Calpe met kinderen – Veelzijdige bestemming aan de Costa Blanca

Inhoud van dit artikel

Calpe (of lokaal: Calp) is een van de grotere badplaatsen aan de Costa Blanca. Vol rommelige hoogbouw en met massatoerisme als uithangbord zal de plaats lang niet iedereen aanspreken. Toch heeft Calpe – dankzij de mooie natuur, het historische centrum en een echte ‘beach vibe’ – voor ieder type toerist wel wat te bieden. Wij bezochten Calpe met onze kinderen in het laagseizoen en dit zijn onze tips…

Penyal d’Ifac

Dé reden waarom ik iedereen kan aanraden om een keer Calpe te bezoeken – zelfs al zou je er een uur voor moeten omrijden – is de imposante Penyal d’Ifac! Deze steil uit de zee oprijzende kalkstenen rots is 332 meter hoog en zie je vanuit de wijde omgeving liggen. Van veraf lijkt de rots onbegaanbaar, maar dankzij een tunnel door de rots, kun je toch op de Penyal d’Ifac wandelen cq. klauteren. De avontuurlijke (rode) wandeling naar de top is een leuke uitdaging met onderweg prachtig uitzicht. Van bovenaf de rots kun je – bij goed weer – zelfs Ibiza zien liggen (helaas hadden we zelf geen helder weer op de top).

De wandeling neemt heen en terug ongeveer twee uur in beslag. Het eerste deel van de wandeling – tot aan de tunnel door de rotsen –  is geschikt voor kinderen en zelfs geschikt voor kinderwagens. Vanaf de tunnel is de rotsige wandelroute officieel alleen toegankelijk vanaf 18 jaar, maar mijn ervaring was dat veel ouders hun kinderen toch verder mee de berg opnamen. En hoewel het een pittige wandeling is, schat ik zo in dat de meeste kinderen vanaf twaalf jaar dit ook best aankunnen, mits onder goede begeleiding en voorzien van fatsoenlijk schoeisel en voldoende water. 

Wandelpad op de Penyal d'Ifac
Uitzicht vanaf het kidsproof gedeelte van de wandeling

De start van de wandeling is bij de entree van het nationaal park waar de rots toebehoort. Entree is gratis, maar omdat het aantal bezoekers per dag gelimiteerd is tot 300 dien je minimaal een dag van te voren hier te reserveren. Ondanks dat het een nogal omslachtig boekingssysteem is hadden wij dit braaf vooraf gedaan (met de handige uitleg op deze website als hulplijn) maar tijdens ons bezoek (op een zondag) was er geen controle bij de entree van het park.   

Linkerdeel van het panorama vanaf de top van de Penyal
Rechterdeel van het panorama vanaf de top van de Penyal

Stranden en boulevard

Playa del Cantal Roig

Dankzij het uitzicht op de imposante Penyal hebben de stranden in Calpe sowieso al de wow-factor. De populairste stranden – Arenal, Playa del Cantal Roig en Playa de la Fossa – liggen aan weerszijde van de rots. 

De stranden lopen langzaam af in zee en de golfslag is er meestal beperkt; ideaal met kinderen. Temeer omdat her en der op de stranden in Calpe ook speeltoestellen staan. Langs de stranden ligt kilometers aan boulevard met tal van restaurants, beach cafés, ijssalons en winkeltjes. Ongeveer halverwege ligt de haven van Calpe; vertrekpunt voor boottochtjes en andere activiteiten op het water.

Behalve de grote stranden telt Calpe ook een tiental kleine baaitjes, o.a. Cala la Calalga en Cala el Raco. De meeste baaitjes zijn rotsachtig en minder geschikt voor zonnebaden, maar, je kunt er juist wel leuk snorkelen.

Playa de la Fossa
Cala la Calalga

Oude stad en centrum

Straatbeeld in de oude stad van Calpe

O.a. Romeinen en Moren hebben hun sporen nagelaten in Calpe. En het historische centrum is een prettig contrast met de vele hoogbouw in Calpe. Een gemarkeerde wandeling van twee km. leidt de bezoeker langs de belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum. Dit zijn o.a. een 15e-eeuwse kerk, eeuwenoude verdedigingswerken en enkele knusse pleintjes en pittoreske straatjes. Meest fotogeniek zijn de ‘Spaanse trappen’; een straatje waarvan de traptreden in de kleuren van de Spaanse vlag zijn geschilderd.

Meer historie in Calpe is er op enkele vindplaatsen van Romeinse ruïnes. De grootse hiervan zijn de Romeinse baden (Banyos de la Reina Mora) aan de boulevard.  

Tussen de oude stad en de boulevard in loopt de Avenida Gabriel Miró. Dit is de voornaamste winkelstraat in het centrum, met een leuk aanbod aan modewinkels en andere retail. In het centrum staan her en der ook enkele kleine speeltuinen.  

De 'Spaanse trappen' in Calpe
Doorkijkje in de oude stad van Calpe

Zoutlagune met flamingo’s

Achter de hoogbouw en langs een drukke verkeersader ligt een oase van rust: Las Salinas. Deze zoutwaterlagune is een erfenis uit de tijd van de zoutwinning, die in Calpe al door de Romeinen werd bedreven. Het meer is bestempeld als bescherm natuurgebied en is een grote trekpleister voor tal van vogelsoorten, waaronder wilde flamingo’s. In ongeveer twee km. kun je – over grind, vlonderpaden en deels langs de weg – een mooi wandelrondje om het meer maken.

Uitzicht op het zoutmeer

Pretpark

Vlakbij het zoutwatermeer ligt Family Park Calpe. Het park is een beetje een combi tussen een kermis en een klein pretpark en is alleen ’s avonds geopend. De entree is gratis; je betaalt per attractie middels een chipkaart die je bij de kassa kunt opladen. Attracties zijn o.a. een kleine achtbaan, botsauto’s, een schommelschip, stormbaan en karts.

Het pretpark in Calpe is tot 's avonds laat geopend
Pretpark in Calpe: de entree is gratis

Wandelen in de bergen

De bergachtige omgeving van Calpe leent zich prima voor een (half) dagje uit. Wij zelf gingen naar de Serra d’Oltà. 

Wandelen in de Serra d'Oltà

Dit natuurgebied ligt op vijftien minuten rijden van het centrum van Calpe. De gemarkeerde wandelingen in de Serra d’Oltà zijn wat langer en pittiger van aard, maar wel met spectaculaire uitzichten op de omgeving als beloning. Wij beperkten ons met de kinderen tot een korte wandeling op de bonnefooi, in de omgeving van de kampeerplek cq. picknickplaats (Zona Recreativa Serra D’Oltà). Op deze plek zijn ook voorzieningen zoals toiletten en een speeltuin.

Uitzicht op Calpe
Picknickzone Serra d'Oltà

Miradores en zonsondergang

Met diverse mooie uitzichtpunten (Spaans: Miradores) in Calpe, is het bekijken van de zonsondergang op zichzelf al een uitstapje waard. Een mooie plek om de zon te zien ondergaan is vanaf de Mirador Morro de Toix (met zeer beperkte parkeercapaciteit!). Vanaf daar heb je enerzijds prachtig zicht op Calpe en anderzijds kun je een mooie korte wandeling maken over een pad, direct langs de kliffen en de zee (goed te doen met kinderen). Ook de top van de Penyal d’Ifac is een populaire plek om naar de zonsondergang te kijken. Van de stranden is de zonsondergang het mooist vanaf Playa de Cantal Roig. Vanaf daar kun je fraai de zon achter de skyline van Benidorm zien zakken.

Uitzicht vanaf Mirador Morro de Toix
Zonsondergang met uitzicht op Benidorm

Costa Blanca in de winter
Wij waren van eind december tot begin januari in Calpe (overigens later ook nog eens een dag in oktober). Het weer is in die periode minder voorspelbaar. De zon schijnt weliswaar veel (en nog een pluspunt: de zonsondergang is ca. een uur later dan in Nederland), maar door de wind kan het dan toch fris zijn en sowieso koelt het na zonsondergang snel af. Dit was ook het beeld tijdens ons vijfdaagse verblijf, maar we hadden ook twee dagen met temperaturen van ca. 22 graden; warm genoeg voor het zwembad. De meeste zwembaden in Calpe zijn dan ook het hele jaar geopend, maar zijn wel onverwarmd, dus nogal koud in de winter. In het laagseizoen is het restaurantaanbod een fractie van wat het in de zomer is, maar er is nog steeds voldoende te kiezen. Prijzen voor accommodatie zijn gunstig in deze periode. Wij betaalden nog geen €70,- per nacht voor een tweekamer appartement met groot terras, leuk uitzicht en een zwembad.

Vakantie in de winter: zonnebaden op lege stranden
Ook in de winter kan het warm genoeg zijn voor een dag aan het zwembad

Meer tips voor een vakantie aan de Costa Blanca met kinderen

Net als voor Calpe, hebben we ook leuke tips voor een vakantie met kinderen elders aan de Costa Blanca:

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *