Kerkrade: kindvriendelijke wandeling (3,4 km) langs uniek stuwmeer

Inhoud van dit artikel

Voor deze wandeling nam ik mijn kinderen mee naar de Anstelvallei in Kerkrade. In deze vallei stroomt de Anstelerbeek door een prachtig beukenbos tot in de Craneweyer: het enige stuwmeer van Nederland. Het is niet alleen een hele mooie route, maar ook een waar veel te spelen en te beleven is.

De wandeling

Kasteel Erenstein
De kasteeltuinen

Deze kindvriendelijke wandeling starten we bij Kasteel Erenstein, in Kerkrade. Via de tuinen van het kasteel bereiken we de Anstelerbeek, waar zich vlakbij elkaar een watervalletje en stapstenen bevinden. De volgende ca. 800 meter volgen we de beek langs o.a. vijvers, stroomversnellingen en speelplekken, in en langs het ondiepe stromende water.

Veel speelplekken langs de beek
Een van de vijvers in het gebied

Vervolgens lopen we via een prachtig hellend beukenbos tot aan het stuwmeer Craneweyer. Na een klein ommetje langs de oevers van het stuwmeer (het enige stuwmeer in Nederland), zetten we over een verharde weg en een wandelpad weer koers richting kasteel Erenstein. Enkele beleefplekken – zoals een natuurlijk waterbassin, een wandelvlonder en een sport-/speeltoestel – zorgen ook op dit deel van de route voor voldoende afwisseling. 

Spelen in het bos
Stuwmeer Craneweyer

Horeca

Bij het startpunt ligt Park Paviljoen Erenstein; een kraam waar ze ’s zomers o.a. ijs verkopen en ’s winters koek en zopie. Net van de route af liggen ook Brasserie Nieuw Ehrenstein en Restaurant Kasteel Erenstein.

Vlak langs de route: Brasserie Nieuw Ehrenstein (achtergrond)

Leuk voor kinderen

Op blote voeten of met laarsjes aan: op heel wat plekken kan er leuk worden gespeeld in en langs de (ondiepe) Anstelerbeek. Dit geldt in mindere mate ook voor de waterrand van de vijvers en het stuwmeer (waakzaamheid geboden: het water is hier dieper!). Verder is het hellingbos ideaal speelterrein en ligt er, vlakbij kasteel Erenstein, een leuk sport-/speeltoestel.

Spelen in bos en langs de beek
Sport-/speeltoestel langs de route

Praktische informatie

Parkeren en startpunt
Het startpunt van deze kindvriendelijke wandeling is bij Kasteel Erenstein in Kerkrade. Direct naast het kasteel ligt een grote (betaalde) parkeerplaats.

Routebeschrijving
Vanaf het startpunt zijn enkele - met paaltjes gemarkeerde - wandelroutes te maken. Wij liepen echter een zelf uitgestippelde kortere route, waar in verhouding iets meer te beleven is voor kinderen. De route staat op onze Komoot-pagina (zie kader). De wandelroute is nagenoeg helemaal vlak (hoewel het aan te raden is ook wat hoogtemeters te maken in het mooie hellingbos ;-).

Kinderwagen
De route is niet geschikt voor kinderwagens. Wel zijn er in het gebied alternatieve routes te wandelen met de kinderwagen: bijv. van kasteel Erenstein naar Brasserie Nieuw-Ehrenstein.

Aandachtspunten
Aandachtspunt met kinderen is dat de wandeling voor een groot deel dicht langs het water gaat.

Behalve deze kindvriendelijke wandelroute in Kerkrade, hebben we nog tig kinderwandelingen in Zuid-Limburg online staan. Een overzicht vind je hier: Wandelen in Zuid-Limburg met kinderen – Alles Kids Op Reis

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *