Maastricht met kinderen – De leukste en meeste tips lees je hier!

Inhoud van dit artikel

De meest zuidelijke stad, de meest bourgondische stad, tevens de oudste stad van Nederland… En als je de juiste plekken weet, dan is Maastricht ook een van de meer kindvriendelijke steden van ons land. Wij helpen je op weg met tientallen tips voor een bezoek aan Maastricht met kinderen.

Bezoek een fort, groeve of grot op de Sint Pietersberg

Vanuit het centrum van Maastricht loop je als het ware zo de Sint Pietersberg op. Eenmaal boven heb je prachtig uitzicht op de stad, en als je ver genoeg doorwandelt ook op de omliggende wijnheuvels, op chateau Neercanne en – misschien wel het meest indrukwekkend – op de Enci-groeve. 

Behalve (kindvriendelijk) wandelen zijn er op de Sint Pietersberg ook veel activiteiten voor gezinnen met kinderen te doen. Het aanbod varieert van minigolf en een bezoek aan Fort Sint Pieter tot spelen bij een terras of in een natuurspeeltuin. Ook kunnen in dit deel van Maastricht verschillende grotten worden bezocht, o.a. met speciale rondleidingen voor kinderen.

Uitgebreidere info lees je in dit blogSint Pietersberg (Maastricht) – 10 x leukste activiteiten met kinderen

Uitzicht vanaf fort Sint Pieter
Uitzicht op de ENCI-groeve

Wandel onze kidsproof route door de binnenstad

Voor het centrum van Maastricht hebben we een kindvriendelijke wandeling uitgestippeld die je langs de mooiste bezienswaardigheden leidt. De route is zo opgezet dat je grotendeels een rustigere, autoluwe route volgt. Onderweg kom je langs de leukste plekken voor kinderen, maar ook langs bekende plekken in Maastricht zoals het Vrijthof, de Helpoort, de Markt, de Onze Lieve Vrouwekerk, de Servaasbrug, Wijck en de stadsmuren. 

Meer info over de wandeling (incl. download): Ontdek Maastricht met onze stadswandeling voor kinderen (5,8 km.)

Kanon op de stadsmuur

Ontdek industrieel erfgoed in het Shpinxkwartier

Het Sphinxkwartier is de afgelopen jaren getransformeerd tot een hippe hotspot waarbij oude industriële gebouwen een nieuwe bestemming kregen. 

Grootste blikvanger is het reusachtige witte Sphinxgebouw. Bezoek er zeker de indrukwekkende Sphinxpassage onder het gebouw. In de passage wordt met bijna 30.000 tegels de geschiedenis van het gebouw en het bedrijf Sphinx uitgebeeld. Bovenop het Sphinxgebouw kun je van mooi uitzicht (zie foto) genieten bij Bold; de enige rooftop bar van Maastricht

Ook de moeite waard is een bezoek aan woonwinkel Loods 5, in een voormalig fabriekspand. In deze mooie winkel is het – dankzij o.a. bolderkarren en een restaurant met speelhoek – ook voor kinderen leuk rondkijken. 

Tegenover Loods 5 ligt filmhuis Lumière, dat eveneens gevestigd is in industrieel erfgoed. Lumière draait ook kinderfilms en heeft een terras aan het water. Ernaast ligt binnenhaven ‘Bassin’, met nog meer restaurant-terrassen.

Uitzicht vanaf het Sphinxgebouw

Bezoek een Kindvriendelijk museum in Maastricht

De volgende musea in Maastricht zijn de moeite waard om met kinderen te bezoeken:

 • Natuurhistorisch museum: de tentoonstelling van dit kindvriendelijke museum bestaat vooral uit opgezette dieren en (nagemaakte) skeletten van dinosauriërs (topstuk is Maastrichts eigen Mosasaurus). Ook zijn er een insectarium en diverse aquaria.
 • Museum of Illusions: museum vol optische illusies met decors die ideaal zijn voor grappige selfies
 • Toren van de Sint Janskerk: daag je kind uit met een beklimming van de 218 treden van de hoogste kerktoren van Maastricht. Vanaf de eerste omloop – op 43 meter hoogte – heb je een leuk uitzicht over de stad. 
 • Museum Sjoen Limburg: bekende Limburgse bouwwerken die op schaal zijn nagebouwd staan tentoongesteld in een voormalig klooster aan de Grote Gracht 74. 
 • De schatkamer van de Sint Servaasbasiliek: een bezoek aan een schatkamer? Dat klinkt sowieso leuk voor kinderen. En het is zeker veel goud dat er blinkt bij de collectie van religieuze artefacten in de Sint Servaasbasiliek. Entree voor kinderen is bovendien gratis
Uitzicht vanaf de Sint Jans-Toren
Natuurhistorisch Museum

Ontdek meer van Maastricht buiten het centrum

Ook buiten het centrum en de Sint Pietersberg is er met kinderen genoeg te beleven in Maastricht. Zo zijn landgoed Vaeshartelt en het gefortificeerde Frontenpark erg leuk om te bezoeken met kinderen. En ook liggen er enkele bijzondere speeltuinen (zoals de Klim-Rex; zie foto) verspreid door de stad. 

Onze aanraders voor uitstapjes met kinderen in de rest van Maastricht vind je hier: Maastricht – 5 x de ideale plek voor een ‘lazy Sunday’ met kinderen.

De Klim-rex

Fiets de mooiste kindvriendelijke route rond Maastricht

Ook de omgeving van Maastricht is heel erg de moeite waard om te ontdekken met kinderen. Met de door ons uitgestippelde kindvriendelijke fietsroute fiets je de stad uit langs de Maas. Bij het karakteristieke dorp Eijsden steek je per pont de rivier over. Daarna gaat het door Wallonië en Vlaanderen langs een groot sluizencomplex, stijle rotswanden en een terrassenkasteel terug naar Maastricht. 

Lees meer over de fietstocht: Deze fietstocht rond Maastricht is supermooi én kindvriendelijk

Fietsen rond de Sint Pietersberg

Maak vanuit Maastricht een leuk uitje net over de grens

Maastricht grenst voor een groot deel aan Vlaanderen en ook een klein stukje aan Wallonië. Net over de grens vanuit Maastricht kun je enkele leuke uitstapjes met kinderen maken. Van een kabouterpad tot diverse (grote) speeltuinen en van een leuk museumbezoek tot een spannende wandeling met touwenparcours

Meer info: Maastricht met kinderen – 5 x leuk uitstapje net over de grens 

Kabouterpad, net over de grens bij Maastricht

Geniet van lokale keuken in kindvriendelijke horeca 

Maastricht staat te boek als een gastronomische stad en heeft van de grotere steden de hoogste horeca-dichtheid van Nederland. Een stuk vlaai, een ketel zuurvlees en/of een glas Limburgs(e) bier of wijn zijn bijna verplichte kost bij een bezoek aan Maastricht. De volgende café-restaurants in Maastricht zijn extra geschikt om met kinderen te bezoeken. Ze hebben elk een speeltuin of speelhoek of een kindvriendelijk terras.

Kindvriendelijke café-restaurants in het centrum van Maastricht

 • Family Cafe Confetti: koffie, lunch en borrel in een ‘kids concept store’ met grote speelruimte.
 • Coffeelovers Centre Céramique: koffiebar met een kleine speelhoek.
 • Café Zuid: restaurant met een terras aan een vijver en uitzicht op  een klein speeltuintje in een park (aan de overkant van het water). 

Kindvriendelijke café-restaurants op en rond de Sint-Pietersberg

 • Brasserie Monte Nova: brasserie op de Sint Pietersberg met een terras met uitzicht en aanbod van mini-golf.
 • Buitengoed Slavante: restaurant op de Sint Pietersberg met terras met uitzicht en een speeltuin.
 • Restobar Treech ’42: eetgelegenheid aan de Maas met een ruime speeltuin bij het terras. 
 • Bistro Hoffmanni: uitspanning in de Enci-groeve, naast een (medio 2025 te openen) Oerrr natuurspeeltuin.

Kindvriendelijke café-restaurants elders in Maastricht

 • Dwaze Herder: restaurant met diverse speeltuinen.
 • Restobar Mama: direct naast het terras is een speeltuin.
 • Villa Kanjel: restaurant met terras en een hele grote speeltuin.
 • Grand café Geusseltbad: grand café bij Maastrichts grootste zwembad, met een ruime speelhoek voor kinderen. 
 • Buitenplaats Vaeshartelt: restaurant met terras en met het nodige speelvermaak in de aangrenzende tuinen.
 
Kijk voor een overzicht van kindvriendelijke café-restaurants in Maastricht en elders in Zuid-Limburg ook hier.
Terras in Maastricht-centrum
Speeltuin bij Villa Kanjel

Slaap in een kindvriendelijk hotel in Maastricht

Leuke, goed gewaardeerde, kindvriendelijke hotels en vakantieparken in Maastricht e.o. zijn de volgende:

 • Dormio Resort: luxe vakantiepark op de Dousberg, aan de rand van Maastricht. In het kidskwartier staan woningen speciaal voor gezinnen met jonge kinderen. Er is een overdekt zwembad, wellness en op het park is ook een sterrenrestaurant gevestigd. 
 • Townhouse designhotel & Spa: vragen je kinderen al tijden om een huisdier? Bij dit hotel in het centrum van Maastricht kun je een goudvis boeken als tijdelijk huisdier in je kamer of appartement. 
 • Novotel: Novotel ligt buiten het centrum, vlakbij de Groene Loper. Het hotel heeft familiekamers, een seizoensgebonden buitenzwembad en diverse spellen en een speeltuin voor kinderen. 
 • StayOkay Hostel: Stayokay is centraal gelegen vlakbij een park met speeltuin. Het hostel heeft familiekamers en een mooi terras direct aan de Maas. 
 • Europarcs Poort van Maastricht: vakantiepark net buiten Maastricht, en vlakbij Valkenburg. Ze verhuren er o.a. glamping-tenten en chalets. Tot de faciliteiten behoren een binnenzwembad, veel speeltuin en een restaurant.  
Resort Mooi Bemelen

Meer tips voor kindvriendelijke accommodatie in de omgeving van Maastricht lees je hier: Handig vergelijken: 8 x kindvriendelijk vakantiepark in Zuid-Limburg

Een overzicht van al onze zeven blogs over Maastricht met kinderen vind je hier: Maastricht met kinderen – De leukste tips verzameld

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *