Aken met kinderen: 18 tips voor stad en omgeving

Inhoud van dit artikel

Aken is een stad met een interessant oud centrum en een mooie omgeving. Je kunt in Aken dan ook makkelijk een dag gevuld krijgt met activiteiten voor kinderen. Toch is het niet een bovengemiddeld kindvriendelijke stad. Als je de blik echter wat verder buiten de stad richt, is het aanbod aan kindvriendelijke activiteiten ineens heel veel groter. De variatie daarbij is ook leuk: van toffe speeltuinen en oude steenkoolmijnen tot aan dierenparken en recreatieplassen. Pluspunt daarbij is dat e.e.a. meestal heel wat vriendelijker geprijsd is in Duitsland. De uitjes rond Aken liggen bovendien op korte rij-afstand van de Nederlandse grens, meerdere zelfs op minder dan tien minuten rijden. Redenen genoeg dus om in dit blog niet alleen de blik op Aken-stad te richten, maar ook de leukste kinderactiviteiten in Groot-Aken (tot op ca. een half uur rijden van de stad) te benoemen. Ter oriëntatie start ik het blog met een overzichtskaartje van de tips voor Aken en omgeving met kinderen. 

Aken met kinderen: tips voor centrum en stad

Altstadt

De Altstadt van Aken is klein en compact, maar beslist een bezoek waard. Al is het maar om een kijkje te nemen in de Dom van Aken (met een  bijzonder ‘Byzantijns’ interieur) en bij het Rathaus. De twee bouwwerken stammen (deels) uit de tijd van Karel de Grote, die in Aken het machtscentrum had van zijn Europese rijk. Metalen straatklinkers met het wapen van Karel de Grote wijzen bezoekers de weg langs de mooiste plekken in de Altstadt (Tip: maak van een stadswandeling een speurtocht voor je kinderen waarbij je ze aanmoedigt deze straatklinkers te zoeken; er zijn er een stuk of 50). Autovrije straten met leuke winkeltjes en sfeervolle pleinen met terrasjes en fonteinen maken de Altstadt van Aken tot een aangename plek om met kinderen te wandelen. 

Centre Charlemagne

Centre Charlemagne is het stadsmuseum van Aken. Behalve een vaste tentoonstelling over de geschiedenis, zijn er ook wisselende exposities. De tentoonstelling – van helmen en wapens tot oude werktuigen – wordt van duiding voorzien via audio-guides. Ook wordt e.e.a. met veel interactie (o.a. filmpjes, luisterverhalen en druk-knopjes) gepresenteerd. Daardoor is het museum ook – of misschien zelfs vooral – voor kinderen de moeite waard. 

Spaarpotten winkel

Lousberg

De Lousberg is een oase van rust en natuur, net buiten het centrum van Aken. De 264 meter hoge berg is een leuk wandelgebied met trappetjes, hellingbos en mooi uitzicht op de stad. Ook zijn er enkele bezienswaardige plekken, zoals de zuilen van de ‘Aachener Akropolis’ en de Lousberg-Terrasse: een uitzichtplatform met hangmatten. We stippelden zelf een leuke kindvriendelijke wandelroute (3,3 km.) op en rond de Lousberg uit (inclusief twee speeltuinen op de route). Lees er hier meer over: Aken met kinderen – Toffe wandeling op de Lousberg (3,3 km.).

Aachener Tierpark

Het Aachener Tierpark is een kleinschalig, mooi aangelegd dierenpark. Ze houden er ca. 1000 dieren, waaronder zebra’s, pinguïns, luipaarden, struisvogels, kangoeroes ’s en apen. Het park is bijzonder kindvriendelijk, mede door het grote aantal speeltuinen. Op gezette tijden kunnen kinderen ook pony rijden in het park. Een ander pluspunt zijn de vriendelijke prijzen voor zowel toegang als horeca. Een minpunt tijdens ons vorige bezoek was dat je er niet contant kunt betalen.

Natuurbelevenispad Drielandenpunt

Hoewel het Drielandenpunt vanuit toeristisch oogpunt vooral een Nederlandse aangelegenheid is, maak je de leukste wandeling met kinderen juist vanuit Aken. Vanaf de rand van de stad begint het natuurbelevenispad; een wandeling langs ca. tien spellen en belevenissen gericht op de natuur. Bergop gaat het naar het Drielandenpunt (met horeca en speeltuin) en via een andere route – met onderweg fraai uitzicht – weer terug naar Aken. Belevenissen langs de route zijn o.a. een houten trampoline, spoorzoeken, memorie en een luistereiland. De wandelroute is te volgen in drie afstanden: 1,9 km., 2,4 km. en 4,4 km. Voor meer informatie, klik hier. 

Aken met kinderen: tips voor de omgeving

Carl-Alexander Park – Baesweiler

Het Carl-Alexander Park in Baesweiler is aangelegd op de plek van een voormalig steenkolenmijn. Meest opvallende overblijfsel uit de mijntijd is de ‘Bergehalde’; een meer dan honderd meter hoge steenberg. De Bergbahn – bestaande uit een steil 170 meter lang voetgangerspad (leuk voor kinderen om over omlaag te rennen!), gevolgd door 270 traptreden – geeft bezoekers de gelegenheid om de berg te beklimmen. Daar wacht een prachtig uitzicht en het is ook een leuke plek voor kinderen om wat te rennen en te spelen. Terug beneden in het park kan er in een ruime speeltuin verder gespeeld worden op o.a. lange schommels, een tof klimtoestel en een kabelbaan. Naast de speeltuin is een café met terras.     

Museum Energeticon – Alsdorf

Energeticon is een museum over energie. Het museum is gevestigd in enkele gebouwen die onderdeel waren van een voormalige steenkolenmijn (Grube Anna). Als onderdeel van de expositie ga je als bezoeker met een lift ‘ondergronds’ waar m.b.v. allerlei materiaal het verhaal van de steenkoolwinning wordt verteld. De grootste werk- en voertuigen (waaronder boorkoppen en treinen) staan op het buitenterrein tentoongesteld.

Het tweede gedeelte van het museum belicht allerlei andere vormen van energie. Dit wordt gedaan met de nodige multimedia en met veel natuurkundige proefjes waar bezoekers zelf mee aan de slag kunnen. Al-met-al is het een leerzaam en leuk museum, met de meeste tekst en multimedia in zowel het Duits als het Nederlands. Kinderen t/m vijf jaar hebben gratis entree tot het museum en tot 18 jaar geldt een gereduceerd tarief. Bij het museum is tevens een restaurant (Eduard).

Tierpark Alsdorfer Weiher – Alsdorf

Op minder dan vijf minuten rijden van museum Energeticon, ligt Tierpark Alsdorfer Weiher. Het park heeft veel weg van een grote kinderboerderij en is gratis toegankelijk (parkeren kost wel €3,-; gepast betalen met muntgeld). Lama’s, ezels, stokpaardjes, struisvogels, uilen en nog veel meer dieren hebben er verblijf in een bosrijke omgeving met diverse vijvers en de stromende Broicher beek.

In en om het park ligt een grote speeltuin en diverse horeca. Bij een van de vijvers, net buiten het dierenpark, kunnen waterfietsen worden gehuurd. Ook kun je er minigolf spelen en mooi wandelen in de directe omgeving.

Bubenheimer Spieleland – Nörvenich

Bubenheimer Spieleland is een (hoog beoordeeld) speelpark in Nörvenich. Kinderen kunnen zich zowel binnen als buiten in het park uitleven. Er zijn o.a. klimtorens, lange glijbanen, springkussens, trampolines, skelters en een water- en zandspeeltuin.

In Bubenheimer Spieleland zijn diverse themagedeeltes, zoals een maislabyrinth en een fun factory. Ook kan er minigolf gespeeld worden (inbegrepen in de entreeprijs) en zijn er meerdere eetgelegenheden. 

Spaarpotten winkel

Blausteinsee – Eschweiler

De Blausteinsee is een van de grotere meren in de omgeving van Aken. Het meer is deels ingericht als natuurgebied en deels als recreatiegebied. Wat dat laatste betreft kan er gezwommen worden bij een dagstrand. Naast het strand is een restaurant (Seehaus 53) met speeltuin. Rond het meer is ook een wandelroute van 5,8 km, met onderweg negen infoplekken. Parkeren bij de Blausteinsee kan deels gratis, maar houd op drukke dagen rekening met een tarief van €2,-. Overigens ligt pal naast de Blausteinsee ook een openluchtzwembad met glijbaan (Freibad Dürwiss). 

Maschinenhaus Grube Adolf Park – Herzogenrath

Het Grube Adolf Park ligt op de plek van een voormalige steenkoolmijn in Herzogenrath. Stille getuigen uit de mijntijd zijn een steenberg (die bewandeld kan worden voor mooie uitzichten) en het machinegebouw (slechts sporadisch geopend voor bezoekers). 

Kinderen zullen echter vooral enthousiast worden van de leuke speeltuin naast het machinegebouw. Tussen oude mijnrelikwieën kan er gespeeld worden met zand en water, op schommels, speeltoestellen en een kabelbaan. 

Bij de speeltuin is een kiosk met terras en een kleine (niet echt kindgerichte) kaart (consumptie is overigens niet verplicht bij gebruik van de speeltuin). Voor het adres en de openingstijden zoek je het beste via Google.

Spaarpotten winkel

Brückenkopf-Park – Jülich

Het Brückenkopf-Park is een dieren-, speel- en wandelpark. Qua dieren heeft het veel weg van een kinderboerderij, maar dan ruimer opgezet. En met heel wat meer speelmogelijkheden… Die variëren van grote klimtoestellen, een treintje en een klimmuur tot aan vlot varen, trampolines en een waterspeeltuin. Voor de allerkleinsten is er een aparte speeltuin (”dwergenland”). Tegen betaling kun je in het park ook minigolf spelen, bootje varen en klimmen in het klimpark. Door het park zijn twee wandelingen van één tot anderhalf uur uitgezet. De een is meer diergericht en komt ook langs een bastion uit de Napoleontische tijd. De andere wandelroute voert vooral door de (beelden)tuinen in het park. Langs beide routes zijn nog diverse speel- en beleefplekken voor kinderen, alsook horeca en picknicktafels. 

Zitadelle – Jülich

Behalve voor het Brückenkopf-Park (zie bovenstaand) is Jülich niet speciaal een bezoek waard. Maar, als je er dan toch bent, dan is een kort bezoek aan de ‘Zitadelle’ best een aanrader. Het 16-eeuwse bouwwerk is de oudste citadel van Noord-Europa. Er kan rondom de – tot wel vijf meter – brede vestingmuren worden gelopen en ook de binnenplaats is vrij toegankelijk. Wie meer wil zien en vooral wil weten van het vestingwerk kan het bijbehorende museum bezoeken. Kinderen zullen er vooral de vesting-gangen en kanonnen interessant vinden. Zelf ‘vestinkje spelen’ kunnen ze ook: in het naastgelegen Schlosspark staan o.a. twee speelkastelen.

Wildpark – Gangelt

Wildpark Gangelt ligt tegen de Nederlandse grens. Onder de tientallen diersoorten die ze in het park houden zijn o.a. bruine beren, wolven en lynxen. Een deel van het park is ingericht als ‘kinderzoo’; hier kunnen dieren gevoerd en geaaid worden. 

In een grote speeltuin kunnen kinderen spelen met zand, glijden, klimmen, schommelen en meer. Ook worden er roofvogelshows verzorgd en is er e.e.a. aan horeca in het park. 

Naherholungsgebiet Wurmtal – Übach-Palenberg

Het ‘Naherholungsgebiet Wurmtal’ is een waterrijk park waar het riviertje de Worm doorheen stroomt en met enkele grote vijvers . Het is een mooi gebied om te voet (geschikt voor kinderwagens) te verkennen of vanaf het water met een waterfiets. Die waterfietsen zijn te huur bij Seetreff; een laagdrempelig restaurant met terras. Naast het terras ligt een grote openbare speeltuin. In het park liggen ook de restanten van een oude Romeinse villa.

Dagbouw Hambach

Vlakbij Aken liggen twee van Duitslands grootste dagbouwmijnen (dagbouw is grondstofwinning – meestal bruinkool – aan de oppervlakte). Een van die plekken is de groeve in Hambach, waar zich – door jarenlange afgravingen – het laagste bovengrondse punt van Europa bevindt (na voltooiing van het werk zal de groeve vol water lopen tot het grootste meer van Duitsland ). Rond de groeve zijn enkele recreatieplekken ontstaan. Zo is er uitzichtpunt Terra Nova, compleet met restaurant, ligstoelen, speeltuin en een voetgolfbaan

Sophienhöhe

Aan de andere kant van de Hambach-groeve ligt de Sophienhöhe: de grootste kunstmatige heuvel ter wereld. Op de heuvel kan o.a. het op kinderen gerichte ‘Naturerlebnispfad‘ gewandeld worden. De wandeling is 3,8 km. lang (met 75 hoogtemeters) en gaat voornamelijk door bos; (het is een ietwat eentonige route, helaas ook zonder vergezichten). Een begeleidend (Duitstalig) boekje (met spelletjes, vragen, opdrachten en een bingokaart) gidst kinderen langs 11 ontdekplekken en is gratis verkrijgbaar uit een kastje bij de start van de wandeling. Die start is bij Wanderparkplatz Hambach, waar ook een kleine speeltuin is (verder zijn er geen voorzieningen in het gebied). 

Indemann

Niet ver van de Sophienhöhe ligt dagbouwmijn Inden, waar jaarlijks 23 miljoen ton bruinkool wordt gewonnen. Aan de groeve ligt Indemann, een recreatiegebied met een opvallende stalen toren in de vorm van een ‘mannetje’. Met de trap (of lift) kan het uitkijkplatform – met o.a. zicht op de groeve – bovenop de toren worden bereikt. Onderweg naar de top informeren borden (met een apart kader voor kinderen) over de enorme omvang van het mijnbouwproject. Wie durft, kan ook in de ‘gestrekte arm’ van de toren (met doorzichtige vloer) lopen. Naast de uitkijktoren is een grote speeltuin (net als de toren is deze gratis te bezoeken. Parkeren kost wel €2,-). Verder is er een restaurant en kan er tegen betaling minigolf en voetgolf worden gespeeld. 

Vond je deze tips voor Aken met kinderen nuttig? Lees ook onze aanraders voor steden vlakbij Aken, bijvoorbeeld:

 

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *