Vaals – 3 x kindvriendelijke wandeling naar het Drielandenpunt

Inhoud van dit artikel

Het Drielandenpunt in Vaals; je moet er minstens één keer geweest zijn als Nederlander. En om dat al wandelend te doen is helemaal geen gek idee. Gelegen op het hoogste punt van Nederland (de Vaalserberg) is de omgeving er namelijk prachtig met indrukwekkende vergezichten. Leuke pauzeplekken met horeca en speeltuin zijn er ook ruimschoots aanwezig. En als bonus kan verder nog het labyrint (met waterspeeltuin) of een van de twee uitkijktorens worden bezocht. 

Dat gezegd hebbende  – en na ze zelf te hebben getest – kunnen we wel stellen dat onderstaande wandelingen uitermate geschikt zijn om met kinderen te lopen. Toepasselijk voor het Drielandenpunt lopen de wandelroutes elk (grotendeels) door een ander land en is er de keuze uit de Belgische, Duitse of Nederlandse route. Als extra vermeld ik ook nog enkele speurwandelingen die tegen betaling verkrijgbaar zijn bij het Drielandenpunt.

Wandeling bij het Drielandenpunt: de Duitse route

Over Duits grondgebied volgen we het natuurbelevenispad; een wandeling langs ca. tien spellen en belevenissen gericht op de natuur.  Startpunt van dit pad is het voormalige douanekantoortje ‘Kleng Wach’ in Vaals (Akenerstraat 2). Kleng Wach is tevens het kleinste museum van Nederland. Door naar binnen te kijken kun je het hele museum overzien, maar het is tevens op afspraak te bezoeken.

Naast het douanekantoortje staat een bord met informatie over het natuurbelevenispad. Er zijn drie afstanden: 1,9 km., 2,4 km. en 4,4 km. Wij kiezen voor de langste wandelroute en leggen de kinderen uit dat ze de bordjes met de das en de blauwe pijl moeten volgen.

Het eerste deel gaat grotendeels bergop, door bosrijk gebied en met onderweg al enkele belevenissen. Halverwege de route komen we bij het drielandenpunt. Daar maken we gebruik van horeca en de kinderen leven zich uit in de grote speeltuin. 

Weer aan de wandel, gaat de afdaling over de andere kant van de Vaalserberg. Nu komen we de leukste ‘belevenissen’ tegen; vooral de houten trampoline, het spoorzoeken, memorie en het luistereiland zorgen voor een grote lach bij de kinderen. Met fraai uitzicht over Vaals en Aken lopen we terug naar het startpunt; tien mooie belevenissen rijker! 

Wandeling bij het Drielandenpunt: de Belgische route

Bij deze route van 4,5 km. is het advies om voor een ander startpunt te kiezen dan in de beschrijving staat vermeld (zie verderop). Je kunt beter je wandeling beginnen in het Belgische Botzelaer, op de Route des Trois Bornes. Ter hoogte van huisnummer 56A kun je parkeren en direct de route volgen onder punt 3 in de beschrijving. Voordeel van dit startpunt (behalve het gratis parkeren) is dat je het grootste gedeelte van de route en het meeste klimwerk al hebt gelopen, voordat je het drielandenpunt bereikt. Daarna is de rest van de wandeling voor een groot deel bergaf.

Met onze kinderen wandelden we ruim anderhalf uur tot het drielandenpunt en na de pauze nog eens drie kwartier terug naar de auto. De route loopt voor een groot deel door prachtige bossen en biedt spectaculaire panorama-uitzichten. De kinderen vonden het vooral leuk dat ze onderweg heel wat hellingen konden beklimmen of afrennen en vermaakten zich prima in de prachtige bossen (o.a. met zoeken naar de ‘kabouters’ bij de rode paddenstoelen met witte stippen…). Ook de vele paarden, het spoortracé en de speeltuin (in Botzelaer) zorgden dat de wandeling niet ging vervelen bij de kinderen. De routebeschrijving vind je hier.

Wandeling bij het Drielandenpunt: de Nederlandse route

Deze route is 4,8 km. lang en is gemarkeerd met paaltjes met een rode kop. Startpunt is bij restaurant de Bokkerijder. Als alternatief kun je ook starten vanaf de (gratis) parkeerplaats bij Brasserie de Wilhelminatoren (loop dan aan de achterkant van de parkeerplaats het pad in, ca. 10 meter rechts van de antennemast).

Het eerste deel van de wandeling gaat bergaf en heeft een kleine overlap (incl. één speelplek) met de ‘Duitse route’ (zie elders op deze pagina). Als we de weg naar het drielandenpunt achter ons hebben gelaten lopen we de rest van de route grotendeels door mooi hellingbos. We volgen als het ware een halve cirkel om de Vaalserberg heen en hebben onderweg op meerdere plekken prachtige panorama-uitzichten. Ook passeren we onderweg de Lourdesgrot Vaals.  

Zoals we eerder letterlijk een paar stappen van de Duitse grens liepen, komen we op tweederde van de route pal langs de Belgische grens. Net voor het grensbord slaan we echter af naar een bospad richting het drielandenpunt. Onderweg ontdekken we nog een meters hoge stoel in het bos die we beklimmen voor een leuk uitzicht.  

Even later komen we bij het daadwerkelijke drielandenpunt. Vanaf daar lopen we door het bos de laatste meters terug naar het startpunt. Als afsluiter van de wandeling hebben we twee restaurants met terras (met uitzicht) en speeltuin als optie. Ook is er de mogelijkheid tot een bezoek aan het observatieplatform van de Wilhelminatoren. Klik hier voor meer info over deze wandeling.

Wandeling bij het Drielandenpunt: op speurtocht

Als alternatief voor bovenstaande wandelroutes zijn er tegen betaling ook diverse speurtochten voor kinderen te verkrijgen bij het Drielandenpunt in Vaals. Zo is de ‘Vloek van de Bokkerijders‘ verkrijgbaar bij Brasserie de Wilhelminatoren. Bij de souvenirwinkel bij het labyrint zijn ook twee speurtochten te koop: ‘In het spoor van de Smokkelaar’ en ‘Het geheim van de oude douanier’. Ik heb persoonlijk geen ervaring met deze speurtochten. Op onze wandelingen bij het Drielandenpunt zagen we wel geregeld andere gezinnen ermee bezig en zij leken best enthousiast over de speurtochten. 

Meer tips voor Vaals vind je in dit blog: Naar Vaals met kinderen? Dit zijn onze zeven tips!

En wil je veel wandelen in Zuid-Limburg, dan vind je dit wellicht ook interessant: Zuid-Limburg: 9 x de leukste kindvriendelijke wandelingen 

En combineer je Vaals met een bezoek aan Aken, kijk dan zeker even hier: Aken met kinderen: 18 tips voor stad en omgeving

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Eén reactie

  1. Vandaag de Duitse route van 4,4km gewandeld. Kids hebben genoten en wij ook. Startpunt was lastig bereikbaar ivm eenrichtingsstraatjes en doodlopende straatjes. Uiteindelijk iets verderop kunnen parkeren en dus nog extra meters gelopen. Bij grenskantoortje is het begin bord niet heel best meer en ook de bordjes met de das zijn pas later te vinden op de route rechtdoor richting de vaalserberg. Sommige opdrachten zijn zeker leuk, anderen wat saaier voor onze kids (10 en 5 jr).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *