Javea met kinderen – De Costa Blanca op haar mooist

Inhoud van dit artikel

Nergens is de Costa Blanca mooier dan bij Javea, halverwege Valencia en Alicante. Hoog oprijzende kliffen leveren spectaculaire vergezichten op, idyllische baaitjes vormen heerlijke zwemplekken en het bergachtige achterland is de ideale plek voor een actief uitstapje. Javea zelf heeft – mede door het ontbreken van hoogbouw – zijn charme en authenticiteit weten te behouden, maar ademt anderzijds ook een relaxte ‘beach vibe’. Wat wil je ook met 320 dagen zon per jaar en naar verluidt het meest stabiele klimaat van (vasteland) Spanje.

Strandpret in El Arenal

Javea (Xabia, in lokaal dialect) is opgedeeld in drie levendige gedeeltes; de oude stad, de haven en El Arenal. El Arenal bestaat uit een 500 meter breed zandstrand met boulevard. Het strand loopt langzaam af in zee en om de 100 meter staat een speeltuin in het zand. Vanaf de terrassen op de boulevard kun je makkelijk overzicht houden op het strand. Terwijl de kinderen in één van de speeltuinen actief zijn, kun je hier zelf prima genieten van een hapje en een drankje.

Oude stad

Een paar gezellige pleintjes, de nodige kerken, een handvol leuke winkeltjes en eetgelegenheden, straatjes met fraaie balkonnetjes. De oude stad is klein, maar fijn. Op donderdag is er bovendien een kleurrijke markt met levensmiddelen en handwerkproducten. Naast het marktplein ligt een klein parkje met een speeltuin.

Haven

In de haven kun je ’s morgens getuige zijn van het schouwspel van de binnenlopende vissersboten. Aansluitend is het op de gezellige boulevard heerlijk ontbijten in het zonnetje. Op het kleine strandje dat hier ligt weten de kinderen wel raad met de ontelbare kiezels. De haven is ook startplek voor diverse watersporten (snorkelen, boottochten, suppen). Net achter de boulevard staat de ‘Parochie van de zee’; een futuristische kerk waarvan het ontwerp is geïnspireerd op het vissersleven.   

Miradores de Javea

Voor het verkennen van de verdere omgeving vormen de ‘Miradores de Javea’ een mooie routekaart. Dit zijn vijftien uitzichtpunten langs de kust. In de nabijheid van de ‘Miradores’ zijn diverse baaitjes met (kiezel)stranden (aangeduid als ‘Cala’) en de nodige horeca. Van uitzichtpunt naar strandje naar terrasje naar uitzichtpunt…zo krijg je al gauw een aantal dagtochtjes gevuld. Mis vooral niet de uitzichten bij Cap de Sant Antoni, Els Molins (met overblijfselen van een rij oude molens) en Cap de la Nau (van (naast) restaurant Mirador heb je de allermooiste plaatjes!). 

Berg Montgo

En dan is er nog die opvallende berg die boven al die anderen uitsteekt. Het is de Montgo, 753 meter hoog. In het gelijknamige natuurpark kun je diverse wandelingen maken, waaronder die naar de top. De zwaarte verschilt nogal per wandeling en parcours, maar bijvoorbeeld de route naar de watergrot (5 km.) zou geschikt zijn om te lopen met jonge kinderen.  

Valencia en Alicante

Een weekje krijg je makkelijk gevuld in Javea alleen al. Om nog niet te spreken van het ommeland met o.a. het naastgelegen Denia, de attractieparken van Benidorm (40 minuten rijden) en leuke steden als Alicante (op onderstaande foto) en Valencia (beide op een dik uur rijden, tevens de dichtstbij gelegen vliegvelden).

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *