Porto met kinderen – 30 tips voor een toffe stedentrip

Inhoud van dit artikel

Porto (230.000 inwoners) is de tweede stad van Portugal. De prachtige ligging in heuvelachtig gebied, langs de rivier de Douro maken de stad enorm fotogeniek met tal van mooie doorkijkjes en prachtige vergezichten. Ik was er onlangs voor de tweede keer op stedentrip en opnieuw werd ik betoverd door de schoonheid van de stad. Hoewel ik beide keren zonder kinderen in de stad was, heb ik de laatste keer wel goed rondgekeken en -gevraagd voor de leukste plekken voor kinderen in Porto. Het resultaat is onderstaand lijstje met tips voor dingen om te zien en doen met kinderen in Porto.

Oude stad

Het historisch centrum van Porto staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het centrum is vrij compact, maar het is er soms wel lastig navigeren, mede door de hoogteverschillen. Dat laatste is vooral een aandachtspunt als je Porto met kinderen bezoekt, zeker met een kinderwagen (als alternatief vervoer rijden er o.a. hoponhopoff-bussen). Verder zou ik de oude stad ook niet per se heel kindvriendelijk noemen; speeltuintjes zijn er bijv. nauwelijks. Wel heerst er een veilig gevoel en een relaxte sfeer. 

Waar het aan speeltuinen ontbreekt, blinkt de oude stad gelukkig wel uit in historie, gezelligheid en schoonheid. Bezienswaardige hoogtepunten in de oude stad zijn o.a. de Avenida dos Aliados, het plein Praça do Infante D. Henrique (met o.a. het prachtige (interieur van) het Palácio da Bolsa), uitzichtpunt Miradoura da Vitoria. En verder horen in dit lijstje ook de bezienswaardigheden die ik in de volgende zes alinea’s noem, die bovendien iets extra’s hebben dat ze voor kinderen net wat leuker maakt. 

Praça do Infante D. Henrique
De Arabische zaal in het Palácio da Bolsa

Torre dos Clérigos

De meeste kinderen vinden het een mooie uitdaging om een kerktoren te beklimmen en dan boven van een ‘gaaf uitzicht’ te genieten. Porto biedt hiervoor twee opties. Allereerst is er de Torre dos Clérigos. Deze barokke 18eeuwse kerktoren steekt hoog boven de oude stad uit en is een markant punt in de skyline van de stad. De 76 meter hoge toren kan via smalle trappetjes en gangetjes beklommen worden. Na 225 treden wacht van bovenaf een prachtig uitzicht. Kinderen t/m 10 jaar hebben gratis entree tot de toren.

Uitzicht vanaf de Torre dos Clérigos

Kathedraal

Ook in de kathedraal van Porto kan de toren beklommen worden. Zonder torenbezoek heb je bij de kathedraal overigens ook al prachtig uitzicht. De 12-eeuwse kathedraal is namelijk hoog gelegen in de stad en vanuit de directe omgeving kijk je fraai uit over het historisch centrum en de rivier de Douro. 

De kathedraal is (net als het naastgelegen Bisschoppelijk paleis) opengesteld voor bezoekers. Door het open(lucht) karakter van het gebouw is een bezoek wat minder ‘plechtig’, wat zeker met kinderen wel fijn is. Ook leuk voor kids is dat je als bezoeker de verschillende verdiepingen van de kathedraal kunt bezoeken, inclusief dus de trappetjes naar de top van de toren; met een nog weer mooier uitzicht. Kinderen t/m 10 jaar hebben gratis entree tot de kathedraal (reguliere entree is €3,-).

De kathedraal van Porto

Azulejo ‘street art’

Grootschalige straatkunst spreekt jong en oud meestal wel aan. In Porto hadden ze dit al begrepen, lang voor het woord ‘street art’ zich over de wereld verspreidde. In de oude stad vind je namelijk tal van kunstwerken, gemaakt met azulejo’s; beschilderde vierkante tegeltjes. 

Een van de bekendste voorbeelden is het treinstation São Bento, dat van binnen prachtig is aangekleed met een kunstwerk van 20.000 tegeltjes. Een eind verderop zijn op de kerk Capela das Almas al bijna net zo veel azulejo’s aangebracht (16.000). Een derde groot azulejo-kunstwerk bevind zich op de zijkant van de kerk Igreja do Carmo. 

Het gebied rond de kerk is sowieso de moeite waard, o.a. voor de leuke marktjes (in de weekenden) en de ‘Harry Potter-achtige’ boekhandel (Livraria Lello).

Azulejo's op de Igreja do Carmo

Jardim da Cordoaria

Vlakbij de Igreja do Carmo ligt het park Jardim da Cordoaria. Het is een plek om blij van te worden. Kinderen zullen met genoegen ontdekken dat er een speeltuin is. 

Ernaast, aan de rand van het park, ligt een prachtige bomenallee. Hier vallen vooral enkele sculpturen op. Er staan namelijk dertien standbeelden van schaterlachende mannetjes langs de allee. Probeer bij deze beelden – populair voor het nemen van een familiefoto – maar eens een lach te onderdrukken…

Lachende mannetjes in Jardim da Cordoaria

Rua das Flores

Fijn (met kinderen) langs leuke winkeltjes slenteren, doe je in Porto in de autoluwe Rua das Flores. De straat staat vol met bezienswaardige panden die o.a. leuke (toeristen)winkeltjes en restaurants huisvesten. Straatmuzikanten laten de straat nog meer bruisen.

Cais da Ribeira

Cais da Ribeira is het toeristische hart van Porto. De rivierkade met kleurrijke oude huizen is volgepakt met terrasjes die prachtig uitzicht bieden op de brug Luís I. Straatartiesten, marktkooplui en drommen toeristen zorgen er voor een levendige sfeer. Kortom Cais da Ribeira is een bezienswaardige en sfeervolle plek en een aanrader om rond te lopen en om een drankje te doen.

De brug, gezien vanaf straatniveau
Uitzicht van bovenop de brug

Kabelspoorbaan

Van nabij de Ponte Luís I tot op de 60 meter lager gelegen rivierkade loopt een 300 meter lange kabelspoorweg (de Funicular dos Guindais). Een ritje in een van de 25-persoonsrijtuigen kan je heel wat hoogtemeters te voet besparen en is bovendien – zeker ook voor kinderen – een leuke ervaring met onderweg mooi uitzicht. Een ritje duurt wel maar enkele minuten en kost €2,50 (enkele reis).

Uitzicht vanuit de funicular
De Funicular dos Guindais

Boottocht

Een boottocht is een ontspannen manier om meer van de Douro te zien. De meest gangbare bootexcursie concentreert zich op de zes spectaculaire bruggen over de Douro bij Porto. De boottocht kan met een modern schip of met een boot in traditionele stijl (geïnspireerd op de ‘Rabelo’; de vroegere portschepen) worden gemaakt. Bootexcursies vertrekken zowel vanuit Villa Novo de Gaia als vanaf de rivierkade in Porto en duren 50 tot 60 minuten. 

Traditionele en moderne schepen op de Douro
Boottocht in Porto

Historische tram 1

Een andere manier om meer van de Douro te zien is d.m.v. een ritje in de historische tram 1 (€3,50 enkele reis). De tram vertrekt in de oude stad bij Igreja de São Francisco en rijdt vlak langs de rivier tot het eindpunt, vlakbij zee. Erg comfortabel is het ritje niet en als het tegenzit (afhankelijk van de drukte in de tram) zie je onderweg ook niet veel van de omgeving. Anderzijds is het een originele manier qua vervoer en vooral aan te raden i.c.m. een bezoek aan zee (zie tips verderop). Overigens rijdt bus 500 dezelfde route langs de Douro, en is dus een handig alternatief voor als tram 1 te druk is.

Tram 1 bij het vertrekpunt in de Oude stad

Douro fietstocht

Ook per fiets kun je prima de Douro volgen, over de (vlakke) fietspaden naar zee. Fietsverhuur is er op diverse plekken langs de rivierkade. Voor een fietstocht in Porto met kinderen is Vieguini fietsverhuur een goede optie, met ook verhuur van kinderfietsen, kinderzitjes en tandems. Behalve de fietsroute langs de rivier naar de Atlantische oceaan (en eventueel verder over de zeepromenade) is de route naar het vissersdorpje Afurada ook populair. Onderdeel van de route is de oversteek van de Douro per klein houten (ferry)schip.

Rivierkade Villa Nova de Gaia

Tegenover de oude stad van Porto op de zuidoever van de Douro ligt de rivierkade van Villa Nova de Gaia. Het mooiste van de kade is het uitzicht op Porto. En je kunt er dan ook fijn wandelen, langs marktkraampjes, enkele bezienswaardige gebouwen (kijk vooral even binnen bij Casa Portuguesa do Pastel de Bacalhau) en leuke terrasjes. Halverwege de kade leent een kleine speeltuin zich prima voor een kindvriendelijke pauze. 

Zicht op de rivierkade in Villa Nova de Gaia met erachter WOW: world of wine

World of Wine

Iets van de rivier af ligt WOW, kort voor World of Wine. Het omvat een groot (gratis toegankelijk) gebouwencomplex met diverse winkeltjes, een dozijn restaurants en enkele kleine musea; vooral met wijn als onderwerp. Leukst voor kinderen is waarschijnlijk het ‘Pink Palace’; een soort selfie-museum met roséwijn als thema. Hoewel WOW een hoog toeristisch karakter heeft, is het complex mooi ontworpen en smaakvol ingericht. Tel daar de fraaie uitzichten bij op en een bezoekje aan WOW is een leuke toevoeging in Villa Nova de Gaia. 

Porthuizen

Als bakermat en naamgever van de wereldberoemde portwijn is een bezoek aan Porto eigenlijk niet compleet zonder een rondleiding in een porthuis te hebben gemaakt. Circa een dozijn porthuizen in Villa Novo de Gaia bieden zo een rondleiding aan, zonder uitzondering i.c.m. een kleine port-proeverij. Voor kinderen is dit niet speciaal een hele boeiende activiteit, maar het wordt wellicht net iets leuker voor ze bij porthuis Sandeman (de gids draagt een cape en een hoed) en bij porthuis Cálem (met een interactief gedeelte). Beide rondleidingen duren – inclusief proeverij – ca. een uur.

Porthuis Sandeman

Kabelbaan

Boven de rivierkade  een ca. 600 meter lange kabelbaan (teleférico). Qua uitzicht voegt een – vier minuten durend – ritje in de gondel niet veel toe t.o.v. de omgeving, maar zeker voor kinderen zal het een leuke afwisseling zijn. En een prettig alternatief voor een terugweg te voet vanaf de rivier naar boven.

Kabelbaan boven de porthuizen

Jardim do Morro

Jardim do Morro: park met uitzicht

Jardim do Morro ligt in Villa Novo de Gaia, direct bij de brug Luís I en bij het ‘bergstation’ van de kabelbaan (zie elders in dit artikel). Het park faciliteert vooral veel zitplek in het gras en op bankjes, zodat de vele bezoekers er kunnen genieten van het prachtige uitzicht op Porto en de zonsondergang boven de Douro. Ook is er een speeltuin in het park.

Watertaxi

Een andere alternatieve vorm van vervoer, die ook met enthousiasme door kinderen zal worden begroet, is de riviertaxi. Zo een watertaxi vaart tussen de rivierkades in Villa Nova de Gaia en Porto. Het boottochtje duurt weliswaar maar heel kort (ca. een minuut), maar is daarmee dan ook veruit de snelste manier van reizen tussen Villa Nova de Gaia en hartje Porto.

Watertaxi's en rondvaartboten aan de kade in Porto

Porto aan zee

Omdat je er een eindje voor buiten het centrum moet gaan (zo een zes km.) zou je het als bezoeker zomaar kunnen ontgaan, maar Porto ligt wel degelijk aan zee en heeft de nodige kilometers aan stranden. Zeker met kinderen is een middagje aan zee dan ook ideaal ter afwisseling van het slenteren door de binnenstad van Porto. Mede omdat er ook de nodige attracties liggen, zoals in de volgende alinea’s beschreven…

Porto aan Zee

Zeepromenade met speeltuin

Het gebied langs de Atlantische oceaan bij Porto maakt (grotendeels) deel uit van de wijk Foz do Douro. Langs de oceaan ligt een ongeveer twee km. lange zeepromenade die het aquarium (aan de noordkant) met de riviermonding (aan de zuidkant) verbindt. Een wandeling over de promenade gaat deels dicht langs de oceaan en de rotsen, deels door parken en – ongeveer halverwege – door de fraaie Pergola da Foz. Vlakbij de pergola ligt ook een leuke speeltuin, direct aan het strand. 

Speeltuin aan zee

Sea Life

Bij Sea Life (gelegen aan zee) zwemmen o.a. haaien, roggen, schildpadden en tropische vissen in diverse aquaria in sfeervol aangeklede thema-ruimtes. Ook is er een pinguïnverblijf. Diverse educatieve spellen bieden kinderen de nodige interactie. Tevens zijn er een kleine buitenspeeltuin en een kleine binnenspeeltuin, beide met een cafeetje erbij.

Fort São Francisco Xavier

Vlakbij Sea Life staat het kleine 17-eeuwse fort São Francisco Xavier. Het fort is opengesteld voor bezoekers (entreeprijs €0,50). Het herbergt een collectie kanonnen en anders wapens en biedt mooi uitzicht vanaf het dak.

Sea Life Porto
Fort São Francisco Xavier

Stranden en zee-zwembaden

Langs de kust bij Porto liggen diverse stranden, meest zandstranden en deels ook kiezelstrand. De fijnste (lees: breedste) stranden liggen eigenlijk net buiten Porto, in Matosinhos (net voorbij Sea Life). In Matosinhos is ook een surfschool en er zijn enkele oceaan-zwembaden van rotsen gemaakt. De Atlantische oceaan staat niet bekend als zwemvriendelijk. Het water is koud en de golven zijn meestal hoog. Dat laatste leidt wel tot een spectaculair schouwspel (leuk om te bekijken – hoewel niet geheel zonder het risico nat te worden – vanaf een van de terrasjes aan zee!).

Strand ter hoogte van de Pergola da Foz
Terras aan zee in Porto

Jardim do Passeio Alegre

Aan de zuidkant van de zee-promenade mondt de Douro uit in de Atlantische oceaan. Bij de riviermonding staan een 16-eeuws fort en een vuurtoren (naar verluidt de oudste van Europa); beide zijn gesloten voor publiek. Even verderop ligt het park Jardim do Passeio Alegre, waar palmbomen op de rivierkade zorgen voor een tropische sfeer. In het park zelf kan mini-golf worden gespeeld. Verder het bekijken waard – al dan niet voor een sanitaire stop – is het prachtig gedecoreerde toiletgebouw in het park. Tram 1 (zie elders in dit artikel) heeft overigens z’n eindhalte nabij het park.

Palmbomen ter hoogte van Jardim do Passeio Alegre
De Monding van de Douro

Pavilhão da Água

In het grootste stadspark van Porto (Parque da Cidade) ligt het Pavilhão da Água. Het is een interactief wetenschapsmuseum met water als thema. Behalve de nodige multimedia kunnen er in het museum allerhande proefjes met water worden gedaan.  

Parque de Serralves

Parque de Serralves is een park (entreeprijs: €12,-, kinderen t/m 12 j. gratis) behorende bij het Serralves museum voor moderne kunst. Het park is prachtig aangelegd met vijvers, fonteinen, watervallen en kent een grote diversiteit aan bloemen, planten en bomen. Een mooie Art Deco villa en diverse sculpturen kleden het park verder aan. Voor kinderen is er in het Parque de Serralves het nodige te ontdekken, waarvan de 260 meter lange treetop walk en de boerderijdieren het meest noemenswaardig zijn. In het park is verder nog een leuk cafeetje.    

Art Deco villa in Parque de Serralves
Treetop walk in Parque de Serralves

World of Discoveries

World of Discoveries is een interactief museum met de Portugese ontdekkingsreizigers als thema. Grootste attractie is een boottochtje waarbij je ‘een wereldreis’ maakt, met op de route bekende bouwwerken, opgezette dieren en diorama’s. Helemaal in de stijl van het museum is er ook een wereldrestaurant. O.b.v. recensies scoort het museum ruim voldoende en het lijkt – zeker bij regenachtig weer – een leuke optie om met kinderen te bezoeken in Porto. 

Estádio do Dragão

FC Porto is de meest succesvolle voetbalclub van Portugal in de 21e eeuw. Voetbalminnende kinderen (en volwassenen) die meer willen weten van de club zullen blij worden van het (goed beoordeelde) FC Porto museum. Het museum is gehuisvest in het stadion van de club (Estádio do Dragão) en een museumbezoek kan worden uitgebreid met een rondleiding door het stadion (51.000 zitplaatsen).

Estádio do Dragão

Parque Sao Roque

Vlakbij het stadion van FC Porto ligt het Sao Roque park. Het park is mooi aangelegd met fonteinen, vijvers, historische parkarchitectuur en een diversiteit aan flora en biedt leuke uitzichten over de omgeving. Meest in het oog springend in het park – en het leukst voor kinderen – is een labyrint. Verder is er ook een speeltuin.

Jardins do Palácio de Cristal

Ongeveer halverwege de oude stad en de oceaan ligt Jardins do Palácio de Cristal. Het mooi aangelegde park kent de nodige hoogteverschillen en heeft diverse uitzichtpunten (waarvan een met een voor kinderen leuk ‘doolhofpatroon’). Het uitzicht over de rivier – ofwel richting stad, ofwel richting de monding van de Douro – is op zijn fraaist tijdens zonsondergang. Verder het vermelden waard zijn de tientallen pauwen die vrij rondlopen in het park. Ook is er in het park een speeltuin en een opvallend congrescentrum met er vlakbij een ‘foto spot’ met de letters van Porto.

Jardins do Palácio de Cristal tijdens zonsondergang
Uitzicht vanuit het park

Zoo Santo Inácio

Verder van Porto af (zo een 20 autominuten; seizoensgebonden rijdt er een pendelbus naartoe) ligt de dierentuin van Villa Nova de Gaia: Zoo Santo Inácio. Het hoog gewaardeerde dierenpark huisvest o.a. neushoorns, giraffen en zebra’s. Noemenswaardig is verder de glazen bezoekerstunnel dwars door het leeuwenverblijf.

Dit waren onze tips voor Porto met kinderen. Ben je benieuwd naar meer van onze blogs over Portugal, lees dan bijvoorbeeld wat er te doen is in Lissabon met kinderen.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Eén reactie

  1. De veelzijdigheid van Porto met zijn indrukwekkende panorama’s, ruige stranden, kleurrijke huizen en historische monumenten, wordt aantrekkelijk op de kaart gezet en in beeld gebracht. Een ware reis door de tijd!
    De auteur is er bovendien goed in geslaagd om alle attracties voor kinderen helder en duidelijk op een rijtje te zetten.
    Laat je verrassen en blijf je verwonderen en verbazen in Porto!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *