Belém (Lissabon) – stedentrip met kinderen

Inhoud van dit artikel

Lissabon is een absolute aanrader om met kinderen te bezoeken. Enkele van de bekendste bezienswaardigheden van de stad staan in Belém. Bronnen spreken elkaar tegen over Belém ; hoort het nou bij Lissabon of is het een zelfstandige plaats? Gelegen op zes kilometer van centraal-Lissabon is het op de toeristische kaart in elk geval een op zichzelf staande plaats. Hier geen smalle keienstraatjes met hoogteverschillen, maar juist een brede autoluwe rivierpromenade en een hoop groene parken. Zeker met kinderen, al dan niet in de kinderwagen, is het hier zodoende heerlijk wandelen. Niet in het minst omdat je onderweg zomaar eens drie van de bekendste monumenten van Portugal kunt tegenkomen en Belém ook nog eens de bakermat is van ’s lands lekkerste Pastei de Nata.

Uitkijkplatform MAAT

Vanuit het centrum van Lissabon is Belém eenvoudig te bereiken met de moderne tram 15. Stap uit bij het ziekenhuis (Egas Moniz) en steek door naar de rivier de Taag voor een goed startpunt voor een wandeling. Volg het water tot bij het opvallende gebouw van het Museum of Art, Architecture and Technology (kortweg MAAT). Het (gratis te bezoeken) futuristische uitkijkplatform bij MAAT is een leuke plek voor kinderen om rond te rennen en biedt prachtig uitzicht op de karakteristieke brug Ponte 25 de Abril.

Pastéis de Belém

Vanaf MAAT bereik je via een voetgangersbrug de Rua de Junqueira die net voor het Palácio de Belém (met aangrenzend de Botanische tuin) overgaat in de Rua de Belém. Aan deze straat ligt Pastéis de Belém, waar de beste pastéis de nata (het bekende Portugese custardtaartje) van Portugal worden gebakken. Je kunt ze afhalen of binnen aan een tafeltje bestellen (je kunt er ook lunchen). Eet ze vooral als ze nog warm en vers zijn; het kan dan zomaar eens het culinaire hoogtepunt van je bezoek aan Lissabon zijn!

Mosteiro dos jerónimos

Even verderop ligt Mosteiro dos jerónimos; een prachtig 16e-eeuws klooster met schitterend gedecoreerde gewelven. Het klooster is werelderfgoed en één van de populairste bezienswaardigheden van Portugal. Wil je het met kinderen bezoeken, ga dan vroeg op de dag, zodat de rij voor de kassa nog te overzien is en de kinderen binnenin nog enigszins uitgelaten kunnen doen.

Padrão dos Descobrimentos

Via een klein ommetje naar het park Jardim Vasco da Gama (met speeltuin en een fraai paviljoen in Thaise bouwstijl) kun je terug doorsteken naar de rivier. Je komt dan uit bij het ruim 50 meter hoge Padrão dos Descobrimentos. Dit standbeeld is een eerbetoon aan 32 vooraanstaande figuren uit de geschiedenis van de Portugese ontdekkingsreizen, waarvan Belém destijds de vertrekplaats was. Het uitzichtplatform bovenop het standbeeld kan worden bezocht. Dit is vooral interessant om een goed overzicht te krijgen van de enorme mozaïekvloer (van een kompas en wereldkaart) die voor het standbeeld ligt.

Torre de Belém

Een eind verderop aan de kade ligt een ander stuk werelderfgoed uit de 16e eeuw; de Torre de Belém. Het is een bijzondere toren van de buitenkant. Binnenin is het (behalve voor het uitzicht) echter weinig bezienswaardig en krapjes, met smalle trappen en erg veel bezoekers. Het naastgelegen parkje is wat dat betreft een prettigere plek om van de toren te genieten.

Museu Nacional dos Coches

Behalve bovengenoemde grote trekpleisters huisvest Belém nog een aantal musea die voor het hele gezin de moeite van een bezoek waard zijn. Meest aansprekend is het koetsenmuseum (Museu Nacional dos Coches) waar tientallen historische koetsen tentoongesteld staan. De collectie omvat veel koninklijke koetsen, sommige al honderden jaren oud, met meerdere prachtig versierde exemplaren die meer weg hebben van een rijdend kunstwerk. Andere familie-musea zijn het Musea de Marinha (over de Portugese zeegeschiedenis) en het Museu da Electricidade (een interactief elektriciteitsmuseum, gehuisvest in een prachtig oud-industrieel gebouw).

Tot 12 jaar gratis entree
Goed om te weten: kinderen tot 12 jaar hebben in Belém-Lissabon gratis toegang tot Mosteiro dos jerónimos, Torre de Belém, Padrão dos Descobrimentos en Museu Nacional dos Coches. Wie ouder is kan geld besparen op openbaar vervoer en musea met de Lisboa Card.

Meer tips voor Lissabon, lees je in dit blog: Wat te doen in Lissabon met kinderen? Top-10 tips! 

Tips voor andere bestemmingen hebben we ook, o.a. dit uitgebreide blog: Porto met kinderen.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *