San Marino met kinderen – Over torens, kabelbanen en klimparcours

Inhoud van dit artikel

San Marino is een van de kleinste landen van de wereld. Zo klein als het is, zo bezienswaardig is het ook. Vooral de hoofdstad en de prachtige ligging zijn indrukwekkend. Wij bezochten San Marino meerdere dagen met onze kinderen en dit zijn onze tips.

Wandeling langs de drie torens

Een bezoek aan de (hoofd) stad San Marino is niet compleet zonder langs de drie (kasteel)torens (simpelweg aangeduid als toren 1, 2 en 3) aan de rand van het oude centrum in de hoofdstad te hebben gewandeld. Het uitzicht onderweg – vooral vanuit de kastelen – is grandioos. De drie torens zijn een belangrijk symbool van San Marino en staan ook prominent op de nationale vlag.

Tot aan toren twee is de wandelroute bestraat, weliswaar vooral met hobbelige keien en met de nodige hoogtemeters. Voor onze kinderen (van toen vier en vijf) was het in elk geval goed te wandelen, ook omdat de wandeling maar kort is en omdat er onderweg veel pauzeplekken zijn in de vorm van picknicktafels en ijs- en koffietentjes. Dit gedeelte is – zo was tenminste onze observatie – ook redelijk te lopen met een kinderwagen. Voor het stuk tot aan toren 3 is dat een ander verhaal; dat is een smal, onverhard pad.

Er is bij de torens een combipas te koop waarmee je voordelig toren 1 en 2 plus een aantal andere musea kunt bezoeken. Toren 2 huisvest ook een wapenmuseum. Toren 3 is niet opengesteld voor bezoekers.

Sfeer proeven in het oude centrum

Ook het centrum van de stad San Marino kent de nodige hoogteverschillen en prachtige vergezichten. Knusse straatjes en trappetjes slalommen zich tegen de berg omhoog. Meest  bezienswaardig zijn het Palazzo pubblico (met op gezette tijden de wisseling van de wacht), de basiliek, diverse stadspoorten en het gebied rond het cava dei Balestrieri en het moderne kunstmuseum. De winkeltjes in het centrum hebben vaak aantrekkelijke etalages; niet in het minst voor kinderen… Ook zijn er veel gezellige restaurants en ijssalons. 

Met de kabelbaan naar Borgo Maggiore

Een paar honderd meter lager dan San Marino ligt Borgo Maggiore. De twee centra zijn met elkaar verbonden door een kabelbaan. Handig als je verkeersdrukte wilt vermijden; je parkeert dan op P 11 vanwaar je in twee minuten naar San Marino stad gondelt met de kabelbaan.

Zelf namen we vanaf San Marino de (schappelijk geprijsde) kabelbaan naar beneden om de weekmarkt (op donderdag) in Borgo Maggiore te bezoeken. De markt (met fruit, (kinder)kleding etc.) vindt plaats in een decor van oude kerken en andere historische gebouwen. Het is vrij klein, maar in combinatie met een korte wandeling, een kop koffie op het terras en het kabelbaanritje was het een leuke toevoeging aan ons verblijf in San Marino. 

Cultuur en fun in de vele musea

Waarschijnlijk is er geen land met een hogere museumdichtheid dan San Marino. Op loopafstand van elkaar liggen al gauw een dozijn musea, sommige met een serieus thema, sommige meer ‘funmusea’. Kinderen zullen eerder kiezen voor het wapenmuseum, ‘torture museum’ of het ‘museum of curiosities’. Wij bezochten zelf laatstgenoemde (met korting; zie verderop). 

Zoals de naam al zegt staat het museum vol met curiositeiten: van de allereerste rolschaatsen tot de eerste generatie föhns en muizenvallen. Ook is er in de collectie aandacht voor extremen zoals bijv. de mens met het langste haar en de kleinste en de grootste mens. Al met al best wat ‘fun’, maar zeker ook interessant.

Klimmen in park San Marino Adventures

Net buiten San Marino stad, ligt San Marino Adventures. Het is een groot – en goed beoordeeld – klimpark met meer dan dertig klimparcours. Er zijn zelfs mini-parcours bij die geschikt zijn voor kinderen vanaf twee jaar

Met onze kinderen waren we ruim twee uur zoet, waarbij we zo een twaalf verschillende parcours aflegden (inclusief naar beneden tokkelen, wat de kinderen het leukste vonden). 

Daarna hadden de kinderen nog veel plezier op de bandenglijbaan en in de apenkooi, terwijl wij als ouders elkaar afwisselde op de meer uitdagende klimparcours.

Fijn hotel met kinderen in San Marino

Wij boekten twee overnachtingen in hartje centrum. Zo konden we op ons gemakje de bezienswaardigheden ontdekken en ook ‘de rust en magie’ beleven buiten de drukte van de grote stromen bezoekers (San Marino is een populaire dagtocht, o.a. vanuit het nabijgelegen Rimini). Extra voordeel is dat je een kortingspas krijgt als je in een hotel in San Marino overnacht; daarmee kregen we korting op o.a. winkelaankopen, restaurant- en museumbezoek en de kabelbaan. Nog twee redenen om in San Marino te overnachten zijn de gunstige hotelprijzen (zie onderstaand kader) en het fantastische uitzicht. 

Wat dat laatste betreft raden we Hotel La Rocca aan, waar we een prachtig panoramazicht hadden vanaf het balkon bij onze familiekamer (zie foto). Voor een langer verblijf met kinderen in San Marino lijkt camping & glamping Centro Vacanze een goede optie.

Gunstig belastingklimaat in San Marino
San Marino kent een gunstig belastingklimaat. En dat merk je. Nergens tijdens onze vakantie hadden we een goedkopere hotelovernachting dan in San Marino. Boodschappen doen en tanken is duidelijk goedkoper (dan in Italië). Ook winkelen is er extra leuk dankzij de lage prijzen. Geen toeval dus dat de oude stad van San Marino vol staat met winkeltjes waar ze souvenirs, woondecoratie en kunst verkopen. Voor het serieuzere shoppen kun je terecht in de fonkelnieuwe San Marino outlet experience, bij de grens met Italië. Overigens, krijg je als hotelgast in San Marino een voordeelpas waarmee je nog voordeliger shopt (zie ook vorige alinea).

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *