Lanzarote met kinderen – 4 x leuke (halve) dagtocht per huurauto

Inhoud van dit artikel

Lanzarote heeft een subtropisch klimaat met veel zonuren. Er zijn heerlijke stranden, badplaatsen met volop toeristenvermaak en legio aantrekkelijke resorts om aan je kleurtje te werken. Wat het eiland echter uniek maakt is de geologische erfenis van de laatste grote vulkaanuitbarsting op het eiland (van 1730 t/m 1736). Daarnaast heeft ook de lokale architect Cesar Manrique een bijzondere stempel gedrukt op het eiland. Met de vier onderstaand beschreven (halve) dagtochten kun je een vrij compleet beeld krijgen van wat Lanzarote te bieden heeft. Daarbij is uiteraard rekening gehouden met de wensen van kinderen bij een bezoek aan Lanzarote. 

Dagtocht in en rond Teguise

Neem je kinderen mee naar de oude hoofdstad van Lanzarote en bezoek droomhuis LagOmar, het piratenmuseum en een speeltuin

Een van de vele architectonische wondertjes op Lanzarote is het museum LagOmar. In dit voormalige woonhuis is het zowel voor jong als oud een leuke ontdekkingstocht langs de stijlvol ontworpen vertrekken. Het kost hier weinig moeite om af en toe weg te dromen bij de pluspunten van deze villa.

Vlakbij LagOmar ligt de oude hoofdstad van Lanzarote; Teguise. Tijdens een wandeling door het kleine historische centrum kom je diverse restaurants tegen waar je kunt lunchen op het terras. Voor je verder rijdt mag een bezoek aan de speeltuin (nabij de grote parkeerplaats) niet ontbreken.

Bezoek je Teguise, dan moet je zeker ook even twee minuten omrijden, naar het fort van Santa BárbaraHet fort is gebouwd op een uitgedoofde vulkaan, wat de aanblik al de moeite waard maakt. Van bovenop heb je mooie uitzichten, terwijl binnenin het fort een piratenmuseum is te bezoeken.

Dagtocht in het westen

Verras je kinderen op Lanzarote met vulkanische landschappen, een ritje op een kameel en een lunch met uitzicht

Geografisch kenmerkt Lanzarote zich door vulkanische landschappen. Een deel ervan vormt gezamenlijk het Nationale park Timanfaya. Als bezoeker word je in een bus rondgereden door dit gebied met tal van vulkaankraters. Het maanachtige, bergachtige landschap is ronduit spectaculair, vooral de momenten waarop je stijl omlaag de krater in kan kijken. Als aanvulling kun je nog een tochtje van 20 minuten maken op een kameel (kinderen onder begeleiding van de ouder). Verder kun je in het bezoekerscentrum m.b.v. een simulatie een vulkaanuitbarsting beleven. Buiten wordt de huidige vulkanische activiteit gedemonstreerd door het creëren van krachtige geisers. Ook de BBQ op vulkaanhitte is een leuke bijzonderheid.   

Niet ver van Timanfaya loopt de LZ-30 door het wijngebied La Geria. Langs deze weg liggen tal van wijndomeinen. Tot zover niks bijzonders, ware het niet dat de wijnbouw op Lanzarote uniek is in de wereld. Wanneer je de wijnranken ziet – ieder in een aparte kuil in de lavagrond, omgeven door een windmuurtje – weet je gelijk waarom. Een lust voor het oog, maar gelukkig ook voor de smaakpapillen. Ga dus zeker even proeven bij een wijnboer. Voor een Canarische lunch met prachtig uitzicht is Bodega Rubicon zeker een aanrader. Je mag vrij rondlopen op het terrein van deze wijnmaker; ook leuk voor kinderen.  

Dagtocht in het hooggebergte

Rijd naar het uitzicht van Lanzarote en maak een lunchstop bij een kinderboerderij en speeltuin voor kinderen

Het Mirador del Rio is een uitzichtpunt dat ook al zo smaakvol ontwerpen werd door Cesar Manrique. De weg ernaartoe voert door het bergachtige binnenland met onderweg tal van plekken die uitnodigen voor een stop. Eenmaal bij de Mirador heb je of een fantastisch uitzicht op buureiland La Graciosa of je ziet niks dan wolken. Wij hadden twee keer het laatstgenoemde en pas bij poging drie het gewenste zicht.

Voor de lunch rijd je naar het tien minuten verderop gelegen Pardelas Park. Niet alleen voor de lunch trouwens. Want, behalve een restaurant tref je hier een park met kinderboerderij en speeltuin aan. Kinderen kunnen er ezeltje rijden en voor de ouders is het er prima uitbuiken in de mooie tuinen van het park.

Dagtocht in het noordoosten

Ga met je kinderen naar de bekendste grotten op Lanzarote en eet een ijsje bij een piepklein strand met een blauw huis

In het noordoosten van Lanzarote is door het vulkanisme een zes kilometer lange lavatunnel gevormd. Een deel ervan staat bekend als Cueva de los Verdes; een grottenstelsel waar rondleidingen worden gegeven. Tijdens het bezoek heb je goede kans ‘slachtoffer’ te worden van een enorme mindfuck. Zonder er meer over te verklappen, kan ik je zeggen dat dit op de deelnemers van onze rondleiding een behoorlijke indruk maakte. 

Een ander deel van de lavatunnel dat te bezoeken is staat bekend als James del agua. Door lokale architect Cesar Manrique zijn op deze plek de grotten ingericht als centrum voor kunst en cultuur. Het architectonisch ontwerp gaat hier naadloos over in de natuurlijke omgeving. Binnenin de grotten kun je je verwonderen bij het zoutwatermeer vol met kleine albinokreeftjes. Buiten in de tuinen waan je je tussen bloemen en palmbomen helemaal in vakantiesferen. Alleen een duik in het prachtige zwembad (helaas niet toegestaan) is wat er aan ontbreekt.

Op de terugweg van de grotten volgt nog een stop in Arrieta. Het bekendste gebouw in dit plaatsje is het ‘blauwe huis’ dat naast een piepklein strandje staat. Het is een mooie plek om te genieten van een ijsje (op 150 meter ligt Pasteleria El Varadero) alvorens terug te keren naar je resort.

Enkele suggesties om je dagtochtjes mee aan te passen of aan te vullen

  • De Jardín de Cactus de Lanzarote is een fraai aangelegde cactustuin (eveneens een ontwerp van Cesar Manrique) met – hoe kan het ook anders – heel veel cactussen. Voor kinderen is de kleine molen een leuk klimobject, maar op de cactussen zullen ze redelijk snel uitgekeken zijn.
  • Arrecife is de compacte hoofdstad van Lanzarote. Met een aardig winkelaanbod, een boulevard met de nodige speeltuinen, leuke terrasjes rond een haven, een fort en het strand is een bezoek zeker de moeite waard.
  • En dan zijn er de familieparken, waar je met kinderen prima een dag kunt besteden op Lanzarote. Het aanbod omvat o.a. een hoop waterparken, maar ook het hoog gewaardeerde Rancho Texas Park (een combi van dieren-, pret- en waterpark).

Nieuwsgierig naar een van de andere Canarische eilanden? We hebben ook een blog over Gran Canaria: Gran Canaria met kinderen – De magnifieke duinen van Maspalomas

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *