Zó leuk is Valencia met kinderen (incl. top-17 tips)!

Inhoud van dit artikel

Valencia biedt op hoog niveau (en meestal onder een strakblauwe hemel) een heerlijke mix van oud en nieuw, van stad en strand, van groen en water, van activiteiten en ontspanning. Binnen die mix van vermaak – met ook heel wat speeltuinen en attracties – is Valencia ook erg leuk om met kinderen te bezoeken. Met onze tips helpen we je alvast op weg. Vamos!

Jardín del Turia

Bezoek je Valencia, dan kom je ook in de Jardín del Turia, dat is haast een zekerheid. Als een van de langst gerekte stadsparken in de wereld kun je dan ook moeilijk om dit negen kilometer lange park heen. Dat de Jardín del Turia zo lang is, komt doordat het is aangelegd in een drooggelegde rivierbedding. Het park krult zich als het ware om het centrum heen, vlak langs enkele van de grootste attracties van de stad. Bezienswaardig in het park zelf zijn vooral de 18 bruggen die de Jardín del Turia overspannen. Verder is het park rijkelijk voorzien van vijvers, fonteinen, aangelegde tuinen en fraaie parkarchitectuur. 

Een populaire manier om het park te ontdekken is per fiets. Nabij het park liggen dan ook tal van fietsverhuurders (TIP: deze aanbieder verhuurt ook kinderfietsen en bakfietsen). 

Zelf verkenden we te voet, met name de oostelijke helft van het park. Vooral leuk voor onze kinderen waren de drie speeltuinen die we onderweg tegenkwamen, waarvan Gulliver Parc een aparte vermelding waard is (zie volgende alinea).

Jardín del Turia, met op de achtergrond Museo de las Ciencias
Een van de 18 bruggen in het park

Gulliver Parc

Gulliver Parc is een speeltuin (in Jardín del Turia) met als middelpunt een gevelde reus (een karakter uit de roman Gulliver’s Travels). De bijna 60 meter lange reus kan van alle kanten via trappetjes en klimtouwen beklommen worden. Eraf glijden kan over een van de vele glijbanen. Ook is er een uitzichttoren bij de reus. Onze kids waren aanvankelijk dolenthousiast bij het zien van de speelreus in Gulliver Parc, maar waren er ook wel redelijk snel uitgekeken. 

Gulliver Parc is dan ook niet de leukste speeltuin, maar wel een hele bijzondere en het daarom zeker waard om een kijkje te gaan nemen (vooral geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar). De entree is gratis. In weekenden en vakanties kan het druk zijn in de speeltuin, met een wachtrij voor de ingang tot gevolg. 

De 60 meter lange speelreus
Spelen in Gulliver Parc

Ciutat de les Arts i les Ciències

Ciutat de les Arts i les Ciències

Met het Ciutat de les Arts i les Ciències heeft Valencia zich enorm op de (toeristische) kaart gezet. Deze ‘stad van Kunst en Wetenschap’ bestaat uit zes futuristische gebouwen (van architect Santiago Calatrava); de een nog indrukwekkender dan de ander. De gebouwen huisvesten o.a. diverse musea, een aquarium, een IMAX-bioscoop en een theater. Ook is er een bijzondere – gratis toegankelijke – overdekte tuin (L’Umbracle). 

Tussen de gebouwen liggen tal van vijvers. Op een ervan kan – tegen betaling – gevaren worden met o.a. elektrische SUPs (een van de hoogtepunten voor onze kids :-). Het gebied is ook decor van diverse evenementen (o.a. een kerstmarkt) en er worden (vierpersoons)skelters verhuurd, waarmee het terrein en het aangrenzende Jardín del Turia kunnen worden verkend.  

Tip: vanaf het dakterras van het nabijgelegen Barcelo Hotel heb je leuk uitzicht op de Ciutat de les Arts i les Ciències (en op de ondergaande zon).

Rennen en klimmen tussen de futuristische gebouwen
Uitzicht vanaf het dakterras van het Barcelo Hotel

Museo de las Ciencias

Van de genoemde attracties in Ciutat de les Arts i les Ciències brachten we o.a. een bezoek aan het Museo de las Ciencias. Dit wetenschapsmuseum is al de moeite waard om het spectaculaire gebouw, maar heeft ook boeiende exposities, vooral m.b.t. het menselijk lichaam. E.e.a. wordt op een hele interactieve wijze gepresenteerd; oftewel met veel spelletjes, opdrachten, druknoppen, filmpjes etc. Ook leuk is het speciale kidsgedeelte waar kinderen (tot acht jaar) o.a. zelf een hologram kunnen ontwerpen en met elkaar (en met gebruik van een hijskraan) een huis kunnen bouwen. Conclusie: een leuk familiemuseum waar je makkelijk twee tot drie uur kunt doorbrengen. 

Museo de las Ciencias
Samen bouwen in het speciale kindergedeelte

L’Oceanogràfic

L’Oceanogràfic is het grootste aquariumpark van Europa. Het maakt onderdeel uit van de Ciutat de les Arts i les Ciències (zie bovenstaand) en heeft vergelijkbare futuristische architectuur. Het aquariumpark is onderverdeeld in verschillende thema’s, met in totaal 45.000 dieren van 500 verschillende diersoorten. Zo zwemmen er haaien, beluga’s en mantas rond, maar kun je er ook zeeleeuwen, pinguïns, krokodillen en tal van watervogels bewonderen. Tevens is er meermaals per dag een 30 minuten durende dolfijnenshow te zien. 

Een van de vele aquaria

Het park heeft verder diverse restaurants, winkels en twee speeltuintjes (vooral geschikt voor de allerkleinsten). Alles bij elkaar is het L’Oceanogràfic een indrukwekkend park, zowel qua ontwerp, als om het aantal dieren. Wij hadden zelf zo een vier uur nodig om het aquariumpark te ontdekken.

Moderne gebouwen in en om het L'Oceanogràfic
Dolfijnenshow in het L'Oceanogràfic

Valencia met kinderen: tips voor de oude stad

Van het hypermoderne deel van de stad is het niet ver lopen naar het historische centrum. In dit oude deel van Valencia stippelden wij een stadswandeling uit, met op de route ook plekken die extra leuk zijn voor kinderen.

Jardins de la Glorieta

We liepen de oude stad in via de Jardins de la Glorieta. Dit kleine park weet zich omringd door enkele monumenten, waaronder een oude (replica) stadspoort een het 18-eeuwse paleis van justitie. In het park zelf vallen vooral de bijzondere bomen op, waaronder enkele enorm wijdvertakte banyans. Onze kids hadden vooral oog voor de speeltuin in het park, waar ze zich mooi konden opwarmen voor de stadswandeling die we zouden maken. 

Speeltuin in Jardins de la Glorieta

Placa de la Reina & Placa de la Verge

Eenmaal in de oude stad  kwamen we al snel bij een van de belangrijkste gebouwen: de 700 jaar oude kathedraal. Mede vanwege de forse entreeprijs bezochten we de kathedraal zelf niet. Wel keken we binnen in de ernaast gelegen basiliek. Verder genoten we van de levendige sfeer op de twee pleinen aan weerszijde van de kathedraal: Placa de la Reina en Placa de la Verge. Op de pleinen zijn veel terrasjes, er treden straatartiesten op en er staan geregeld allerlei marktkraampjes. 

Placa de la Verge, met op de achtergrond de kathedraal

Porta de Serras

Al verder wandelend hadden we tien minuten later plots een mooi doorkijkje naar de Porta de Serrans: een oude stadspoort. De poort bleek open voor bezoek (gratis entree), waar we gretig gebruik van maakten. Door de grootte van de poort en de vele verdiepingen en trappetjes kregen we er een beetje het gevoel door een fort te dwalen

Onze kinderen vonden het schitterend en noemden dit als een van de leukste dingen die we deden in de oude stad van Valencia. Het uitzicht van bovenaf – over oude stad en park – was een mooie extra.

Uitzicht vanaf Porta de Serrans

Placa del Mercat

Een ander hoogtepunt in de oude stad is de Placa del Mercat. Grote blikvanger is er de reusachtige markthal in Jugendstil. In de hal wordt dagelijks (behalve zondag) tot 15u de ‘Mercado Central’ gehouden. In tig kramen worden dan allerhande etenswaren aangeboden. Ook zijn er diverse lunchtentjes op de markt. 

Tegenover de markthal ligt Llotja de la seda: een zijdehal uit de 15e eeuw. We maakten een korte rondgang door het bijzondere gebouw (gratis entree), wat voor de kinderen ook best leuk bleek. 

Tip: op zoek naar een restaurant met speeltuin in het centrum van Valencia? Vlakbij de Placa del Mercat ligt café-restaurant Le Favole, met het terras direct aan een omheinde speeltuin. 

Placa del Mercat
Llotja de la seda

Placa de l’Ajuntament

De grootste fontein in de oude stad ontdekten we op het grootste plein in de stad: de Plaça de l’Ajuntament. Dit plein weet zich omringd door statige gebouwen, waaronder het 300 jaar oude stadhuis (gratis van binnen te bezichtigen). 

Verder is het plein een van de levendigste plekken in de stad, mede door de aangrenzende grote winkelstraten. Ook worden er allerlei evenementen op het plein georganiseerd (toen wij er waren was er een soort winterwonderland). 

Plaça de l'Ajuntament

Plaza de Toros de Valencia

Net voorbij Plaça de l’Ajuntament liggen naast elkaar de Plaza de Toros de Valencia en het treinstation Valencia Nord. Laatstgenoemde heeft een rijk gedecoreerde stationshal; beslist de moeite waard om even van binnen te kijken. 

Ook binnen kijken wilde we in de Plaza de Toros. Deze stierenarena is qua architectuur al net zo bijzonder als het station. Bovendien is er een klein museum (Museo Taurino), dat – afgaande op reviews – voor kinderen ook de moeite waard lijkt (en bovendien maar €2,- entree kost). Helaas was het museum dicht toen we er waren en moesten we genoegen nemen met een kijkje van achter de gesloten hekken.

Stationsgebouw met op de achtergrond de stierenarena

Valencia met kinderen: leuke activiteiten buiten het centrum

Platja Malvarrosa

Een kort metro- of tramritje brengt je vanuit het centrum al op het strand. Valencia heeft liefst 20 kilometer aan stranden die bovendien opvallend breed zijn.

Zelf deden we in Valencia twee keer een half dagje strand met onze kinderen. We bezochten het rustigere Playa de la Patacona en de aangrenzende stranden Platja Malvarrosa en Platja del Cabanyal. De twee laatstgenoemde zijn de bekendste – en meest centraal gelegen – stranden van Valencia. Op de wandelboulevard die achter deze stranden ligt is het dan ook een gezellige drukte, met een leuk aanbod aan horeca en de nodige speeltuinen.

Speeltuin op Platja Malvarrosa

Marina de Valencia

Marina de Valencia is de oude haven, welke grenst aan Platja del Cabanyal. In de Marina is het prettig wandelen langs het water, tussen een interessante mix van oude havengebouwen en moderne architectuur. Met een rijk aanbod aan – merendeels – loungeterrassen is het ook een goede plek om van een drankje te genieten. Dat kan trouwens ook op een terras in het Parque La Marina, met uitzicht op een ruime speeltuin!

Plezierjachten en oude pakhuizen in de Marina
Speeltuin in Parque La Marina

Jardines del Real

Ongeveer halverwege de Jardín del Turia ligt een ander mooi park: de Jardines del Real. Dit park (voormalige paleistuinen) telt meer dan 150 plant- en boomsoorten en is verder aangekleed met een rozentuin, volière, eendenvijver (met waterval), diverse fonteinen en de nodige historische parkarchitectuur. Ook zijn er twee cafetaria’s, een museum (zie volgende alinea), speeltuinen en een grote openbare verkeerstuin. Mocht je met (jonge) kinderen fietsen huren in Valencia (of – zoals wij – de beschikking hebben over stepjes) dan is de verkeerstuin i.c.m. het park erg leuk om te bezoeken.

Vijver in Jardines del Real
Verkeerstuin in Jardines del Real

El Museo de Ciencias Naturales

In park Jardines del Real (zie vorige alinea) ligt een kleinschalig natuurhistorisch museum (Museo de Ciencias Naturales). 

Meest aansprekend in de tentoonstelling zijn de diverse (soms reusachtige) dierenskeletten. Verder heeft het museum o.a. een ruime collectie mineralen, schelpen en is er een gedeelte over dinosaurussen

Een bezoek neemt gemiddeld maximaal een uur in beslag en de entreeprijs is €2,- (en voor kinderen €1,-). 

Museo de Ciencias Naturales

Bioparc 

Het Bioparc hebben we zelf niet bezocht, maar gezien de goede beoordelingen, is deze dierentuin wel een vermelding waard. Vooral de ruime dierenverblijven en het natuurlijke ontwerp van Bioparc worden geroemd. In de dierentuin leven ca. 80 diersoorten, waaronder giraffen, olifanten en leeuwen. Ook zijn er meerdere restaurants en een speeltuin. 

Albufera Nationaal Park

Albufera Nationaal Park ligt net buiten Valencia. Het is een bijzonder natuurgebied, dat vooral bekend is om het grootste zoetwatermeer van Spanje en de uitgestrekte draslanden en rijstvelden. M.b.t. dat laatste is het niet verwonderlijk dat in het gebied ook de ‘Paella hoofdstad‘ van Spanje ligt: El Palmar. Het plaatsje zelf is niet erg bezienswaardig, maar de ligging is mooi en bezoekers komen er in grote getale om er te lunchen in een van de vele restaurants (ook spotten onze kids er meerdere speeltuinen). 

Albufera is verder een geliefde plek om te wandelen, fietsen of een bezoek te brengen aan een van de stranden. Volgens velen de beste manier om de natuurpracht van Albufera te ontdekken is middels een boottocht (vertrek o.a. vanuit El Palmar). Zelf reden we – op doorreis – per auto door het gebied, maar Albufera is vanuit Valancia ook eenvoudig per bus en ook heel goed met de fiets te bereiken. 

Spiegelmeer in Albufera
Rijstvelden nabij El Palmar

Houd je van Spaanse stedentrips!? Dan ben je misschien ook benieuwd naar ons blog over Barcelona met kinderen.

Verder zijn in de buurt van Valencia ook deze plaatsen leuk om te bezoeken met kinderen:

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *