Brunssummerheide: tips voor een bezoek met kinderen

Inhoud van dit artikel

De Brunssummerheide is een groot natuurgebied in Zuid-Limburg dat zich uitstrekt over de gemeenten Heerlen, Brunssum en Landgraaf. Het is een sterk glooiend gebied met bossen, heide, zandvlaktes, vennen, moeras en diverse watertjes. Het is van nature al ideaal wandelgebied en tevens een leuk speelgebied voor kinderen. Daarnaast zijn er de nodige faciliteiten die een bezoek nog leuker maken. In dit artikel zetten we e.e.a. op een rijtje…

Natuur op de Brunssummerheide

De Brunssummerheide is een prachtig natuurgebied waar plaatjes van heide en bossen en vergezichten standaard zijn inbegrepen bij een bezoek. Daarnaast zijn er de nodige unieke, fraaie plekjes in het gebied. Zoals de grote zandvlakte en het ernaast gelegen breedste deel van de Roode beek. De combinatie van zandvlakte en het ondiepe water maken het tot een van de populairste plekken op de heide. Gezinnen met jonge kinderen spreiden hier op warme dagen graag hun handdoekjes om hun kroost lekker te laten spetteren in het water.

Uitzicht over de Brunssummerheide
Zandvlakte op de Brunssummerheide

Een ander mooi watertje is de Koffiepoel; een visvijver.  De bijzondere vorm van de vijver en de steile beboste hellingen maken de koffiepoel tot een van de mooiste visvijvers van Nederland. Een eindje verderop ligt een ander waterrijk gebied: de Schrieversheidevennen. Het ‘plaatje’, met op de achtergrond het hoogste punt van de Brunssummerheide, is er bijzonder fraai. Rond de heide zijn ook enkele groeves. Vooral het uitzicht op de Sibelco-groeve is erg mooi.

De Koffiepoel
Sibelco-groeve

Wandelen op de Brunssummerheide

De beste – en in veel gevallen de enige – manier om bovengenoemde mooie plekken te bezoeken is te voet. Er zijn zeven gemarkeerde paaltjes-wandelingen op de Brunssummerheide. Ze variëren in lengte van één kilometer tot 13,5 km. Vijf wandelingen hebben de Schaapskooiweg in Heerlen als startpunt. De twee andere wandelingen starten in Brunssum en Landgraaf (zie alinea ‘alternatieve toegangspoorten’). Elke jaargetijde geeft de heide zijn eigen charme, maar de heide is waarschijnlijk op haar mooist als ze in bloei staat; elk jaar in augustus/september is ze prachtig paars gekleurd.

 

Schrieversheidevennen
Uitzicht over de heide

Brunssummerheide met kinderen

Met jonge kinderen zijn de oranje route van 1 km. (het beleefpad) en de gele route van 2,5 km (de gezinsroute) de meest geschikte wandelingen op de Brunssummerheide. Ze komen beide langs enkele kindvriendelijke plekken zoals het huttenbos en de bosbeelden. De oranje route is bovendien de enige wandeling die geschikt is voor kinderwagens. Voor de gele route staat veel aanvullende – op kinderen gerichte – informatie op de website van Natuurmonumenten. Overigens kun je via de app van natuurmonumenten ook alle wandelingen op de Brunssummerheide downloaden.

Zandvlakte
Richtingaanwijzer beleefplekken

Heb je wat oudere kinderen die best wat langere afstanden kunnen lopen dan zou ik aanraden om de lichtblauwe route te wandelen op de Brunssummerheide. Die route – met start in zowel Heerlen als Brunssum – maak je nog mooier als je de bovenste lus vervangt door een wandeling direct langs het water van de Koffiepoel en als je bij de grote zandvlakte, nabij de Roode Beek, even doorsteekt naar het recreatieplasje van diezelfde Roode Beek.

Bankje langs een wandelroute
Manegepaarden op de Brunssummerheide

Bezoekerscentrum

De meeste wandelingen starten vanaf het bezoekerscentrum. De term bezoekerscentrum is wat overtrokken, want veel heeft het niet om het lijf, behalve dat het centrum het startpunt is van wandelingen en het middelpunt van diverse beleefplekken. Tot die laatste categorie behoren o.a. de bosbeeldenroute (een niet gemarkeerde route langs diersculpturen van hout), een kleine speeltuin, het huttenbos en de ontdekpoel.

Ook is er bij het bezoekerscentrum een zelfbedieningsrestaurant met o.a. een groot aanbod aan pannenkoeken. Vanaf het terras kijk je prachtig uit over de heide en vanaf sommige tafels kun je mooi het nabijgelegen speeltuintje in de gaten houden.

Speeltuin op de Brunssummerheide
Terras met uitzicht

Alternatieve toegangspoorten

Behalve de Schaapskooiweg in Heerlen, zijn er nog enkele ‘toegangspoorten’ tot de Brunssummerheide. Zo kun je vanaf de parkeerplaats Koffiepoel (Brunssum) de lichtblauwe route (4,5 km.) wandelen, langs twee van de mooiere plekken op de Brunssummerheide: de Koffiepoel en de grote zandvlakte bij de Roode beek. Vanaf de parkeerplaatsen aan de Nieuwenhagerweg (Brunssum) en de Toeristenweg (Landgraaf) kun je de rode route (van 3km. of 5,5 km.) wandelen. En vanaf Vlekkenkamp 2 (Landgraaf) begint de Paarse wandelroute (4,8 km.). Deze routes gaan door een (nog) rustiger gebied waar je – zo is mijn persoonlijke ervaring – meer kans hebt om wilde reeën te spotten

Ook vanaf Vakantieresort Brunssummerheide (Akerstraat 153) kun je gemakkelijk het natuurgebied betreden. Sowieso is het vakantiepark een goede optie als je kindvriendelijke accommodatie bij de Brunssummerheide zoekt. In dit deel van het natuurgebied liggen o.a. de prachtige Schrieversheidevennen en het hoogste punt op de Brunssummerheide. Bij het vakantiepark ligt ook zwemplas De Zeekoelen (tijdelijk gesloten voor niet-gasten) en een brasserie. Vanaf het brasserie-terras heb je leuk uitzicht en er zijn een speeltuin en een speelzolder.

Vakantieresort Brunssummerheide
Een ree op de Brunssummerheide

Andere activiteiten op de Brunssummerheide

Behalve wandelen kun je de Brunssumerheide ook al fietsend doorkruisen. Er is een netwerk van (knooppunt)fietspaden. Verder zijn er ook mountainbikeparcours ingericht op de Brunssummerheide. Bij het nabijgelegen Klimpark het Plateau (in Brunssum) verhuren ze (kinder)mountainbikes.

Nabij het bezoekerscentrum ligt verder de Sterrenwacht Limburg, waar ze geregeld bezoekersavonden houden. Voor meer info, klik hier.

Er vlakbij ligt de Schaapskooi. Eind maart/begin april houden ze er Lammetsjesdagen. Tijdens dit kindgerichte evenement kunnen bezoekers een kijkje nemen bij de honderden nieuwgeboren lammeren. Meer info, vind je hier.

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *