Vakantie met kleine kinderen: tips bij de keuze voor hotel of appartement

Inhoud van dit artikel

Een aangenaam onderkomen is een belangrijke succesfactor van je vakantie. Dit geldt des te meer als je met een baby of jonge kinderen reist. Mijn ervaring daarmee is dat veel accommodaties op het eerste oog een goede keuze lijken, maar na wat diepgaander onderzoek toch op veel wensen tekortschieten. Voordat je een accommodatie boekt doe je er dan ook goed aan om op zijn minst meerdere reviewsites te raadplegen en Google Maps erop na te slaan. Het is daarbij belangrijk voor jezelf duidelijk te hebben waar de accommodatie aan moet voldoen. Onderstaand een aantal tips om in je zoektocht mee te wegen.

Ruimte

Voor een nachtje op doorreis is vier bedden op een rij in een hotelkamer van 25 m2 niet zo erg. Bij langer verblijf is dit echter wat al te knus. Meer vierkante meters is dan een vereiste, maar belangrijker nog is de indeling van het onderkomen. Een aparte kamer voor elk van je kinderen, net als thuis, geeft de meeste rust. Belangrijk is in elk geval dat je je vrij kunt bewegen als je kinderen al op bed liggen. Dus niet dat je continu op je tenen moet sluipen en op gedempte toon moet praten. Of dat je het balkon niet meer kunt gebruiken. Bekijk voldoende foto’s van een hotelkamer of appartement om een goede indruk te krijgen van de ruimte en indeling ervan.

Baby- en peuterartikelen

Met je baby of peuter zal een babybedje tot een van de prioriteiten behoren. Met het oog op beschikbaarheid is het verstandig al bij je boeking een babybedje te reserveren. Soms brengt accommodatie kosten in rekening voor het gebruik van een babybedje. Zo zouden wij enkele jaren geleden tijdens een drieweekse vakantie in Spanje ruim €100,- kwijt zijn aan het gebruik van babybedjes. Als alternatief reden we vanaf het vliegveld gelijk naar een warenhuis om zelf een reisbedje te kopen voor €50,-. Drie weken later – tijdens ons laatste verblijf – maakten we een deal met het hotel: wij lieten ons bedje voor hen achter in ruil voor gratis parkeren.

Bij particuliere accommodaties is een babybed vaak niet beschikbaar. Gelukkig zijn daar meestal wel allerhande materialen (matrassen, dekens, stoelen, kussens) voorhanden om toch een veilig bedje te creëren.

Een kinderstoel is ook onmisbaar voor je dreumes. Wij gebruikten ooit twee weken lang de kinderwagen als alternatief, waarna die vergeven was van rode saus, spaghettisliertjes, yoghurt, fruit en broodresten. Liever dus een kinderstoel regelen bij de accommodatie of anders de lokale Ikea! 

Toegankelijkheid en veiligheid

Reis je met jonge kinderen en – eventueel – een kinderwagen, dan kunnen traptreden naar je onderkomen ergerlijke hindernissen zijn. Vooral bij kleinschalige accommodatie (bijv. particuliere appartementen) is goede toegankelijkheid geen garantie. Met heel jonge kinderen is sowieso aan te raden accommodatie op de begane grond te boeken. Ook omdat je dan niet de zorgen hebt om eventuele veiligheidsissues met een balkon (te veel ruimte tussen de spijlen, een te laag balkonhek).

Ook onbeschermde stopcontacten zijn een veiligheidsissue. Helaas kom je ze zelfs op familiekamers tegen. Heb je een kind dat stopcontacten maar al te interessant vindt, controleer dan vooraf of er beschermde stopcontacten zijn (op bijv. Booking.com is dit een ‘faciliteit’) of neem voor de zekerheid een aantal stopcontactbeveiligers mee in de koffer. 

Zwembad of strand

Als je kinderen nog niet kunnen zwemmen en je hebt de keuze tussen accommodatie met strand of met een zwembad, dan zou ik persoonlijk voor het eerste kiezen. Vooral omdat de kinderen zich met het zand uitstekend zullen vermaken, terwijl ze bij een zwembad al gauw het water (of het gladde beton eromheen) op zullen zoeken. Voor jezelf geeft het strand meer rust. Maar, het liefst heb je natuurlijk én strand én zwembad. Met jonge kinderen is een afgeschermd kinderbadje uiteraard het fijnst. En anders tenminste een bad dat een ondiep gedeelte heeft. Reis je in het voor- of naseizoen dan is het wel zo handig je ervan te verzekeren of het zwembad überhaupt open is. Ook zal aan het begin van het seizoen het zwembadwater nog akelig koud zijn; een verwarmd zwembad is dan iets om op te selecteren. 

Directe omgeving

Afhankelijk van wat je belangrijk vindt kun je Google Maps en Tripadvisor erop naslaan voor bijvoorbeeld winkels en restaurantjes op loopafstand. Maar, schijn bedriegt nog wel eens. Lijkt dat restaurant of strand op de kaart makkelijk te belopen met de kinderwagen, heb je misschien ter plekke met bergachtig gebied te maken en met een drukke onverlichte weg zonder stoep. Zeker buiten de toeristisch gebaande paden is dit iets om rekening mee te houden. Reviews zijn een goede bron van informatie op dit gebied.

Eigen gerief

Je kind zijn gerief is uiteraard ook je eigen gerief, maar je persoonlijke wensen mogen natuurlijk best verder reiken. Van een mini-club en oppasservice tot aan een hotelbar en wellnessfaciliteiten. Ieder zal er zo het zijne van denken. Persoonlijk hechtte ik – toen de kinderen nog zo jong waren – er vooral aan om meerdere restaurants letterlijk op steenworp afstand van de accommodatie te hebben. Met de kinderen op bed en de babyfoon aan gunden we ons dan echt even een moment voor onszelf met een goed diner voor twee.

Type accommodatie

Bovenstaand zijn al diverse onderwerpen beschreven die je keuze voor een type verblijf met kinderen – bijv. hotel of appartement – mede kunnen bepalen. Ik noem hier nog enkele meer voor de hand liggende zaken die voor het ene of het andere type accommodatie kunnen pleiten. Hotels bieden doorgaans meer luxe (verzorgd ontbijt, speelruimte e.d.), terwijl appartementen meestal completer ingericht zullen zijn (aanwezigheid wasmachine, magnetron, koelkast). In vakantieoorden bieden veel resorts een combinatie van beide: de kamerfaciliteiten van een appartement met een hoog service- en faciliteitenniveau. Met kleine kinderen kan een resort leuke ‘extra’s’ bieden in de vorm van een (verlaagd) kinderbuffet, kids-entertainment, etc.

Tips voor accommodatie met kinderen

Op onze website staan veel tips voor leuke kindvriendelijke adresjes om te overnachten tijdens een vakantie of weekend weg. Enkele voorbeelden:


Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *