Brisighella (provincie Ravenna) – 6 x zien en doen met kinderen

Inhoud van dit artikel

Brisighella ligt in de provincie Emilia-Romagna en is opgenomen in een prestigieuze lijst van de 300 mooiste dorpen van Italië. Wij verbleven enkele dagen in Brisighella op doorreis vanuit de zuidelijker gelegen Marche.  Dit zijn onze tips voor een bezoek aan Brisighella met kinderen.

Kasteel en klokkentoren

Het aangezicht van Brisighella wordt bepaald door bergachtige omgeving met aan weerszijde een eeuwenoud kasteel (Rocca Manfrediana) en een nog veel oudere verdedigingstoren (Torre dell’Orologio). Een bezoek aan de toren en het kasteel vormen de letterlijke en figuurlijke hoogtepunten van een bezoek aan Brisighella. Vanuit het centrum kun je links- of rechtsom langs beide bouwwerken wandelen (reken op een rondwandeling van een uur). Onderweg wachten de nodige hoogtemeters en een flink aantal traptreden. Een minder intensieve manier om de twee bezienswaardigheden te bezoeken is vanaf het kasteel, dat je – i.t.t. de toren – ook met de auto kunt bereiken. Vanaf het kasteel kun je in tien minuten over een vlak landweggetje (redelijk geschikt voor kinderwagens), langs wijngaarden en fruitbomen, naar de Torre dell’Orologio lopen. 

Het kasteel is ook opengesteld voor (betaald) bezoek. Voor kinderen is het wel aardig om er de weg te vinden over de smalle trappetjes, in de torens en op de omloop. Verder is het kasteel vooral voor de uitzichten de moeite waard; uitzichten die je ook al heel mooi hebt vanaf de toren en onderweg op de rondwandeling. 

Via degli Asini

Het centrum van Brisighella stamt deels uit de late Middeleeuwen en heeft een aantal knusse straten en pleinen en diverse bezienswaardige kerken en andere gebouwen. Niet te missen is de Via degli Asini. Deze overdekte en ommuurde straat met eigenaardige aanblik maakte honderden jaren geleden deel uit van de verdedigingswerken van Brisighella. Later was het de belangrijkste doorgangsroute voor ezels die handelswaar vervoerden, vandaar ook de naam Via degli Asini (vrij vertaald: Ezelstraat). Een wandelingetje door deze unieke straat met fraaie doorkijkjes is een bijzondere ervaring en ook leuk voor kinderen.

Parco del Carnè  & Parco museo geologico

In de onmiddelijke omgeving van Brisighella ligt prachtige natuur, o.a. het Parco del Carnè. Om in dit natuurgebied te komen volgden wij simpelweg de weg net voorbij het kasteel. Al snel hielden we halt bij een uitzichtpunt met o.a. uitzicht op Brisighella.

Tijdens een korte rondgang nabij het uitzichtpunt probeerden we een glimp op te vangen van de diverse opgezette dieren in het parco museo geologico (gratis toegankelijk; op foto’s ziet het eruit als een leuk wandelgebied voor kinderen). Ook kwamen we in de vijftien minuten rijden tot het park langs een grot (La Tanaccia), die met een gids kan worden bezocht. Eenmaal in Parco del Carnè maakten we een korte wandeling (heen en terug waren we een uur onderweg) naar het bezoekerscentrum. De  vele natuursculpturen (van dieren, fantasiefiguren e.d.) op de route maakten het wandelen voor kinderen extra leuk. Voordat we terugliepen bestelden we bij het bezoekerscentrum een kleine snack en genoten van het prachtige uitzicht op het uitgestrekte gebergte.

Parco Ugonia

Parco Ugonia is een klein park aan de rand van het centrum van Brisighella. Met een grote fontein en heel wat speeltoestellen is het park zeker een bezoek waard als je Brisighella met jonge kinderen bezoekt. Bovendien ligt naast het park het station (met o.a. directe treinverbindingen met Ravenna) waar het op de grote parkeerplaats het gemakkelijkst parkeren is in het centrum.    

Agriturismi en wijn

Brisighella heeft een reputatie als wijn- en olijfolie producerende regio en is als herkomstgebied beschermd middels een DOP (Denominazione di Origine Protetta). Bij tal van producenten kun je wijn en/of olijfolie proeven en kopen. De gemarkeerde autoroute  ‘strada dei vini e dei sapori’ is wat dat betreft een handige routekaart. Diverse bedrijven op en nabij de route doen ook dienst als agriturismo. Wij hadden zelf een aangenaam verblijf bij Ca di Mezzo. Deze agriturismo is gelegen tussen de wijnvelden, met prachtig uitzicht (zie onderstaande foto’s) op – het op vijf minuten rijden gelegen – Brisighella. Het uitstekende gastheerschap, het grote – en in de zomer overdag ook drukke – zwembad en de fijne familiekamers maken het tot een aanrader voor een verblijf in Brisighella met kinderen. 

Acqualand

Brisighella is gelegen tussen Bologna en Rimini en een handige tussenbestemming op doorreis naar bijv. Le Marche of verder naar het zuiden. Ook voor een langer verblijf heeft de omgeving genoeg te bieden. Zo is bijv. de stad Ravenna eenvoudig met de trein te bereiken. En op tien minuten rijden ligt het bezienswaardige stadje Faenza. Ook ligt op twintig autominuten van Brisighella het waterpark Acqualand. Dit kleinschalige park met enkele glijbanen en een dreumesgedeelte is vooral geschikt om met jonge kinderen te bezoeken.

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *