Landgraaf met kinderen – 7 x de leukste activiteiten

Inhoud van dit artikel

In Landgraaf is veel te zien en te doen voor gezinnen met kinderen. Van de langste trappen van Nederland tot aan indoor skiën en van wandelingen in prachtige natuur tot aan snelle attracties in een familiepark. Dit zijn onze zeven tips voor Landgraaf met kinderen. 

Beklim de langste trappen van Nederland

Op de plek van de voormalige staatsmijn Wilhelmina is ten tijde van de steenkoolwinning een steenberg ontstaan (stenen werden van steenkool gescheiden en op een grote hoop gegooid). Inmiddels draagt deze hoop stenen de naam Wilhelminaberg en is het een plek voor recreatie. Behalve Snowworld en een klimpark bevinden zich hier de langste trappen van Nederland. De 508 treden zijn een mooie uitdaging voor jong en oud (en een geliefde plek voor sporters) met als beloning bovenaan een mooi uitzicht over de omgeving, tot ver in Duitsland. Parkeren kan op 400 meter van de trappen, bij Landgoed Overste Hof met horeca incl. terras en speeltuin. Overigens kun je de Wilhelminaberg ook ‘bedwingen’ via een gemarkeerde wandelroute (2,5 km.) die start vanaf Hotel Winselerhof.

Maak een wereldreis in Mondo Verde

Mondo Verde is een veelzijdig familiepark met wereldtuinen, dieren en attracties. Tot de laatste categorie behoren o.a. een wildwaterbaan, een kleine achtbaan, botsauto’s en een zweefmolen. Nieuw geopend is de ‘Pirate Splash’. Een waterattractie waar kinderen met lekker weer heerlijk kunnen spetteren, glijden en spelen. Qua dieren zijn vooral de leeuwen, tijgers en apen de grote aandachtstrekkers. De wereldtuinen brengen de bezoeker van Noord-Afrika tot aan Japan en van de tropen tot aan Australië. 

Mondo Verde hanteert een all-inclusive formule: eten (pannenkoeken, friet, belegde broodjes, soep,  pasta- en rijstgerechten) en drinken (koffie, thee, limonade, slush) zijn bij de entreeprijs inbegrepen.

Wandel de Pungelroute 

Hotel Winselerhof is de toegangspoort tot een prachtig wandelgebied: het Strijthagerbeekdal. Een van de wandelroutes die vanaf het hotel start is de 4,3 km. lange Pungelroute (rode paaltjes met groene band). Het is een hele afwisselende wandeling door hellingbos, langs de beek en rond diverse vijvers. Onderweg kun je zomaar een leeuw horen brullen (vanuit het naastgelegen Mondo Verde) en zijn ook de nodige dieren te zien (paarden, reigers, herten). Via Kasteel Strijthagen (met openbare beeldentuin Artland) gaat het verder langs Landgoed Overste Hof (met een fijn terras met speeltuin) en terug naar het beginpunt.

Ontdek Slot Schaesberg

Update feb ’24: Slot Schaesberg is momenteel gesloten voor publiek.

Van het ooit indrukwekkende Kasteel Schaesberg rest tegenwoordig niet meer dan een ruïne. Maar dat gaat veranderen! Het kasteel wordt namelijk herbouwd in oorspronkelijke stijl met gebruik van authentieke ambachten en bouwmaterialen. Het is een project dat ruim dertig jaar zal duren. Als bezoeker kun je meekijken bij het herstelwerk, o.a. in de smederij. Ook kun je meer over de geschiedenis van het kasteel te weten komen door een audiotour te volgen incl. beklimming van de ruïnetoren en bezoek aan de bokkenrijderskelder en kasteeltuin. Vooral leuk voor kinderen zijn de kleine kinderboerderij, de speeltuin en het trekvlot naar het eiland. Bij de kasteelruïne is ook een restaurant (hoeve 1650) met een speelhoekje in de stijl van kastelen, ridders en prinsessen.

Bezoek de Brunssummerheide

De Brunssummerheide is een groot natuurgebied dat zich uitstrekt over Heerlen, Landgraaf en Brunssum. Vanuit Landgraaf kan het gebied het best worden bezocht vanaf de parkeerplaats aan de Toeristenweg. Daar is tevens het startpunt van de rode gemarkeerde wandeling; een route van drie km. die uit te breiden is tot 5,5 km. (in dat laatste geval kom je ook langs de Rode Beek). Het is een wandelroute met de nodige hoogtemeters door voor dit gebied kenmerkende landschappen: bossen, heide en zandvlaktes; met tussendoor mooie vergezichten. Leuk speelterrein ook voor kinderen, hoewel er voor hen meer te beleven is rond het bezoekerscentrum Brunssummerheide (in Heerlen).

Ski, klim en rodel in Snowworld

Snowworld Landgraaf is de grootste indoor skihal van Europa. Behalve de lange latten onderbinden kan er ook een bezoek worden gebracht aan het bijbehorende Adventure Valley, een groot klimpark. In het klimpark kan op diverse parcours worden geklommen (voor kinderen vanaf 120 cm; mits onder begeleiding) en met hoge snelheid omlaag worden getokkeld. Ook is er een 550 meter lange rodelbaan. Een van de restaurants bij Snowworld (Snowfriends) heeft ook een terras met een speeltuin met klimrek, glijbaan, schommel en een kabelbaan.

Speel en wandel nabij de watertoren in Rimburg

Aan de oostkant van Landgraaf ligt het pittoreske Rimburg. Aan de rand van dit voorheen zelfstandige dorp, voorbij het Rimburgerbos, staat een watertoren. De toren kan worden beklommen voor een grensoverschrijdend uitzicht over het Wormdal en de wijde omgeving. Bij de toren is een brasserie met speeltuin. Enkele honderden meters verderop kunnen kinderen nog veel meer spelen op camping De Watertoren, waar ook een restaurant met terras is. Een en ander is gelegen in een leuk wandelgebied.

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *