Heerlen onderscheidt zich op vele manieren van andere steden in ons land. Zo is het de oudste stad van Nederland en ook (veelvuldig gekozen tot) de groenste stad van Nederland. Verder profileert het zichzelf graag als ‘street art hoofdstad’ van Nederland. En ook het mooiste kasteel – volgens een ANWB-verkiezing – van ons land staat in Heerlen. Daarnaast is Heerlen misschien wel de leukste stad in Limburg voor kinderen. Dat laatste onderbouwen we verder met elf tips voor een bezoek aan Heerlen met kinderen.
Heerlen met kinderen: tips voor het centrum
Maankwartier
Het stationsgebied in Heerlen kreeg recentelijk een compleet ander gezicht met de bouw van het Maankwartier. Ontworpen door een kunstenaar heeft het gebied een eigentijdse en originele uitstraling met de koepel van de heliostaat als grote blikvanger. Een korte wandeling door het Maankwartier is zeker de moeite waard en er is voor kinderen het nodige te ontdekken.


In het Maankwartier is ook de Visit Zuid-Limburg Experience gevestigd; het VVV-kantoor voor Heerlen en omgeving. De toeristen- en achtergrondinformatie wordt er mede met veel multimedia en op interactieve wijze gepresenteerd. Daardoor is de ‘experience’ ook leuk voor kinderen en is het sowieso een aanrader om er even een kijkje te nemen.
Thermenmuseum
Het Thermenmuseum is gebouwd rond de resten van het grootste Romeinse gebouw van Nederland. De ruïnes van het gebouw (een badhuis) worden ’tot leven gewekt’ met o.a. foto-impressies, projecties, een audiotour en een collectie van gevonden objecten. Daarmee is het museum op zich al de moeite waard voor jong en oud. Een familie-zoektocht, een leuke film, het archeo-lab en een spellen- en knutseltafel maken een museumbezoek voor kinderen nog eens extra leuk.
Al-met-al is het Thermenmuseum niet alleen een indrukwekkende geschiedkundige plek, maar ook een leuk familie-uitje waar je makkelijk twee uur zoet bent.

Street art wandeling
Heerlen heeft de afgelopen jaren veel kleur gekregen in de vorm van tientallen grote muurschilderingen (murals) en profileert zich tegenwoordig als ‘street art hoofdstad’ van Nederland. Met al die kleurrijke kunst op de route is een stadswandeling in Heerlen voor kinderen ook gelijk een stuk leuker. Wil je veel street art in Heerlen ontdekken, dan kun je dit overzicht als referentie gebruiken voor een wandeling (tevens te boeken met gids) of bijv. deze route volgen.


Stadswandeling
Wil je niet specifiek een street art wandeling, maar juist een breder georiënteerde wandeling door Heerlen-centrum maken, dan is deze wandeling (2,7 km.) aan te raden.
De route start in het Maankwartier (bij het station) en verbindt enkele van de bezienswaardige plekken (o.a. het mooiste plein van Heerlen (Burgemeester de Hesseleplein), de Pancratiuskerk en het Schunck glaspaleis (TIP: bezoek het dakterras voor koffie of lunch!) met enkele kindvriendelijke plekken (o.a. het Thermenmuseum).

Aambos
Het Aambos is een steil hellingbos aan de rand van het centrum van Heerlen. Een deel van het gebied is ingericht als park met dierenverblijven (met o.a. herten, geiten, pauwen en eenden) en een kleine speeltuin, vooral geschikt voor jongere kinderen. Je kunt leuk (met flink wat hoogtemeters!) wandelen in het gebied, o.a. langs de Caumerbeek en langs de monumentale Oliemolen en klooster Huize de Berg.

Cultura Nova
De leukste tijd om Heerlen-Centrum te bezoeken is tijdens Cultura Nova. Dit culturele zomerfestival wordt elk jaar – gedurende tien dagen – gehouden in augustus/september. In die periode is de stad op haar levendigst, met pop-up horeca, muziekoptredens, openluchttheater, straatkunst en andere activiteiten. Voor kinderen is er ook van alles te doen en te zien. Afgelopen editie stonden er bijv. enorme opblaasbeesten verspreid door het centrum en konden Oud-Hollandse spellen worden gespeeld en kindertheatervoorstellingen worden bijgewoond. Het middelpunt van alle festiviteiten is elk jaar op het Burgemeester van Grunsvenplein, voor het Parkstad Limburg Theater.

Heerlen met kinderen: tips buiten het centrum
Kinderstad Heerlen
Kinderstad Heerlen houdt het midden tussen een indoor pretpark en een binnenspeeltuin. Het is een ideaal uitje met kinderen als het wat minder weer is in Zuid-Limburg.
Op 12000 m2 staan springkussens, trampolines, glijbanen en een apenkooi. Ook zijn er twee kleine achtbanen, een waterbaan, botsauto’s en meer…. Tevens is er een cafetaria waar ze o.a. ijsjes, broodjes, friet en snacks verkopen.

Kasteel Hoensbroek
Kasteel Hoensbroek werd in 2022 door de ANWB uitgeroepen tot mooiste kasteel van Nederland. Het is tevens het een-na-grootste kasteel van Nederland en een heuse familie-attractie.
Als bezoeker mag je het kasteel op eigen houtje verkennen. De vele vertrekken (van keuken en balzaal tot 14e-eeuwse toren etc.) zijn eenvoudig qua inrichting, maar e.e.a. is in goede, vaak oorspronkelijke staat.


Kinderen krijgen een stempelkaart mee die ze op tien plekken in het kasteel kunnen stempelen. Verder is er kindervermaak in de vorm van een (digitale) tovertafel en een speelzolder (met oud-Hollande spellen). Voor €2,- kan ook een speurtocht worden gekocht. Daarmee worden kinderen aangemoedigd het kasteel beter te leren kennen door op verschillende plekken te speuren, foto’s te maken, te kleuren, etc. Overigens is het elke eerste zondag van de maand ‘ridderdag’, met demonstraties van zwaardvechten, boogschieten en andere activiteiten.
Brunsummerheide
De Brunssummerheide is een groot natuurgebied met bossen, heide, zandvlaktes, vennen, moeras en diverse watertjes. Het bezoekerscentrum (incl. restaurant en terras met uitzicht op een kleine speeltuin) ligt in Heerlen, aan de Schaapskooiweg. Het is het startpunt van diverse wandelingen. Met jonge kinderen zijn de één km. lange oranje route (ook wel bekend als ‘het beleefpad’) en de gele route van 2,5 km (de gezinsroute) de meest geschikte wandelingen. Ze komen beide langs enkele kindvriendelijke plekken zoals het huttenbos en de bosbeelden. Om de mooiste plekken op de heide te bezoeken – zoals de Roode Beek, de Koffiepoel en de Sibelco-groeve – kan voor een van de langere wandelroutes worden gekozen. Meer info over de Brunssumerheide delen we hier.

Imstenraderbos
Het Imstenraderbos is een klein hellingbos aan de rand van Heerlen. Tussen de bomen door heb je er mooi uitzicht op de stad en op de glooiende landelijke omgeving. Kinderen kunnen in het bos naar hartenlust rennen en klauteren op de vele heuveltjes. Of anders wel bosspulletjes verzamelen en hutten maken van de vele dode takken. Er zou ook (ooit) een kleine natuurspeeltuin zijn in het bos, maar daar is nagenoeg niks meer van over. Gelukkig kunnen kinderen (tot zes jaar) net buiten het bos heerlijk spelen in de kleine binnenspeeltuin bij Boscafé La Diligence. Ook ligt er vlakbij, in het buurtschap Benzenrade, een terras met speeltuin. We stippelden een wandelroute uit in het gebied: Heerlen – Gezinswandeling door Benzenrade en het Imstenraderbos (4 km.)

Kasteel Terworm
Terworm is een prachtig – door grachten omgeven – kasteel, gelegen aan de rand van Heerlen. De fraaie kasteeltuinen zijn gratis toegankelijk en ook voor kinderen is het er leuk rondneuzen.
Het kasteel is tevens startpunt van deze wandelroute (4,4 km.) door het aangrenzende natuurgebied. Als afsluiter van de wandeling wacht het aangename terras van het hotel-restaurant dat in het kasteel gevestigd is.

Benieuwd naar kindvriendelijke restaurants in Heerlen? Je vindt ze in dit overzicht: Zuid-Limburg – 57 x horeca met terras en speeltuin (+27 met speelhoek)
En neem ook eens een kijkje in onze blogs over twee buurgemeenten van Heerlen: