Westelijke Algarve met kinderen: Beach-hoppen op z’n best

Inhoud van dit artikel

De Westelijke helft van de Algarve is bij uitstek geschikt voor een vakantie met kinderen. Het toerisme viert er hoogtij; aan resorts, attractieparken en andere recreatiemogelijkheden is dan ook geen gebrek. Als variatie op het meer georganiseerde toeristenvermaak heeft de regio gelukkig ook het nodige aan cultuur en natuur te bieden. De grootse bezienswaardigheid in de Westelijke Algarve vormt de kustlijn. Enkele van de mooiste stranden van Europa vind je hier. Dus emmertjes, schepjes en bal mee en…..vamos!

Praia de Dona Ana

Ga je met kinderen naar de Algarve, bezoek dan vooral een van de kroonjuwelen onder de Portugese stranden: Praia de Dona Ana in Lagos. Het heldere water en het geheel van kliffen en uit het water stekende rotspunten maken het een prachtplaatje. Vanaf een uitzichtpunt op het rotsplateau boven het strand maak je de mooiste foto’s. Dus ook als je geen zand tussen de tenen wilt, moet je beslist even een stop maken bij dit strand. Maar, het strand is ook prima geschikt voor een dagje strand met kinderen; de zee is er doorgaans kalm en het zeewater begint ondiep en loopt langzaam af. 

Praia de Marinha

Veertig kilometer van Lagos ligt Praia de Marinha; nog zo een strand dat steevast hoog scoort in de lijstjes van mooiste stranden in Europa. Je kunt het strand het beste in volle glorie aanschouwen door bovenlangs over de kliffen te lopen. Het ene na het andere mooie uitzicht wacht daar op je met ook de beste aanblik op de beroemde krijtsteenbogen. Via paden en trappetjes kun je afdalen naar het strand. In de verre uithoek is het strand geologisch gezien op zijn mooist. Daarbij zorgt het zeewater voor een turquoise gekleurde schittering. Het is een strand waar je oprecht blij van wordt! Des temeer natuurlijk als je je kind(eren) er zoveel plezier ziet hebben. Met onze zoon van nog geen twee waren de wandelingen bovenlangs en naar het strand goed te doen. Een draagzak of -doek is hier wel van meer nut dan een kinderwagen.

Praia de Benagil

En zo ligt de kust vol met nog tig prachtige stranden. Beachhoppen is hier een must! Echter, van sommige stranden kun je de schoonheid het beste bewonderen vanaf het water. Vooral het afgelegen Praia de Benagil is een geliefde bestemming voor boottochtjes. We zijn zelf niet bij dit strand geweest, maar deze tip wil ik je toch niet onthouden. Als je de foto ziet, dan snap je wel waarom…

Cabo de São Vicente

Je vindt er geen strand, maar toch is Cabo de São Vicente om meerdere redenen een bezoek waard. Allereerst vormt deze plek het meest zuidwestelijke puntje van het Europese vasteland. Die kan dan ook weer van je lijstje af… Ook straalt op deze kaap de op-één-na krachtigste vuurtoren ter wereld zijn licht uit. Daarnaast is de omgeving er prachtig en zijn de uitzichten er spectaculair. Met of zonder kinderen; dit is een van dé bezienswaardige plekken in de Algarve! 

Monchique

Uitzichten van een hele andere orde kun je ervaren rond Monchique. Deze plaats, in het binnenland van de Algarve, vormt het hart van een omgeving met bergen (tot bijna 1000 meter) en valleien. Onderweg ernaartoe passeer je Caldas de Monchique. Dit kleine kuuroord heeft een park met stromende riviertjes, waterpoelen en watervalletjes. Het is een aangename plek voor een picknick, zeker op erg hete dagen. Monchique zelf is vooral mooi gelegen met in de nabijheid de nodige uitzichtpunten.

Silves

Qua stadjes is met name Silves een aanrader. Gesitueerd aan een rivier in een golvend landschap heeft Silves zijn ligging al mee. Grootste bezienswaardigheid is het Moorse rode kasteel dat de indrukwekkende aanblik van de stad bepaald. Vanaf de kasteelmuren kijk je prachtig uit over stad en omgeving. Op de binnenplaats is het aangenaam wandelen door de aangelegde tuinen. Met een kinderwagen kom je in en rond het kasteel overigens de nodige hindernissen tegen, maar niks onoverkomelijks. 

Het centrum is verder een aardige mix van architectuur met de Romeinse brug als een van de meest aansprekende voorbeelden. Nabij de rivier ligt de markthal waar je verswaren kunt kopen (tip: gedroogde vijgen met amandelen) en hebben de grillrestaurants hun barbecues op straat staan om de lekkerste stukken vis, vlees en kip (piri-piri!) te bereiden. Langs de rivier (bij de grote parkeerplaats) staat ook een speeltuintje. Al-met-al is Silves een van de leukste stadjes in de Algarve en ook een goede keuze om met kinderen te bezoeken.

Lagos

Het centrum van de kustplaats Lagos biedt een leuke combinatie van toerisme en authenticiteit. Ik had me er persoonlijk iets meer van voorgesteld, maar het is desalniettemin een leuke bestemming om een rondwandeling te maken en aansluitend een hapje te eten op het terras. Bovendien liggen in Lagos enkele van de mooiste (en kindvriendelijke) stranden van de Algarve, zoals Praia de Dona Ana (zie bovenaan). 

Praia da Luz

Qua accommodatie heeft Albufeira het grootste en goedkoopste aanbod in de regio. Wij hadden zelf ons tijdelijke thuis in (Praia da) Luz; een gezellig, klein plaatsje met een heerlijk strand. We verbleven er in Estrela da Luz; een appartementencomplex met een zwembad, kinderbadje en naastgelegen restaurant. Meer winkels, restaurants en het strand liggen op vijf tot tien minuten lopen.

Attractieparken in de ALgarve

Als grote toeristentrekpleister heeft de Algarve ook het nodige te bieden aan familie-attracties e.d. Een overzicht van enkele attracties in de (westelijke) Algarve die leuk zijn om met kinderen te bezoeken:

  • Zoo de Lagos: geliefd dierenpark met ook een strandje en zwembad. 
  • Slide & Splash: zeer goed beoordeeld zwempark met tal van glijbanen.
  • Parque aventura: hoog gewaardeerd klimpark (tevens paintball) met vele parcours voor verschillende niveaus. 
  • Aquashow Park: spectaculair waterpark met allerlei waterattracties en ook enkele attracties op het droge.
  • Krazy World: dieren- annex avonturenpark met ook een groot zwembad. 
  • Aqualand Algarve: groot waterpark met spectaculaire glijbanen.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *