Kerkrade met kinderen: tof museum, beste zoo, en (stuw)meer…

Inhoud van dit artikel

Met Gaia Zoo en het Discovery Museum heeft Kerkrade twee topattracties voor gezinnen met kinderen. Maar, er is meer te doen in deze Zuid-Limburgse plaats. Alle tips voor Kerkrade met kinderen zetten we in dit blog voor je op een rij.

Gaia Zoo

Gaia Zoo in Kerkrade is een van de grootste dierentuinen van de Benelux en al meermaals bekroond als ‘ANWB leukste uitje van Nederland’. 

De dierentuin is mooi aangelegd met vier verschillende ‘themawerelden’. De ruime dierenverblijven worden bewoond door meer dan 150 diersoorten: o.a. giraffen, neushoorns, capibara’s, apen, leeuwen, gorilla’s en een kolonie van 400 flamingo’s. 

Verspreid door het park zijn er meerdere speeltuinen, deels in toepasselijke thema’s zoals bijv. de ‘jungle tour’ en de savanna tour. Ook zijn er enkele attracties – waaronder een carrousel en een speelboom – en is er een grote overdekte dino-speeltuin: de Dinodome.

Tip: boek je tickets vooraf online voor korting.

Discovery museum

Het Discovery Museum werd recent nog benoemd tot het leukste kidsproof museum van Nederland. Het is dan ook een van de meest interactieve musea van ons land. 

Kinderen zijn er makkelijk uren zoet met games, (360-) films kijken, bouwen, knutselen, proefjes, spelletjes en meer. Dit alles met techniek en wetenschap als thema. Zodoende is er ook voor volwassenen genoeg te ontdekken en is een bezoek aan het Discovery museum echt een leuk uitje voor het gele gezin.

Anstelvallei

Ongeveer halverwege tussen het Discovery Museum en Gaia Zoo ligt de Anstelvallei. In dit bijzondere natuurgebied kun je heel mooi wandelen, o.a. rondom het enige stuwmeer van Nederland

Andere hoogtepunten zijn Kasteel Erenstein, diverse watervalletjes en een prachtig beukenbos. Laatstgenoemde is ook een leuke speelplek voor kinderen. Net als de door het gebied stromende (Ansteler)beek en een sport-/speeltoestel, vlakbij het kasteel. 

Al deze plekken hebben we dan ook opgenomen in een kindvriendelijke wandelroute door het gebied. Voor meer info: Kerkrade: kindvriendelijke wandeling (3,4 km) langs uniek stuwmeer 

Abdij Rolduc

Abdij Rolduc is een eeuwenoud kloostercomplex dat is opgenomen op de lijst van Unesco Werelderfgoed. Een deel van de abdij-gebouwen doet dienst als hotel-restaurant (en in december als kerstmarkt) en kan van binnen worden bekeken.

Verder is een wandeling (van ca. twee km.) rondom de abdij een aanrader, ook met kinderen. De kloostertuinen vormen dan ook een mooie plek voor een familiefoto, terwijl het hellingbos rond de abdij een leuke plek om te ravotten is. Verder is er genoeg te ontdekken en te zien rond de abdij: van mooie vijvers en een hertenweide tot een biertuin en allerlei aandenkens aan de rijke kloostergeschiedenis. 

Tip: op één km. van Abdij Rolduc ligt het Berenbos, met o.a. een grote (betaalde) speeltuin (bekijk hier de openingstijden). 

Leisure Dome

Leisure Dome is de verzamelnaam voor een groot aantal recreatie- en horecabedrijven, naast het stadion van Roda JC. Tot de Leisure Dome behoren o.a. vestigingen van Bowlo, Jumpsquare, binnenspeeltuin Ballorig, Laser game en Glowgolf. Ook liggen er een bioscoop en meerdere restaurants, waarvan twee met een grote binnenspeelruimte (Happy Italy en Parkstad Plaza).

De grens over

Kerkrade ligt tegen Duitsland aan en binnen een kwartier rijden van de grens kun je enkele leuke kindvriendelijke plekken bezoeken. 

Voornaamste aanrader is een bezoek aan Alsdorf, aan Energeticon (zie foto). Dit is een tof museum over energie, gevestigd op het terrein van een voormalige steenkoolmijn. Je kunt er ‘ondergronds’ van alles over de steenkoolwinning ontdekken. Ook is er een gedeelte dat allerlei vormen van energie belicht. Dit wordt gedaan met de nodige multimedia en met veel natuurkundige proefjes waar bezoekers zelf mee aan de slag kunnen. In Alsdorf ligt overigens ook een middelgroot dierenpark

Meer tips voor uitjes met kinderen, net over de grens bij Kerkrade, lees je in dit blog: Aken met kinderen: 18 tips voor stad en omgeving

Behalve voor Kerkrade met kinderen, hebben we ook blogs met tips voor de buurgemeenten van Kerkrade: Heerlen, Landgraaf en Brunssum. Een overzicht van de blogs vind je hier: Tips voor Heerlen, Landgraaf, Kerkrade en Brunssum met kinderen

Booking.com

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *