Comomeer met kinderen – De leukste plekken langs de oostoever

Inhoud van dit artikel

Op doorreis van Italië naar Zwitserland (over de bergpas) verkenden we met onze kinderen de oostoever van het Comomeer. Met op zak de nodige tips van een Italiaanse kennis (wiens schoonmoeder aan het meer woont), verkenden we de leukste en meest kindvriendelijke plekjes langs de oostoever; van Lecco tot aan Colico Piano, 40 km. verderop.

Piani d’Erna

We begonnen ons bezoek aan het Comomeer met een ritje in de ‘funicolare’; naar Piani d’Erna op 1300 meter hoogte. Vanaf daar kun je diverse wandelingen maken, meestal qua lengte wat langer. Wij beperkten het aantal kilometers en liepen kortere stukjes. Eerste doel was een uitzichtpunt vanwaar je mooi over het stadje Lecco en een deel van het Comomeer uitkijkt. Daarna gingen we voor de kinderen op zoek naar een bandenglijbaan, die her en der werd aangekondigd, maar helaas (voorgoed?) buiten gebruik bleek te zijn. Wel troffen we op dezelfde plek een klein klimpark aan en een restaurant met een speeltuin. Eerder waren we al langs een andere berghut gekomen, waar ook een terras en een speeltuintje zijn. Beide speeltuintjes op de berg waren wel erg gedateerd en tezamen met de gesloten bandenglijbaan maakt e.e.a. een indruk van ‘vergane glorie’, weliswaar in een mooie bergachtige omgeving. De kinderen maalden er nauwelijks om en pakten hun speelmomentjes en genoten ook op de terugweg van het ‘spannende’ tochtje met de kabelbaan.

Lecco

Volgende bestemming was Lecco. Met 50.000 inwoners is dit de tweede stad (na Como) aan het Comomeer. In Lecco hadden we accommodatie geboekt via ‘Lake Como Apartments’. Ons (2-kamer) appartement was erg ruim en gunstig gelegen in hartje stad, vlakbij (betaalde) parkeergelegenheid. Lecco is een levendige stad, mooi gelegen aan het meer, geflankeerd door hoge bergen.

Zonder grote bezienswaardigheden te hebben is het toch een bezienswaardig stadje met een leuk aanbod aan horeca en winkels. Vooral langs het meer is het mooi wandelen met – centraal gelegen – een speeltuin en een reuzenrad.

Mandello del Lario

De volgende dag maakten we een autotocht langs de oostkant van het meer. Vanuit Lecco reden we eerst naar Mandello del Lario. Het bezienswaardige historische centrum lieten we aan ons voorbij gaan. In plaats daarvan streken we neer in het park aan het meer. Ontbeten hadden we namelijk nog niet. Dat deden we op een terrasje in het park met uitzicht op de ruime speeltuin. Erna testen we met onze voeten nog even de temperatuur van het water in het meer (naast de speeltuin is een strand). Ook maakten de kinderen een ritje in een treintje, dat samen met een trampolinekooi als betaald vermaak wordt aangeboden in het park.

Varenna

Onze volgende stop betekende vooral frustratie. In Varenna zochten we tevergeefs naar een parkeerplaats nabij het Castello di Vezio. Vanaf het kasteel heb je naar verluid het allermooiste uitzicht over het Comomeer. Helaas is het aantal parkeerplekken beperkt. De tip is dus om – zeker in de zomerperiode – het kasteel heel vroeg op de dag te bezoeken. Als alternatief wilden we Villa Monastero of Villa Cipressi bezoeken. Beide plekken zijn prachtig gelegen aan het meer en hebben fraai aangelegde tuinen; een combinatie die goed is voor prachtige plaatjes. Maar, ook daar vonden we geen parkeerplaats. En zo bleef ons bezoek aan Varenna beperkt tot een autoritje door het pittoreske centrum en een blik van veraf (zie foto).

Bellano

Dan maar door naar Bellano. Ook daar is in het hoogseizoen een gebrek aan parkeerplaatsen. Maar, de aanhouder wint en na bijna twintig minuten rondrijden scoren we een parkeerplekje. Eerst gaan we naar Orrido di Bellano. In deze diepe, smalle kloof perst het water zich tussen de rotswanden door richting het Comomeer. Via een wandelplateau wurmen we ons tussen de rotsen, langs diverse watervallen, terwijl onze zintuigen flink op de proef worden gesteld door o.a. het lawaai van het water. Het is een kort bezoek (met twintig minuten staan we weer buiten), maar wel erg bijzonder! Via knusse straatjes en pleintjes lopen we vervolgens naar de meer-promenade. Het is er heerlijk wandelen zo direct langs het water met prachtig uitzicht. Voor de kinderen is er nog een mooie verrassing in de vorm van een ruime speeltuinEnkele waterstralen uit de grond bieden er verkoeling. Verder afkoelen doen we d.m.v. pootjebaden in het (ijskoude) water van het meer.

Colico Piano

Onze laatste stop houden we in het uiterste noorden van het meer. Als afsluiter willen we graag zwemmen in het meer. Daarvoor hebben we het strandje in Colico Piano uitgekozen. Onderweg ernaartoe stoppen we nog voor een fotomomentje bij ‘Laghetto di Piona’; een mooie baai in het meer. Aan de baai ligt ook een oud klooster dat opengesteld is voor bezoek. Eenmaal bij ons strand (Spiaggia Ontano; gratis toegang, parkeren is wel betaald) spreiden we onze handdoekjes. We eten er een ijsje van de ‘gelateria’ (er is verder ook een restaurant) en nemen een vluchtige duik in het meer (voor zwemmen is het water ons te koud). Vanaf het strand kijken we prachtig uit op het hooggebergte in de verte, wetende dat we zo door precies die bergen onze weg zullen vervolgen naar onze volgende reisbestemming…

Reis je via het Comomeer verder Italië in of juist naar Zwitserland, dan ben je misschien ook geïnteresseerd in deze blogs:

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *