De Italiaanse Marken (Le Marche): 25 tips voor een vakantie met kinderen

Inhoud van dit artikel

Vorig jaar zomer gingen we met onze kinderen op vakantie in de Italiaanse regio Marche (Nederlands: de Marken). We waren er drie weken; lang genoeg om een vrij compleet beeld van deze prachtige regio te krijgen. En ook lang genoeg om heel wat leuke tips te verzamelen voor een vakantie in de Marken, met kinderen. We hebben onze tips in dit artikel ingedeeld in de categorieën steden, dorpjes, natuur, stranden en familie-attracties. Ik begin het artikel met onze top 5 van aanraders en een kaartje waarop de geografische spreiding van alle 25 tips te zien is. 

Top 5: de Marken met kinderen 

Dit zijn onze favorieten in de Marken (in willekeurige volgorde)!

  1. Urbino: deze stad combineert prachtige renaissance-architectuur met een goede dosis kindervermaak.
  2. Parco del Conero: wandelen of zonnebaden in een gebied met kraakhelder zeewater en steile krijtwitte rotsen. 
  3. Fermo: typisch heuvelstadje met mooie architectuur, fraaie uitzichten en een leuke speeltuin. 
  4. Metauro-rivier: twee plekken langs de rivier (Gola del Furlo en Marmitte dei Gigianti) bieden prachtig natuurschoon en leuke outdoor-activiteiten.
  5. Fano: een groot historisch centrum met leuke winkels + strand en boulevard met volop horeca en veel kindervermaak.

Op vakantie in de Marken? Tips voor je paklijst:

• Dit taalkwartet is een leuke manier om als gezin meer van de Italiaanse taal te leren. Geschikt voor zowel volwassenen als iets oudere kinderen.
• Met waterschoenen bespaar je je het nodige ongemak op de veelal rotsige en kiezelige zwemplekken aan zee, rivier en meer in de Marken.
• Met deze superhandige 4-in-1 Powerbank kun je vier apparaten tegelijkertijd opladen. Handig voor onderweg of als je op een kampeerplek zonder stroom verblijft.
• Spelletjes spelen bij je tent (of appartement): o.a. Beverbende en Regenwormen zijn favoriet bij kinderen, maar beide zijn ook leuk voor volwassenen en geschikt om met twee personen te spelen

De Marken met kinderen: de leukste en mooiste steden

De steden in de Marken zijn klein, maar fijn; meestal prachtig gelegen met een piekgaaf historisch centrum. Met stranden of toeristentreintjes, ijssalons en speeltuinen hebben de steden in de Marken altijd wel iets te bieden om ook de kinderen tevreden te houden. Dit zijn onze aanraders…

Pesaro

Pesaro is de tweede stad in de Marken en tevens een van de grotere badplaatsen in de regio. In het historische centrum is vooral het Piazza del Popolo – met een eeuwenoude fontein – een grote trekpleister. Een andere opvallende fontein staat centraal op de boulevard, waar het aangenaam wandelen is langs o.a. diverse historische villa’s. Langs het kilometerslange strand kun je bij tal van strandtenten bedjes huren en ook terecht voor het nodige kindervermaak (van speeltoestellen tot carrousels). Tip: parkeer in (betaalde) parkeergarage ‘Curvone’, heel dichtbij zowel centrum als boulevard.

Urbino

Urbino kwam tot bloei tijdens de Renaissance en het zicht op de stad – met het paleis en de kathedraal – is als een schilderij. Een leuke manier om de (werelderfgoed)stad te ontdekken is via een kindgerichte wandeling waarbij ‘kunstschilder Rafaël’ je meeneemt door de stad van zijn jeugd. Hoogtepunt (sowieso letterlijk) is het Parco della Resistenza met een fort en prachtig uitzicht. De aanwezigheid van een restaurantje en grote speeltuin maken het tot een populaire plek voor families met kinderen.

Meer info over Urbino lees je in dit blog: Urbino – De mooiste stad van Le Marche is ook de leukste voor kinderen 

Fano

Fano is een middelgrote, gezellige badplaats. In het bezienswaardige stadscentrum kun je leuk winkelen tussen historische gebouwen. De boulevard is prettig ingericht met veel speelmogelijkheden voor kinderen (zowel in openbare speeltuinen als – betaald – op trampolines, luchtkussens e.d.). Vanaf de terrassen op de boulevard kun je e.e.a. mooi overzien terwijl je geniet van een ‘aperativo’ of diner. 

Tip: qua accommodatie is Hotel Augustus een aanrader. Het hotel ligt op korte loopafstand van zowel boulevard als stadscentrum en heeft een restaurant en o.a. een ruime familiekamer met balkon.

Ancona

Ancona is – met ruim 100.000 inwoners – de grootste stad van de Marken. De voornaamste bezienswaardigheden van de stad zijn het Piazza Plebiscito, het Piazza Roma (met o.a. een 500 jaar oude 13-koppige fontein) en de kathedraal. Laatstgenoemde ligt op een heuvel van waar je mooi uitkijkt over de baai en de levendige haven van Ancona. De stad heeft ook een kindvriendelijk museum vol met replica kunstschatten (Museo Omero) en diverse stranden, waarvan vooral ‘Passetto’ een aanrader is.

Meer over Ancona lees je in dit blogAncona & Riviera Del Conero – Stad met droomstranden als achtertuin

Fermo

Fermo is een echt heuvelstadje met op tal van plekken een prachtig uitzicht. Helemaal bovenaan in Fermo ligt de kathedraal (qua interieur niet heel bijzonder) met ernaast een parkje en een leuke speeltuin. Het centrum van Fermo bestaat verder vooral uit knusse straatjes met fraaie doorkijkjes. Mooiste plein is zonder meer het bijzondere Piazza del Popolo. Lekker eten deden we bij Gran caffè Belli (op het terras met uitzicht). Tip: parkeer op Piazzale Conducci en neem de lift naar boven naar het stadscentrum. Bij de lift ligt ook een goede ijssalon met prachtig uitzicht.

Ascoli Piceno

Het Piazza del popolo in Ascoli Piceno wordt vaak omschreven als het mooiste plein in de Marken. En er is meer moois te ontdekken in de stad, zoals de kathedraal met beeldschoon interieur (bekijk er zeker ook de kelder met prachtig mozaïek), de talrijke torens (de bijnaam is niet voor niks ‘de stad van 100 torens’), het knusse Piazza roma en de fraaie straatjes met ijssalons, eettentjes (de lokale specialiteit is gefrituurde gevulde olijven) en mooie doorkijkjes op de bergachtige omgeving. E.e.a. kan ook bekeken worden vanuit een toeristentreintje dat vertrekt van het mooie Piazza Arringo.

Leuke dorpjes om met kinderen te bezoeken in de Marken

Het typerende heuvellandschap in de Marken zorgt ervoor dat de meeste dorpen al wat extra’s hebben door hun ligging. Ga je op de bonnefooi dorpjes bezoeken, dan zal je niet teleurgesteld worden. Enkele plaatsjes in de Marken die extra een bezoek waard zijn (met kinderen), zijn o.a. deze vier (en ook Senigallia: zie verderop in dit artikel).

Grottammare

Grottammare staat bekend als de mooiste plaats aan de Riviera del Palme. Dit predicaat dankt het vooral aan ‘Alta’, het hoger gelegen deel waar idyllische straatjes samenkomen op het bijzonder Piazza Peretti. Vanaf verschillende plekken heb je mooi uitzicht op zee en op het lager deel van Grottammare. In dat lagere deel moet je tevens zijn voor strandbezoek en een wandeling op de boulevard langs historische badplaatsarchitectuur. Tip: een toeristentreintje verbindt de twee plaatsen.

Torre di Palme

Torre di Palme is een piepklein plaatsje bovenop een steile heuvel.

Aan de rand van het knusse centrum is een soort balkonplein vanwaar je spectaculair over zee uitkijkt. Ook de meeste restaurants bieden een mooi uitzicht. Het dorp is dan ook vooral drukbezocht rond etenstijd (tip: reserveer vooraf een restaurant en kom op tijd i.v.m. beperkte parkeergelegenheid in Torre di Palme).

Corinaldo

Corinaldo is prachtig gelegen boven op een heuvel. De mooiste entree van dit vestingstadje heb je via de trap met 100 treden (La Piaggia). Net buiten de Middeleeuwse vestingmuren ligt een parkje met een openbare speeltuin met diverse speeltoestellen en een kabelbaan.

Mondavio

Grootste blikvanger in het kleine historische centrum van Mondavio is het fort. Het fort is deels vrij te bezoeken waarbij vooral het grote wapentuig de aandacht trekt. In het betaalde gedeelte zijn meer wapens te bezichtigen, staan diverse diorama’s en heb je de beste uitzichten. Tip: half augustus is er een groot Middeleeuws festival in Mondavio.

De meest bezienswaardige natuur in de Marken

Van zeekliffen tot hooggebergte en van rivieren die door kloven stromen tot aan indrukwekkende grottenstelsels. Voor de meest spectaculaire natuur in Le Marche moet je o.a. op onderstaande plekken zijn.

Grotten van Frasassi

De spectaculair mooie grotten van Frasassi vormen een van de bekendste attracties in de Marken. Het grottenstelsel heeft een totale lengte van 13 kilometer, waarvan de mooiste delen middels een rondleiding (ook Engelstalig) bezocht kunnen worden.

Marmitte dei Gigante

De Marmitte dei Giganti is een kleine, grillige kloof die gevormd is door de rivier Metauro. Vanaf een spectaculair hoge brug kun je het geheel mooi overzien. Even voorbij de brug daalt een pad af naar de rivier die je stroomopwaarts kunt volgen tot bij een reeks watervalletjes. Het is een niet geëffend pad met grote keien, die ook bij droog weer best glad kunnen zijn. Geen ‘walk in the park’, maar met onze kinderen van toen vijf en vier ging het net. Bij de watervalletjes kun je heerlijk afkoelen in de ondiepe rivier; vooral zomers erg lekker wanneer het erg heet kan zijn in de kloof. Overigens kun je op deze plek ook kajakken en is de Marmitte dei Giganti goed te combineren met een bezoek aan Gola del Furlo (zie volgende alinea).

Gola del Furlo

Tien minuten van de Marmitte dei Giganti ligt de Furlo-kloof (Gola del Furlo). Op deze plek kronkelt de Metauro-rivier langs hoog oprijzende bergen. Bij de grote parkeerplaats zijn diverse kiezelstrandjes, waar je makkelijk de rivier in kunt voor een verkoelende duik. Ook zijn er een grote speeltuin, een klimpark en enkele cafeetjes gevestigd op deze plek. Wie meer van de kloof wil verkennen kan over een – voor autoverkeer gesloten – weg langs de rivier wandelen.

Monte Sibilini

In het binnenland ligt nationaal park Monte Sibilini, met bergtoppen tot bijna 2500 meter hoog. In het noordelijke deel ervan liggen behalve enkele knusse dorpje ook twee van de mooiste plekken in het gebied. De ene is het Lago di Fiastro; een kunstmatig meer waarin vanaf diverse strandjes gezwommen kan worden. De andere is de Lame Rosse; een canyon-achtig gebied met een opvallende rozige gloed. Een (vrij vlakke) wandeling van in totaal zeven km. (heen en terug) naar de Lame Rosse start vanaf de grote dam aan het Lago di Fiastro.    

Monte Catria

Een ander gebergte in het binnenland is Monte Catria. Voornaamste toegangspoort tot het gebied is Frontone; een dorpje met een fraai kasteel (open voor publiek). Vanuit Frontone kun je in 15-20 minuten met een kabelbaan de Monte Catria op. Op de berg zijn wandelmogelijkheden, ligt een sfeervol bergrestaurant en er zijn voor kinderen diverse activiteiten te doen (o.a. tubing en een springkussen).

Parco del Conero

Parco del Conero is een prachtig natuurgebied vlakbij Ancona. De mooiste plaatsjes in het natuurpark vormen de stranden, die fraai gelegen zijn in baaitjes met kraakhelder turquoise water, omgeven door steil oprijzende witte krijtrotsen. 

Een populaire wandeling in Parco del Conero is die bij Passo del Lupo. De wandeling voert o.a. naar de ‘Punta della Croce’, vanwaar je uitkijkt op het geïsoleerd gelegen strand La Spiaggia delle Due Sorelle. Dit strand werd ooit verkozen tot mooiste strand van Italië. Een andere populaire plek in het gebied is Portonovo. Het plaatsje is gelegen aan de voet van de Monte Conero (met ruim 500 meter de hoogste berg in het natuurpark), tussen twee fraaie meertjes en direct aan mooie kiezelstranden met kristalhelder zeewater.

Meer over Parco del Conero lees je in ons blog over Ancona.

Aanraders voor een dagje strand in de Marken

Le Marche heeft zo een 170 km. aan stranden. Veel stranden kunnen alleen tegen betaling (bij een strandtent) worden bezocht. Dat is meestal dan wel inclusief gebruik van ligbedjes, douche- en omkleedfaciliteiten en vaak ook een speeltuin. De grootste badplaatsen zijn Fano en Pesaro (zie bovenaan in dit artikel). Wij hadden verder fijne strand-dagen op o.a. onderstaande plekken.

Senigallia

Het strand van Senigallia is ideaal met kinderen: de zee loopt er langzaam af en er is – normaal gesproken – weinig golfslag. Bovendien hebben de meeste strandtenten ook een speeltuin. Vanaf het strand is het tien minuten lopen naar het oude en gezellige centrum van Senigallia, waar je een dagje strand mooi kunt afsluiten met een ijsje of een etentje. Even buiten het centrum van Senigallia ligt overigens ook een maisdoolhof.

Riviera della Palme

De kust bij Cupra Marritima en Grottammare heet ‘Riviera della Palme’; een van de mooiste kustgebieden van Le Marche.

Het strand hier is ideaal met kinderen: de zee loopt er langzaam af en er is – normaal gesproken – weinig golfslag. Een fijne strandtent is Chalet Gabry in Cupra Marritima: mooi gelegen, goed eten en een leuke speeltuin.


Portonovo

De stranden van Portonovo zijn prachtig gelegen in Parco del Conero (zie elders in dit artikel). Ze liggen aan weerszijde van een fort uit de Napoleontische tijd. Je kunt er zowel vrij liggen alsook een bedje huren. Nabij het fort is diverse horeca en een kleine (gedateerde) speeltuin. Parkeren kan (betaald) op vijf minuten lopen van het fort (’s zomers raakt de parkeerplaats al vroeg vol).

Attractieparken, dierentuinen en waterparken in de Marken

Hoewel wij zelf geen van de typische familie-attracties in de Marken hebben bezocht, heb ik via ‘horen-zeggen’ en wat speurwerk online toch enkele tips verzameld.

Acquaparco Verde Azzurro 

Acquaparco Verde Azzurro ligt in het zuiden van de Marken. Het is een compact, overzichtelijk waterpark. Met meerdere zwembaden, peuterbadjes, een dozijn glijbanen en diverse waterspeeltoestellen is er genoeg aanbod voor een dagje waterpret.

Parco Acquatico Eldorado

Een ander (iets minder goed beoordeeld) waterpark in de Marken is Parco Acquatico Eldorado.

Cingoli Avventura

Qua klimparken lijkt Cingoli Avventura een van de beste keuzes in de Marken. En dan vooral vanwege de spectaculaire omgeving van hoge rotsen en snelstromende rivieren. Het klimpark heeft diverse klimparcours, zowel themaparcours voor de allerjongsten als uitdagende routes voor oudere kinderen en volwassenen. 

Quercus Park

Een ander klimpark in de Marken is Quercus Park in Ripatransone. Het heeft diverse parcours, waarvan enkele ook geschikt voor de allerjongsten.

Parco Zoo Falconara

Het enige dierenpark van formaat in de Marken is Parco Zoo Falconara. Onder de tientallen diersoorten in de zoo zijn o.a. giraffen, leeuwen, tijgers en nijlpaarden.

Wat zijn verder nog aanraders tijdens een vakantie in de Marken met kinderen?

‘Dolce Vita’ in de Marken, bestaat natuurlijk niet zonder te genieten van de heerlijke Italiaanse keuken en van lokale specialiteiten en wijnen. Een leuke tip, ook erg geschikt voor kinderen, is de volgende…

Wijnhuis Azienda Guerrieri

Wijn, olijfolie, pasta. Het zijn van die producten die zoveel lekkerder smaken in Italië. Lokaal proeven en inkopen doen in de Marken is dan ook zeker een aanrader. 

Een kindvriendelijk adresje waar dat prima kan is Azienda Guerrieri. Het familiebedrijf maakt zelf o.a. wijn, olijfolie, honing en pasta. Buiten aan een groot grasveld (waar kinderen prima hun energie kwijt kunnen) kun je e.e.a. proeven, om daarna in de winkel je inkopen te doen. Verder biedt het bedrijf rondleidingen, maar je kunt ook op eigen gelegenheid een wandeling over het terrein maken (met o.a. verschillende dieren). Incidenteel kunnen kinderen meehelpen op het land en het bedrijf organiseert ook roofvogelshows. 

Fietsen in de Marken
Langs de kust van de Marken lenen enkele plekken zich bijzonder goed voor een (vlakke) fietstocht. Zo is de tocht - over een 13 km. lang fietspad - tussen Fano en Pesaro erg geliefd. (Kinder)fietsen huur je in Fano o.a. hier. Een andere populaire fietsroute ligt langs de Riviera della Palme. Een 15 km. lang fietspad verbindt daar Cupra Marittima met Porto d'Ascoli. Fietsen huren (incl. kinderfietsen en kinderfietsaanhangers) kan er o.a. hier.

Een overzicht van kindvriendelijke accommodatie in de Marken vind je elders op onze website: 12 x kleinschalige, kindvriendelijke agriturismo en glamping in de Marken, Italië 

Ook hebben we enkele bestemmingen uitgelicht die je prima als tussenstop of op doorreis naar de Marken kunt bezoeken:

 

En als je toch al dat hele stuk naar de Marken hebt gereden, dan is het ook zeker een aanrader om – het vlakbij gelegen – San Marino te bezoeken: San Marino met kinderen – Over torens, kabelbanen en klimparcours 

Fijne vakantie en arrivederci!

Ps. heb je nog andere leuke tips voor ‘de Marken met kinderen’, dan kun je ze delen als reactie op dit artikel!

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *