Sneeuwpret in Zuid-Limburg: op deze plekken kun je leuk sleeën

Inhoud van dit artikel

Zuid-Limburg is dé plek in Nederland om sneeuwpret te beleven. De regio kent doorgaans de meeste sneeuwdagen van het land. En dankzij de heuvels heb je in Zuid-Limburg tal van hellingen waar je superleuk kunt sleeën. Welke hellingen vooral leuk zijn om sleetje te rijden vertellen we je in dit artikel. 

Vaals

Het vaakst sneeuwt het in Vaals. Dit is te danken aan het hoogste punt van Nederland (de Vaalserberg: 322,4 boven NAP); dat geregeld boven de sneeuwgrens ligt. De sneeuw blijft er ook langer liggen. 

De beelden van een ‘wit Vaals’ halen vrijwel elk jaar de journaals, met vaak grote verkeersdrukte tot gevolg. Maar, het is dan ook de moeite waard om voor sneeuwpret naar Vaals te komen. Dit zijn leuke plekken:

Het Bokkebosje is een uitloper van de Vaalserberg. Deze heuvel is dusdanig breed en lang dat er ruimte genoeg is om lekker te sleeën en je kunt er lange afdalingen maken. Je bereikt de heuvel eenvoudig vanaf de Nieuwe Hertogenweg, waar je gratis kunt parkeren.

Bij het Drielandenpunt heb je – door de hoge ligging – in principe de grootste sneeuwzekerheid. In de omliggende bossen kun je wandelen in een sprookjesachtig sneeuwlandschap. De soms steile bospaden lenen zich ook voor een avontuurlijke afdaling per slee. Bij het Drielandenpunt zijn zowel gratis als betaalde parkeerplaatsen en er is voldoende horeca-aanbod.

 

Sleeën bij het Bokkebosje in Vaals
Sneeuwpret bij het Drielandenpunt

Vijlen

Als hoogste bergdorp van Nederland wordt Vijlen elk jaar meermaals getrakteerd op sneeuwval. Het Vijlenerbos is dan de plek voor een betoverend mooie wandeling. Nabij boscafé ’t Hijgend Hert ligt een fijne sleehelling. Bij het boscafé verhuren ze ook sleetjes en kun je parkeren. Andere parkeermogelijkheden zijn langs de Groeneweg en bij restaurant Buitenlust. N.B. Bij hevige sneeuwval kunnen wegen (bijv. de Epenerbaan) worden afgesloten in het Vijlenerbos.

Sleetje rijden in Vijlen
Sneeuw in het Vijlenerbos

Slenaken

De Loorberg in Slenaken is mijn favoriete plek voor te sleeën in Zuid-Limburg. Bij voldoende sneeuwval biedt deze speels glooiende heuvel afdalingen in alle soorten en maten. Er is zelfs een ‘zwarte sleepiste’ voor de echte durfals. 

Parkeren kan op de grote parkeerplaats in het centrum aan de Heijenratherweg, waar ook diverse horeca gelegen is.

Sneeuwpret op de Loorberg
Steile afdaling in Slenaken

Gulpen

Op de Gulperberg kun je parkeren bij het monument van Jean Nelissen. Je staat dan gelijk bovenaan een lange slee-afdaling. Ook in de naastgelegen natuurspeelplek is het extra leuk spelen als er sneeuw ligt. Een paar honderd meter verderop, aan de Hommerigerweg, ligt ook een fijne sleehelling. Op de Gulperberg liggen meerdere horeca-gelegenheden.

Sneeuwhelling op de Gulperberg

Simpelveld

In Simpelveld zijn er in het gebied tussen de buurtschappen Huls en Bosschenhuizen de nodige sleehellingen te vinden. Stel de navigatie bijv. in op de Schanternelsweg en spot een leuke afdaling op de Huls of de Klingeleberg.

Epen

Vanaf restaurant Gerardushoeve heb je – bij de juiste omstandigheden – een prachtig sneeuwpanorama tot ver in België. Recht voor de deur kun je van enkele hellinkjes af sleeën. En dankzij het uitzicht zou je zomaar ook andere fijne sleeplekken kunnen spotten…

Sleetje rijden in Epen

Maastricht

In Maastricht zijn er op en rond de Sint Pietersberg hele geschikte hellingen om vanaf te sleeën. Parkeer bijvoorbeeld op de parkeerplaats bij de Jezuïetengrot (langs de Cannerweg). Daar kun je – schuin achter de parkeerplaats –  van de Jezuïetenberg afsleeën. Ook kun je vanaf daar (ca. 1 km.) te voet doorsteken naar de Sint Pietersberg, waar je o.a. aan weerszijden van de Duivelsgrot kan sleeën.

Sneeuwpret op de Sint Pietersberg
Warredal

Zijn de omstandigheden zo dat je kunt sleeën in Zuid-Limburg, dan is de kans groot dat er – op drie kwartier rijden – in de Ardennen nog veel meer sneeuwpret te beleven is. Onze tips: Sneeuw in de Ardennen? Op deze 8 plekken is het dikke sneeuwpret!

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *