Brunssum met kinderen – 5 supertoffe uitjes voor het gezin

Inhoud van dit artikel

Brunssum heeft prachtige natuur en enkele van Limburgs tofste attracties om te bezoeken met kinderen. Dit zijn vijf aanraders.

Schutterspark

Het Schutterspark is een park dat is ontstaan in de tijd van de mijnwinning. Diverse gebouwen in het bosrijke park herinneren nog aan die tijd. Behalve fraaie natuur (mooi te ontdekken middels de Parelroute: een gemarkeerde wandeling die start nabij de kinderboerderij) biedt het park ook een heel scala aan recreatiemogelijkheden. Zo kun je bij de minihaven varen in thema-bootjes (van cruiseschip tot brandweerboot). Spelen kan in de natuurspeeltuin, de betaalde speeltuin of in de kinderboerderij. Bij laatstgenoemde kunnen kinderen op een skelter langs de dierenverblijven toeren. Verder rijden op gezette tijden enkele mini-stoomtreintjes in het park. Qua horeca kun je terecht bij het Schuttershüske, ijshut Schutterspark en bij de horeca van het blotevoetenpark en klimpark het Plateau (zie ook de volgende alinea’s).

Blotevoetenpark

Het Blotevoetenpark in Brunssum is het grootste blotevoetenpark van de Benelux. De route door het voetvormige park neemt zo een twee tot drie uur in beslag. In het begin van de wandeling zijn er meerdere stukken met dieper water, die pas voor kinderen vanaf zes jaar zijn. Lastig voor ons, gezien ons kroost destijds nog maar twee en vier jaar was. Maar, zelfs voor oudere kinderen zijn deze onderdelen al best een beproeving. En ook voor volwassenen is bijvoorbeeld de ‘hindernissenvijver’ niet bepaald een ‘walk in the park’. Langs o.a. een doolhof, labyrint en modderpoelen gaat het daarna op minder uitdagende voet verder. Een leuke toevoeging aan het park is de spirituele ‘touch’; onderweg staan overal diepzinnige spreuken en wordt je mentaal uitgedaagd in o.a. de oneindige cirkel.

Klimpark het Plateau

Direct naast het Blotevoetenpad ligt Klimpark Het Plateau. In het park zijn vier klimroutes, op verschillende niveaus, waarop je je als bezoeker twee uur lang kunt uitleven. Elk parcours kent een ‘vanaf-leeftijd’ en een minimale reikhoogte. Mijn zoon Teun kon met zijn vijf jaar officieel alleen het eerste parcours doen (onder begeleiding van mij als ouder). Dit was aanvankelijk een serieuze uitdaging voor hem, maar toch tokkelde hij na een half uurtje enthousiast van het laatste plateau naar beneden. 

Na die eerste klim deden we vervolgens ook parcours twee (vanaf acht jaar); voor Teun ging dit ook, mede omdat hij groot is voor zijn leeftijd. Voor route drie en vier zijn een reikhoogte van 170cm. resp. 190 cm. vereist. Die deden we dus maar niet. In plaats daarvan genoten we nog van een drankje op het zonneterras met uitzicht over het Schutterspark.

Brunssummerheide

De Brunssummerheide is een groot natuurgebied dat zich uitstrekt over Heerlen, Landgraaf en – de naam verklapt het al – Brunssum. In Brunssum kun je vanaf diverse plekken gemakkelijk het natuurgebied verkennen. Zo kun je vanaf de parkeerplaats aan de  Nieuwenhagerweg de rode route (5,5 km.) en vanaf parkeerplaats Koffiepoel de lichtblauwe route wandelen (4,5 km.). Vooral laatstgenoemde route komt langs enkele van de mooiere plekken op de Brunssummerheide, zoals de Koffiepoel (een prachtige vijver) en de Rode beek met de aangrenzende grote zandvlakte

Ook vanaf vakantieresort Brunssummerheide (Akerstraat 153) kun je gemakkelijk het natuurgebied betreden met de Schrieversheidevennen en het hoogste punt van het natuurgebied dichtbij. Bij het vakantiepark ligt ook zwemplas De Zeekoelen (tijdelijk gesloten voor niet-gasten) en een brasserie. 

Vanaf het terras heb je er leuk uitzicht en er zijn een speeltuin en een speelzolder. Verder zijn er ook mountainbikeparcours op de Brunssummerheide. Bij het nabijgelegen Klimpark het Plateau (zie bovenstaand) verhuren ze (kinder)mountainbikes.

Meer over de Brunssummerheide, lees je hier: Brunssummerheide: tips voor een bezoek met kinderen

Vijverpark

Zeker op een warme dag is het aangenaam toeven rond het Vijverpark in het centrum van Brunssum. Kinderen kunnen dan lekker afkoelen aan het Lindeplein, waar waterstralen uit de grond omhoog spuiten. Op de vele bankjes aan het plein kun je genieten van een ijsje van ijssalon Oberije. Volg je vanaf het plein de watertrap naar beneden dan kom je bij de vijver uit. Een wandelrondje om de vijver is ongeveer anderhalve km. lang. Op de route staan diverse standbeelden, lopen de nodige ganzen en andere vogelachtigen rond en is een speeltuin.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *