum, het archeologisch museum en het MUBAG (moderne kunst).   

Museum MACA

El Barrio

De meest authentieke wijk van Alicante

Tegen de Monte Benacantil, die wordt gedomineerd door het Castillo de Santa Bárbara, ligt de authentieke wijk ‘El Barrio de Santa Cruz’, ook wel kortweg ‘El Barrio’ genoemd. 

Een wandeling op de bonnefooi door deze wijk leidt door een doolhof van knusse straatjes en trappetjes. De kleurrijke huizen met balkonnetjes zijn mooi aangekleed met fleurige bloemen en dragen bij aan de fraaie doorkijkjes en vergezichten in de wijk.

Straat in El Barrio

El Palmeral

Vier speeltuinen en heel veel palmbomen

Voor een middagje picknicken, wandelen en spelen is Parque El Palmeral de aangewezen plek in Alicante. Het park ligt een eindje buiten het centrum. 

Je kunt er mooi wandelen (geschikt voor kinderwagens) in een heuvelachtig, waterrijk decor vol met palmbomen en met uitzicht op zee. Hoewel het park niet enorm groot is zijn er liefst vier speeltuinen. Ook zijn er toiletten, een kleine cafetaria en picknickplekken. 

Parque El Palmeral

Niet ver van Alicante ligt Elche; een stad met dan 230.000 palmbomen. In Elche kun je met verschillende speurtochten voor kinderen de stad ontdekken. Lees hier meer: Speurtochten voor kinderen in Elche – provincie Alicante

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *