Naar Vaals met kinderen? Dit zijn onze zeven tips!

Inhoud van dit artikel

Vaals in Zuid-Limburg; een beetje vakantieganger zal er vroeg of laat een keer heen gaan. En dan vooral voor het Drielandenpunt en voor het hoogste punt van Nederland. Maar, er is zeker meer te zien en te doen in Vaals. We vertellen erover in dit blog met tips voor Vaals met kinderen. 

Drielandenpunt

Bovenop de Vaalserberg staat de meest bijzondere grenspaal van Nederland: die van het Drielandenpunt. Drie landen tegelijk bezoeken, inclusief fotomomentje, is hier welhaast een verplicht nummer.

Direct bij deze fotoplek ligt het nodige vermaak: o.a. een grote speeltuin en een labyrint (met kleine waterspeeltuin) en e.e.a. aan (vooral eenvoudige) horeca. Ook is dit de startplek voor enkele speurtochtwandelingen (te koop bij het labyrint). Voor een mooi uitzicht zijn er (tegen betaling) twee torens te bezoeken: de Boudewijntoren (op Belgisch grondgebied) en de Wilhelminatoren, 900 meter verderop. Bij laatstgenoemde is ook een restaurant (met kleine speeltuin) en er is een speurtochtwandeling te koop. Tussen de Wilhelminatoren en het  Drielandenpunt ligt verder nog restaurant de Bokkerijder. Vanaf het terras heb je er mooi uitzicht en binnen is een kleine speelhoek.

Tip: bij de parkeerplaats Wilhelminatoren parkeer je gratis. De parkeerplaatsen dichterbij het Drielandenpunt zijn tegen betaling (dagprijs: €3,-).

Speeltuin bij het Drielandenpunt
Waterspeeltuin bij het labyrinth

Wandelroutes Vaalserberg

De meeste bezoekers zien niet veel meer van de Vaalserberg dan het gebied rond het Drielandenpunt. Eigenlijk zonde, want – als hoogste berg van Nederland  – is de Vaalserberg een van de mooiste wandelplekken van ons land. Het is dan ook aan te bevelen om het Drielandenpunt te bezoeken als onderdeel van een wandelroute. Daarvoor hebben we drie suggesties staan in een apart blog: een Belgische, een Duitse en een Nederlandse route. Het meest kindvriendelijk is de ‘Duitse route’: een natuurbeleefpad langs ca. tien spellen en beleefstations. Behalve de drie genoemde routes, zijn er vanaf het Drielandenpunt ook nog enkele speurtochtwandelingen te maken. 

Meer info over wandelen rond het Drielandenpunt lees je hier: Vaals – 3 x kindvriendelijke wandeling naar het Drielandenpunt

Wandelen rond de Vaalserberg
Grenspaal op het Drielandenpunt

Landal Hoog Vaals

Landal Hoog Vaals is het grootste vakantiepark in Vaals en voor verblijf in Zuid-Limburg is het een prima keuze voor gezinnen met kinderen. Maar, ook als je er niet verblijft is het een aanrader om het park te bezoeken als dag-gast. De ligging is namelijk prachtig en veel faciliteiten zijn ook toegankelijk voor wie niet op het park verblijft. 

Sowieso is het parkrestaurant een aanrader. Dat scoort – dankzij het uitzicht en de grote speeltuin – namelijk hoog in de categorie mooiste, kidsproof terras van Zuid-Limburg. Verder zijn tegen betaling o.a. het indoor zwemparadijs, de binnenspeeltuin en de bowlingbanen van Hoog Vaals toegankelijk voor dag-gasten. Meer info over dagentree, lees je hier.

Hoog Vaals: o.a. terras met speeltuin

Smartphonewandeling

Landal Hoog Vaals is ook het startpunt van een leuke smartphonewandeling cq. speurtocht. Hierbij daagt – het fictieve karakter – Lotje van Zomeren kinderen uit om geheime sleutels te vinden. Door een sleutel te vinden verdien je punten en wordt de volgende sleutel zichtbaar. Onderweg zijn er verhaaltjes en raadsels te horen en worden quizvragen gesteld om extra punten mee te verdienen.

De smartphonewandeling is 3,5 km. lang en volgt een mooie route door de natuurgebieden rond Hoog Vaals. De smartphonewandeling is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar en kan worden gedownload via de app van izi.Travel.

De wandelroute gaat deels over Hoog Vaals
Uitzicht langs de smartphone-speurroute

Stadswandeling

Hoewel de ligging en natuur de grote trekpleisters zijn in Vaals, is een wandeling door het centrum ook beslist de moeite waard. Een goed uitgangspunt voor een rondwandeling is deze route van de lokale vvv. Beperk je je tot het Noordelijke deel van de route, dus door het centrum, dan is het ca. 2,2 km. wandelen

De route gaat door het winkelhart en door enkele van de mooiste straten van Vaals. Ook de belangrijkste bezienswaardigheden worden aangedaan, waaronder de Kopermolen en kasteel Bloemendal. Bij laatstgenoemde kun je leuk op het terras zitten, terwijl de kinderen de kasteeltuin ontdekken. Een andere leuke plek voor kinderen – langs deze route door Vaals – is het Koningin Julianaplein, waar waterstralen uit de grond spuiten.  

Blik op Vaals-centrum

Kartbanen

Vaals telt maar liefst twee kartbanen: één indoor en één outdoor. Het karten in de buitenlucht kan bij Outdoor Karting Vaals, op een ruim 600 meter lange baan. Ze verhuren er gewone karts, minikarts (vanaf 135 cm.) en duokarts. Ook kun je er boogschieten.

Overdekt karten in de gemeente Vaals, kan in de PowerArea (in Lemiers). De kartbaan is er ca. 1000 meter lang. Ze hanteren er een minimumleeftijd en -lengte voor karten van zes jaar en 120 cm. Andere activiteiten in de PowerArea zijn o.a. paintball, lasergame en prison game

Aken

Qua ligging en voertaal (een derde van de Vaalser bevolking is van Duitse komaf) had Vaals ook zomaar een buitenwijk van Aken kunnen zijn. Naar de Altstadt van Aken is het – met zowel de bus als de fiets – dan ook maar zo een 20 minuten reizen. Mooi te combineren dus, met een verblijf aan Vaals, zeker ook omdat Aken best leuk is om met kinderen te bezoeken.

Tips voor het centrum en de omgeving van Aken hebben we gebundeld in dit blog: Aken met kinderen: 18 tips voor stad en omgeving

De Dom in Aken

Tot zover onze tips voor Vaals met kinderen. Voor de verdere regio Zuid-Limburg hebben we echter nog héél veel tips voor je online staan. Enkele voorbeelden van blogs:

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *