Maastricht met kinderen – De leukste en meeste tips lees je hier!

Inhoud van dit artikel

De meest zuidelijke stad, de meest bourgondische stad, de oudste stad van Nederland… En als je de juiste plekken weet, dan is Maastricht ook een van de meer kindvriendelijke steden van ons land. Wij helpen je op weg met tientallen tips voor een bezoek aan Maastricht met kinderen.

Bezoek een fort, groeve of grot op de Sint Pietersberg

Vanuit het centrum van Maastricht loop je als het ware zo de Sint Pietersberg op. Eenmaal boven heb je prachtig uitzicht op Maastricht en als je ver genoeg doorwandelt ook op omliggende wijnheuvels en chateau Neercanne. De leukste activiteiten voor kinderen (en in veel gevallen ook voor volwassenen) op de Sint Pietersberg in Maastricht zijn:

Wandelen in de ENCI-Groeve: een bezoek aan de Enci-groeve is één van de hoogtepunten van een bezoek aan Maastricht. Het is een – voor Nederland – unieke plek met bijzondere natuur, indrukwekkende hoogteverschillen en interessant industrieel erfgoed. De mooiste entree van de groeve heb je via de lange trappen vanaf de Sint Pietersberg. In de groeve is ook horeca gevestigd. Zie ook: Wandelen met kinderen – Rondje Enci-groeve in Maastricht (4 km.)

Rondleiding door de grotten: leukst voor kinderen (van 3 t/m 8 of van 8 t/m 12 jaar) is de ‘kids tour‘ in de Grotten Noord. Iets oudere kinderen kunnen ook deelnemen aan de steptocht door Grotten Zonneberg. Daarnaast zijn er ook reguliere rondleidingen door beide genoemde grotten. Eventueel kan een grotbezoek ook worden gecombineerd met een rondvaart over de Maas.

Bezoek aan fort Sint Pieter: het fort is te bezoeken middels een rondleiding.

Minigolfen met uitzicht: Brasserie Monte Nova heeft een 18-holes minigolfbaan. Tekst gaat verder onder de foto’s…

 

Fort Sint Pieter
Uitzicht op de ENCI-groeve

De toren van hoeve Lichtenberg beklimmen: vanaf de toren van het vroegere kasteel Lichtenberg heb je spectaculair uitzicht over de Maas, tot ver in België. De hoeve is gemakkelijk te bereiken vanaf Buitengoed Slavante (zie verderop) en ook te huur als bijzonder vakantie-adresje voor maximaal twaalf personen.  

Terras met uitzicht en speeltuin: zowel bij Chalet Bergrust, Brasserie Monte Nova als Buitengoed Slavante heb je een mooi uitzicht vanaf het terras. Bij Slavante is ook een kleine speeltuin, bij Monte Nova minigolf.

Spelen in natuurspeeltuin Mergelhoof: beneden aan de zijkant van de Sint Pietersberg ligt speeltuin Mergelhoof (entree €1,75 p.p.). Qua ligging – tussen stijle rotswanden en hellingbos – is dit een van de mooiste speeltuinen van Nederland. De speeltuin bestaat uit een peuterbad, kabelbaan, zandspeeltuin, schommels, glijbanen en diverse andere speel- en klimtoestellen. 

Wandel onze kidsproof route door de binnenstad

Voor het centrum van Maastricht hebben we een kindvriendelijke wandeling uitgestippeld die je langs de mooiste bezienswaardigheden leidt. De route is zo opgezet dat je grotendeels een rustigere, autoluwe route volgt. Onderweg kom je langs de leukste plekken voor kinderen, maar ook langs bekende plekken in Maastricht zoals het Vrijthof, de Helpoort, de Markt, de Onze Lieve Vrouwekerk, de Servaasbrug, Wijck en de stadsmuren. Meer info over de wandeling (incl. download): Ontdek Maastricht met onze stadswandeling voor kinderen (5,8 km.)

Kanon op de stadsmuur

Ontdek industrieel erfgoed in het Shpinxkwartier

Het Sphinxkwartier is de afgelopen jaren getransformeerd tot een hippe hotspot waarbij oude industriële gebouwen een nieuwe bestemming kregen. 

Grootste blikvanger is het reusachtige witte Sphinxgebouw. Bezoek er zeker de indrukwekkende Sphinxpassage onder het gebouw. In de passage wordt met bijna 30.000 tegels de geschiedenis van het gebouw en het bedrijf Sphinx uitgebeeld. Bovenop het Sphinxgebouw kun je van mooi uitzicht (zie foto) genieten bij Bold; de enige rooftop bar van Maastricht. 

Ook een bezoek waard zijn de woonwinkel Loods 5 (handig – en leuk – met kinderen zijn de bolderkarren en de schommels in het restaurant) en de arthouse bioscoop Lumière (met aanbod van kinderfilms). Beide zijn gevestigd in mooi opgeknapte voormalige fabriekspanden. Lumière heeft – net als de naastgelegen restaurants in de binnenhaven ‘Bassin’ – een terras aan het water. 

Uitzicht vanaf het Sphinxgebouw

6 x leuk museum voor kinderen in Maastricht

De volgende musea in Maastricht zijn de moeite waard om met kinderen te bezoeken:

 • Natuurhistorisch museum: de tentoonstelling van dit kindvriendelijke museum bestaat vooral uit opgezette dieren en (nagemaakte) skeletten van dinosauriërs (topstuk is Maastrichts eigen Mosasaurus). Ook zijn er een insectarium en diverse aquaria.
 • Museum of Illusions: museum vol optische illusies met decors die ideaal zijn voor grappige selfies
 • Toren van de Sint Janskerk: daag je kind uit met een beklimming van de 218 treden van de hoogste kerktoren van Maastricht. Vanaf de eerste omloop – op 43 meter hoogte – heb je een leuk uitzicht over de stad. 
 • Museum Sjoen Limburg: bekende Limburgse bouwwerken die op schaal zijn nagebouwd staan tentoongesteld in een voormalig klooster aan de Grote Gracht 74. 
 • De schatkamer van de Sint Servaasbasiliek: een bezoek aan een schatkamer? Dat klinkt sowieso leuk voor kinderen. En het is zeker veel goud dat er blinkt bij de collectie van religieuze artefacten in de Sint Servaasbasiliek. Entree voor kinderen is bovendien gratis
 • Museumkelder Derlon: in de kelder van Hotel Derlon aan het Onze Lieve Vrouweplein zijn gratis de resten van een Romeinse tempel te bezichtigen. 
Uitzicht vanaf de Sint Jans-Toren
Natuurhistorisch Museum

Ontdek meer van Maastricht buiten het centrum

Ook buiten het centrum en de Sint Pietersberg is er met kinderen genoeg te beleven in Maastricht. Zo zijn landgoed Vaeshartelt en het gefortificeerde Frontenpark erg leuk om te bezoeken met kinderen. En ook liggen er enkele bijzondere speeltuinen (zoals de Klim-Rex; zie foto) verspreid door de stad. Onze aanraders voor uitstapjes met kinderen in de rest van Maastricht vind je hier: Maastricht – 5 x de ideale plek voor een ‘lazy Sunday’ met kinderen.

De Klim-rex

Fiets de mooiste kindvriendelijke route rond Maastricht

Ook de omgeving van Maastricht is heel erg de moeite waard om te ontdekken met kinderen. Met de door ons uitgestippelde kindvriendelijke fietsroute fiets je de stad uit langs de Maas. Bij het karakteristieke dorp Eijsden steek je per pont de rivier over. Daarna gaat het door Wallonië en Vlaanderen langs een groot sluizencomplex, stijle rotswanden en een terrassenkasteel terug naar Maastricht. Lees meer over de fietstocht: Deze fietstocht rond Maastricht is supermooi én kindvriendelijk

Warredal

Maak vanuit Maastricht een leuk uitje net over de grens

Kabouterpad, net over de grens in Lanaken

Maastricht grenst voor een groot deel aan Vlaanderen en ook een klein stukje aan Wallonië. Net over de grens vanuit Maastricht kun je enkele leuke uitstapjes met kinderen maken. Van een kabouterpad tot diverse (grote) speeltuinen en van museumbezoek tot een spannende wandeling met touwenparcours. Meer info: Maastricht met kinderen – 5 x leuk uitstapje net over de grens 

Geniet van lokale keuken in kindvriendelijke horeca 

Maastricht staat te boek als een gastronomische stad en heeft van de grotere steden de hoogste horeca-dichtheid van Nederland. Een stuk vlaai, een ketel zuurvlees en/of een glas Limburgs(e) bier of wijn zijn bijna verplichte kost bij een bezoek aan Maastricht. De volgende café-restaurants in Maastricht zijn extra geschikt om met kinderen te bezoeken. Ze hebben elk een speeltuin of speelhoek of een kindvriendelijk terras.

Kindvriendelijke café-restaurants in het centrum van Maastricht

 • Family Cafe Confetti: koffie, lunch en borrel in een ‘kids concept store’ met grote speelruimte.
 • Brandweerkantine: restaurant met een kinderhoekje met speelgoed en spelletjes.
 • Coffeelovers de Annex: koffiebar met zelfbediening en een ruime speelhoek.
 • Café Zuid: restaurant met een terras aan een vijver en  uitzicht op  een klein speeltuintje in een park (aan de overkant van het water).
 • Tapijnkazerne: restaurant in het stadspark, met in het zicht van het terras enkele klimobjecten. Binnen is ook een speelhoek. 

Kindvriendelijke café-restaurants op en rond de Sint-Pietersberg

 • Brasserie Monte Nova: brasserie op de Sint Pietersberg met een terras met uitzicht en aanbod van mini-golf.
 • Buitengoed Slavante: restaurant op de Sint Pietersberg met terras met uitzicht en een speeltuin.
 • Treech aon de Maos: eetcafé aan de Maas met een ruime speeltuin bij het terras. 

Kindvriendelijke café-restaurants elders in Maastricht

 • Dwaze Herder: restaurant met diverse speeltuinen.
 • Restobar Mama: direct naast het terras is een speeltuin.
 • Villa Kanjel: restaurant met terras en een hele grote speeltuin.
 • Grand café Geusseltbad: grand café bij Maastrichts grootste zwembad, met een ruime speelhoek voor kinderen. 
 • Buitenplaats Vaeshartelt: restaurant met terras en met het nodige speelvermaak in de aangrenzende tuinen.
 
Kijk voor een overzicht van kindvriendelijke café-restaurants in Maastricht en elders in Zuid-Limburg ook hier.
Terras in Maastricht-centrum
Speeltuin bij Villa Kanjel

Slaap in een kindvriendelijk hotel of vakantiepark in Maastricht

Leuke, goed gewaardeerde, kindvriendelijke accommodatie in Maastricht zijn de volgende:

 • Dormio Resort: luxe vakantiepark op de Dousberg, aan de rand van Maastricht. In het kidskwartier staan woningen speciaal voor gezinnen met jonge kinderen. Er is een overdekt zwembad, wellness en op het park is ook een sterrenrestaurant gevestigd. 
 • Townhouse designhotel & Spa: vragen je kinderen al tijden om een huisdier? Bij dit hotel in het centrum van Maastricht kun je een goudvis boeken als tijdelijk huisdier in je kamer of appartement. 
 • Novotel: Novotel ligt buiten het centrum, vlakbij de Groene Loper. Het hotel heeft familiekamers, een seizoensgebonden buitenzwembad en diverse spellen en een speeltuin voor kinderen. 
 • StayOkay Hostel: Stayokay is centraal gelegen vlakbij een park met speeltuin. Het hostel heeft familiekamers en een mooi terras direct aan de Maas. 
Resort Mooi Bemelen

Een overzicht van al onze zes blogs over Maastricht met kinderen vind je ook hier: Maastricht met kinderen – De leukste tips verzameld

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *