Berg en Terblijt: wandeling langs groeves en speeltuinen (6,2 km.)

Inhoud van dit artikel

Deze wandeling door Berg en Terblijt e.o. gaat door glooiend hellingbos, langs rotswanden en grotten en langs meerdere groeves. De afstand (6,2 km.) en het aantal hoogtemeters maken het een iets uitdagendere wandelroute, meer geschikt voor kinderen met al de nodige wandelervaring. Als mooie onderbreking van de wandeling, liggen er onderweg liefst vier speeltuinen.

De wandeling

Vanaf het startpunt in Berg en Terblijt is het een maar een paar minuten wandelen naar de eerste highlight: Groeve Blom. Het wandelpad gaat hier dwars door de groeve, langs grazende geiten en bijzondere geologie. Na vervolgens een klein stukje door de bebouwde kom te hebben gewandeld, komen we al bij de volgende groeve aan: de Meertensgroeve. Ook hier leidt een wandelpad de groeve in, maar voor de route lopen we bovenlangs om de groeve heen, waarbij er op meerdere plekken mooi uitzicht is. Onderweg passeren we bovendien ook een openbare speeltuin, met een taverne (BieSjefke) er pal naast. 

Geiten in Groeve Blom
Uitzicht op de Meertensgroeve

Even verderop lopen we een van de meest glooiende bossen van Zuid-Limburg in. De volgende twee kilometer dalen we gestaag af over bospaadjes en langs steile afgronden. Eenmaal in het dal lopen we langs rotswanden, grotten en geologische monumenten het dorp Geulhem binnen. Pal langs de wandelroute ligt hier een café-restaurant met een grote speeltuin (hotel-restaurant Vue) en met uitzicht op een mooi bergkasteel (kasteel Geulzicht). Dit is een goede plek om even uit te rusten, zodat met frisse energie de route kan worden vervolgd. Te beginnen met een korte, steile klim over het Rosaliesbergpad. Langs een van de mooiste uitzichtpunten van de route (zie titelfoto) gaat het vervolgens verder bergopwaarts door het bos. Tot slot, volgt een klein stukje door de bebouwde kom, naar een openbare speeltuin. Vanaf daar is het nog 200 meter naar het beginpunt, waar zich ook een restaurant met speeltuin (restaurant Aphrodite) bevindt.

Geulhem: rotswanden en kasteel
Begin van het Rosaliesbergpad

Leuke wandeling voor kinderen

Deze wandeling in Berg en Terblijt is iets uitdagender, maar heeft kinderen wel het nodige te bieden:

  • Vier speeltuinen op de route, waarvan drie met horeca
  • Ravotten in het (helling)bos
  • Rondkijken in en rond groeves en grotten
  • Dieren spotten: o.a. (wilde) paarden, runderen, varkens en geiten lopen in de omgeving van de wandelroute
Speeltuin langs de route (bij Berghotel Vue)
Een van de vele groeves langs de wandelroute

Horeca

Op de route liggen Taverne BieSjefke (o.a. lunch en ijs), hotel-restaurant Vue (voor ondermeer lunch en diner) en Grieks restaurant Aphrodite (diner). Alledrie hebben een speeltuin direct aan het terras.

Speeltuin, naast BieSjefke

Praktische informatie

Parkeren en startpunt
Vertrekpunt van de wandeling is bij de openbare parkeerplaats op de Kleine Heideweg, ter hoogte van Rijksweg 122 in Berg en Terblijt.

Routebeschrijving
De 6,2 km. lange route is niet heel rechttoe-rechtaan en daarom het makkelijkst te volgen via Komoot, via het profiel van AllesKidsOpReis (zie onderstaand kader).

Kinderwagen
Deze wandeling in Berg en Terblijt is niet geschikt voor kinderwagens.

Aandachtspunten
1. Na een regenachtige periode kan het op delen van de route modderig zijn.
2. Pas op met het oversteken van de Rijksweg; op de route liggen geen officiële oversteekplaatsen.

Behalve deze wandeling, hebben we nog enkele suggesties voor wandelroutes in de omgeving van Berg & terblijt: 

 

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *