Urbino – De mooiste stad van Le Marche is ook de leukste voor kinderen

Inhoud van dit artikel

Urbino kwam tot bloei tijdens de renaissance en staat bekend als de mooiste stad van de Italiaanse regio Le Marche (De Marken). Behalve de renaissance-schatten in de stad ontdekten we ook dat Urbino meer te bieden heeft voor kinderen dan de andere steden die we bezochten in Le Marche. Wat ons betreft is Urbino dan ook dé aanrader in Le Marche voor een stadsbezoek voor gezinnen met kinderen. En wat is er dan zoal te doen?

Wandel in de voetsporen van kunstschilder Rafaël

Een van de belangrijkste kunstschilders van de Renaissance werd geboren en groeide op in Urbino: Rafaël. In een op kinderen gerichte stadswandeling neemt Rafaël je mee door de stad van zijn jeugd. Op tien plekken in de stad staan kleurrijke borden met een luchtig verhaaltje (in het Italiaans en Engels) ‘van Rafaël’ over hemzelf en over Urbino. Onze kinderen maakten er een sport van om de borden te spotten en luisterden (met wisselende aandacht) naar de verhaaltjes die wij voor ze vertaalden. De wandeling is voor jong en oud een leuke manier om meer te weten te komen over Urbino. Volg je de wandelroute dan weet je ook zeker dat je niks mist van de belangrijkste bezienswaardigheden en meest kindvriendelijke plekken in Urbino. Enkele van die plekken zal ik onderstaand nader toelichten.

Praktische info
Een kaart van de wandelroute kun je ophalen bij het toerismekantoor aan het Piazza del Mercatale. Dit is tevens een ideale plek om (zowel ondergronds als bovengronds) betaald te parkeren. Houd rekening met flinke hoogteverschillen (te doen met een kinderwagen, maar het is wel een opgave) in het centrum van Urbino. Een deel van de hoogteverschillen kun je vermijden door vanaf het toerismekantoor (tegen betaling) met de lift naar het paleis te gaan. Als alternatief rijdt er ook een toeristentreintje door Urbino.

Laat je betoveren door de schoonheid van het paleis

De twee belangrijkste bouwwerken van Urbino zijn het paleis (Palazzo Ducale) en de kathedraal. De kathedraal heeft een hoge koepel en een prachtig interieur. Een korte rondgang door het gebouw is zeker de moeite waard.

Het naastgelegen Palazzo Ducale kan tegen betaling worden bezocht. Binnen (en buiten in de kleine paleistuin) kun je vrij rondlopen. In de tientallen vertrekken is een grote verzameling kunstschatten bijeengebracht: van wandtapijten tot schilderijen en sculpturen. Topstukken zijn enkele werken van Rafaël (o.a. ‘La Muta’) en het werk ‘Città ideale’ (kunstenaar onbekend). Veel van de vertrekken zijn vrij sober, maar enkele onderscheiden zich met prachtige hout versierde deuren of plafonds en met andere versieringen. 

Alles bij elkaar is er in het paleis dusdanig veel te ontdekken dat onze kinderen zich ook prima vermaakten. Fijn met kinderen is verder dat de tentoonstelling ruim is opgezet en dat je aan een kleine anderhalf uur genoeg hebt om een goede indruk te krijgen van het gebouw en de collectie.

Eet een ijsje op het Piazza della Repubblica

Letterlijk alle grote straten in het centrum komen uit op het Piazza della Repubblica. Dit kleine, maar sfeervolle plein is dan ook moeilijk te missen tijdens een bezoek aan Urbino. Voor onze kinderen was de fontein op het plein een geliefd speelobject en ’s avonds speelden ze er verstoppertje tussen de pilaren van de aangrenzende winkelgalerij. Verder kun je er natuurlijk een terrasje pakken of een ijsje eten van de ‘gelateria’ op de hoek. Ook de laatmiddeleeuwse kerk ‘San Francesco’ is een bezoek waard.

Bezoek de speeltuin naast Rafaël

Vanaf de Piazza della Repubblica leidt de Via Raffaello zeer steil omhoog langs o.a. ‘Casa Santi’; het ouderlijk huis van Rafaël dat nu te bezoeken is als museum. Wij hadden ook onze aanbevelenswaardige B&B aan de Via Raffaello (in B&B San Francesco boekten we een ruime vierpersoonskamer met een werkelijk prachtige renaissance plafondschildering). Aan het einde van de straat ligt het Piazzale Roma. Centraal op het pleintje staat een groot standbeeld van Rafaël, omringd door kleinere sculpturen van andere grootheden uit de renaissance. Aan de rand van het plein, met uitzicht over de omgeving, is een parkje met speeltuin en bankjes. 

Lunch met uitzicht in Parco della Resistenza

Op dezelfde hoogte als het Piazzale Roma ligt – ca. vijf minuten lopen verderop – het ‘Parco della Resistenza’. Vanuit het kleine park kijk je fantastisch uit over het centrum van Urbino met daarboven uitstekend het paleis en de kathedraal die bijna lijken te schreeuwen om op de foto te worden vastgelegd. De uitzichten zijn nog net iets beter vanuit het naastgelegen fort (€1,- entree), dat verder niet echt een bezoek waard is. Vlakbij het fort ligt een grote speeltuin en het terras van het naastgelegen restaurantje ‘La Fortezza’ is wat ons betreft dé plek voor een lunch of borrel. Zonnig weer, heerlijk Italiaans eten, lekker wijntje erbij, uitzicht op een prachtige renaissance-stad en de kinderen die zich prima vermaken in de speeltuin. Zouden ze dit bedoelen met Dolce Vita? 

Behalve voor Urbino, hebben we nog veel meer tips voor de Marken: De Italiaanse Marken (Le Marche): 25 tips voor een vakantie met kinderen

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *