Koblenz met kinderen – Stedentrip aan Rijn en Moezel

Inhoud van dit artikel

Koblenz – op 3,5 uur rijden van Utrecht – ligt in heuvelachtig gebied op de plek waar de Rijn en de Moezel samenkomen. Wij trokken twee dagen uit om Koblenz te ontdekken met onze kinderen en waren blij verrast door wat de stad te bieden heeft. 

Seilbahn

Bovenaan ons wensenlijstje staat een bezoek aan de vesting in Koblenz. En, hoewel je er met de auto kunt komen, kiezen wij voor de Seilbahn als vervoersmiddel. Deze kabelbaan met 16-persoonsgondels gaat vanuit het centrum van de stad, over de Rijn, naar de hoger gelegen vesting. Het is een kort ritje, maar een leuke belevenis voor onze kinderen en met onderweg een mooi uitzicht. Terug zullen we later weer met de Seilbahn gaan, maar als alternatief kun je de terugreis ook met een kabelspoorlift en daarna de veerboot (seizoensgebonden) maken.

Festung Ehrenbreitstein

Eenmaal boven is het nog een paar honderd meter lopen naar Festung Ehrenbreitstein. De vesting is een van de grootste rots-vestingen in Europa. Een bezoek aan het complex leidt dan ook al gauw tot meerdere kilometers wandelen (langs diverse bastions, over vestingmuren en door tentoonstellingsruimtes (met o.a. een op kinderen gerichte expositie over rovers). 

Gelukkig zijn er de nodige terrasjes om even uit te rusten en te genieten van het prachtige uitzicht over Koblenz en omgeving. Leuke extra voor onze kinderen: naast een van de terrassen ligt een speeltuin (voor meer info; zie de accommodatie-tip).

Festungspark

Eenmaal weer uit de vesting hebben we nog twee dingen te bezoeken in het aangrenzende Festungspark. Eerst gaan we naar het bijzondere uitkijkplatform voor andermaal een mooi uitzicht. Daarna lopen we naar speeltuin ‘Fort Bleidenberg’. Deze (gratis) speeltuin valt behalve door de grootte ook op door het bijzondere ontwerp. Zo een tweehonderd meter aan loopvlonders en -bruggen leiden naar verschillende speeltoestellen met onder andere glijbanen, schommels en trampolines. Ook is er een gedeelte ingericht als klimspeeltuin, met een uitdagend parcours over reusachtige keien en andere obstakels.

Deutsches Eck

Weer terug aan de centrumkant van de Rijn bezoeken we hét symbool van Koblenz: de Deutsches Eck. De Deutsches Eck (‘Duitse Hoek’) ligt op de landtong waar de Rijn en Moezel samenkomen en is voorzien van een reusachtig standbeeld met tig traptreden (leuk speelterrein voor kinderen). Vanuit het standbeeld heb je een mooi uitzicht op de ‘Deutsches Eck’ en de vesting.

Waterspeeltuin

Net achter de Deutsches Eck ligt een grote (gratis) waterspeeltuin. Toen wij er waren (in november) was de speeltuin buiten gebruik. ’s Zomers zal dit echter een heerlijk plekje zijn om te bezoeken met kinderen. Temeer omdat het terras van de Königsbacher Biergarten er pal naast staat. Ook ligt 150 meter verder – aan de Kastorstrasse – nog een andere leuke speeltuin.

Koblenz Altstadt

De Alstadt van Koblenz is vrij compact en niet erg bezienswaardig. Met een korte wandeling kun je de interessantste plekken al gezien hebben. Vooral het bezoeken waard zijn de Jesuitenplatz en ‘Am Plan’ e.o. Ook de bijzondere Historiensäule en het hypermoderne Forum Confluentes (met kleine speeltuin voor de deur) zijn het omlopen waard.

Museum Romanticum

Het Forum Confluentes is een cultuurcentrum waar ook de lokale vvv gevestigd is. Wij bezochten in het gebouw het Romanticum. In dit kleine museum ga je als bezoeker op een virtuele reis over de Rijn. Verschillende facetten van de rivier worden met de nodige multimedia belicht: onder andere kastelen, natuur, wijnbouw en scheepvaart. Met veel knopjes om op te drukken en spelletjes om te spelen vinden vooral onze kinderen dit museum een aanrader.

Mosellum

Een kilometer buiten het centrum ligt een ander klein museumMosellum (gratis entree). Het museum ligt aan de Moezel bij een grote stuwdam. De tentoonstelling gaat vooral over de vissenmigratie in de Moezel. Behalve de nodige interactieve elementen biedt het museum ook (letterlijk) een kijkje in de vispassage op deze plek. Onze kinderen waren enthousiast over het museum. Zelf zou ik het vooral aanraden als je nog een uurtje over hebt of bij slecht weer. Vlakbij het museum ligt overigens ook de ‘kleurrijke’ Biergarten van het Contel hotel.

Kurfürstliches Schloss

Net buiten de Altstad ligt het (oorspronkelijk) 18-eeuwse Kurfürstliches Schloss. Aan de Rijnzijde van het omvangrijke bouwwerk liggen mooi aangelegde tuinen met diverse standbeelden. De andere kant van het slot heeft een eenvoudigere inrichting, maar wel met een leuke speeltuin. Het slot zelf is gesloten voor publiek.

Kerstmarkten

Vanaf eind november zijn er op diverse plekken in de Altstadt kerstmarkten. Tot enthousiasme van onze kinderen waren twee kerstmarkten in Koblenz voorzien van een carrousel en een derde (die op de Josef Görresplatz) van een rijdend mini-treintje. 

Behalve de reguliere kerstmarkten bezochten we ook het evenement ‘Christmas Garden’ (nog t/m 9 januari 2022) in Festung EhrenBreitstein. De vesting is voor het evenement omgetoverd tot een Kerstmis wonderland met muziek, lichtshows, versieringen, kraampjes en meer. Wij liepen er de uitgestippelde route van twee km., aten en dronken wat en de kinderen maakten wat rondjes in de carrousel. Al-met-al vonden we het een leuke ervaring en het geld (€42,- voor een gezinskaart) wel waard.

DB treinenmuseum

Hoewel je met een dag al een goede indruk kan krijgen van Koblenz, waren wij na twee dagen nog niet helemaal uitgekeken. Hadden we meer tijd gehad dan hadden we misschien ook nog wel het goed beoordeelde DB treinenmuseum bezocht. Of anders wel Fort Konstantin of het bijzondere slot Stolzenfels. Ook hadden we graag een bezoek gebracht aan een van de vele wijnbedrijven in (en rond) de stad. En hadden we Koblenz met de kinderen in de zomer bezocht (en misschien doen we dat nog wel eens; het lijkt me ’s zomers namelijk ook een aangename stad) dan zou een boottocht of een frisse duik (vanaf een van de stadsstrandjes) in de Rijn of Moezel ons wel wat lijken.

Jeugdherberg

Zelf sliepen we in Koblenz in een van de degelijke, maar weinig bijzondere hotels in de Altstadt. Op pad in de vesting ontdekten we een – op het oog – leukere plek om met kinderen te overnachten in Koblenz (en dan vooral ’s zomers met terrasweer). Ik heb het over Jugenherberge Koblenz dat bijzonder gelegen is in de vesting met vanaf het horeca-terras een schitterend uitzicht over Koblenz. Met een speeltuin en speelhoek richt de herberg zich ook nadrukkelijk op gezinnen met kinderen.

Wil je behalve Koblenz meer moois ontdekken langs de Moezel? Misschien heb je wat aan onze tips in dit artikel: Naar de Moezel met kinderen? Supertoll!

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *