Heerlen – Gezinswandeling door Benzenrade en het Imstenraderbos (4 km.)

Inhoud van dit artikel

Elektrakabels bovengronds, her en der huizen met gestucte gevels, een doorkijkje naar een hoge den met daarachter koeien die tussen golvende heuvels grazen van het sprankelend groene gras. Tirol, Beieren, Salzburgerland? Nee, we zijn in Benzenrade, aan de rand van Heerlen. Wat een bijzonder plekje is dit, zo dicht bij de stad!

De wandeling

Vanaf de speeltuin aan de Benzenrade lopen we door de kern van het buurtschap. Al gauw vormt zich een idyllisch plaatje. Rondom een soort grote boomgaard staat een bonte mix van huizen; van Kunrader steen en vakwerk tot moderne villa’s en ‘Duitse huizen’ met gestucte gevels. Een buitenland-gevoel krijg je hier al snel, mede dankzij de elektrakabels die bovengronds hangen. Waar in Nederland zie je dit nog? Verderop steken we de Geleenbeek over, waar alweer zo een on-Nederlands plaatje wacht; twee hoge gebouwen torenen net boven de heuvels uit. Hoe dorps het hier ook aandoet, de stad is heel dichtbij…

Als we langs de Benzenraderhof lopen voelt het een beetje alsof we insluipers zijn, maar de boerin bevestigt ons nog eens dat het wandelpad toch echt door hun weilanden loopt. En zo lopen we tussen de vredig grazende koeien door naar het Imstenraderbos. Onderweg komen we langs prachtig glooiende, heldergroene heuvels. Ook het bos glooit sterk en er liggen massa’s dood hout. En dus vermaken de kinderen zich met klimmen, rennen en hutten bouwen

Eenmaal boven in het bos lassen we een lunchpauze in bij boscafé La Diligence. Bij het boscafé is ook een binnenspeeltuin (voor kinderen tot zes jaar, entree: €4,-). Na de lunch lopen we ongeveer via dezelfde route weer terug naar het beginpunt van onze wandeling.

Leuke wandeling voor kinderen

Een kinderhand is gauw gevuld met:

  • Warming-up in de speeltuin bij het Koffiehuuske;
  • Ravotten in het Imstenraderbos;
  • Wandelen door de wei met koeien;
  • Plezier maken in de binnenspeeltuin bij boscafé La Diligence.

Horeca

Het Koffiehuuske en boscafé La Diligence liggen op de wandelroute. Beiden hebben een terras en een kindermenu. Bij boscafé La Diligence ligt Playcafé Heerlen; een binnenspeeltuin voor kinderen van één tot zes jaar. Naast het Koffiehuuske ligt een openbare speeltuin. 

Praktische informatie

Parkeren en startpunt
Parkeren kan in de directe omgeving van Het Koffiehuuske (Benzenrade 2); doordeweeks is dit een blauwe zone (max. twee uur parkeren).

Routebeschrijving
De wandeling van ca. vier km. hebben we zelf geïmproviseerd en is als volgt:
1. Volg het pad (bord: wandelpad) schuin rechts tegenover Het Koffiehuuske.
2. Houd bij de splitsing links aan. Volg de weg 'Benzenrade' tot ca. 200 meter voorbij de kapel; ga daar links naar de Bremersweg.
3. Ga vervolgens na ca. 50 meter de eerste weg rechts, pal langs de boerderij en loop via twee draaitourniquets door het weiland (het kan zijn dat je tussen de koeien doorloopt) tot aan het Imstenraderbos.
4. In het bos kun je zowel links als rechtsom (ga niet té ver rechtsom) de klim naar boven maken. Je komt dan uit bij voetbalvelden en bij boscafé La Diligence.
5. Terug kun je – met variaties – via dezelfde route terug lopen.

Kinderwagen
De wandeling is niet geschikt voor kinderwagens.

Aandachtspunt
In periodes van nat weer, kunnen delen van de route modderig zijn; laarzen of wandelschoenen zijn dan aan te bevelen.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *