Pizol, Zwitserland: supermooi gebied en leuk voor kinderen!

Inhoud van dit artikel

Zoek je een mooi en leuk gebied in Zwitserland voor een vakantie met kinderen? Wij tippen Pizol, in Oost-Zwitserland, in het kanton Sankt gallen. Het is een gebergte dat de naam draagt van de hoogste bergtop in het gebied: de Pizol (2844 meter). Het gebergte maakt deel uit van het tektonische werelderfgoed Sardona, telt meerdere bergmeren en is een populair gebied voor buitenactiviteiten. Met meerdere speeltuinen en themawandelingen is het gebied Pizol een echte aanrader om met kinderen te bezoeken in Zwitserland. Onderstaand vertel ik je meer over de activiteiten in het gebied. Voor info over de bereisbaarheid van Pizol, zie het kader verderop in het artikel.

Themawandeling Heidipad

De omgeving bij Pizol staat ook wel bekend als Heidiland. Schrijfster Johanna Spyri gebruikte dit gebied namelijk als decor voor haar beroemde verhaal over Heidi. Heel toepasselijk kun je in Pizol daarom het Heidipfad lopen. De wandeling start bij Pardiel, bovenaan bij de gondel uit Bad Ragaz. Sommige van de gondels zijn in Heidi-stijl met aan boord gezellig gordijntjes, knuffels en boekjes. De wandeling zelf is 4 km met onderweg 12 ‘weggelopen’ (houten) geiten. Bij elke geit kunnen kinderen hun stempelkaart stempelen door aan de hoorns van de geit te trekken. Ook is er bij elke geit wel iets te beleven of te doen: van een speeltuin tot een blotevoetenpad en van een wedstrijdje verspringen tot kerkklokken luiden. 

Behalve veel ‘fun’ is het Heidipfad ook een prachtige wandelroute met onderweg tal van watervallen, mooie alpenweides en spectaculaire vergezichten. 

Themawandeling Mounteens Detektiv

De start van de Mounteens Detektiv wandeling is bij bergstation Furt; het beste bereikbaar met de gondel uit Wangs. Net als bij het Heidipad zijn ook hier sommige gondels in het thema van de wandeling (met audio, in het Duits). De Mounteens Detektiv wandelroute is 3,5 km lang. Middels een begeleidend boekje worden kinderen op 10 plekken langs de route uitgedaagd om raadsels op te lossen. De bijbehorende opdrachten variëren van bergbeklimmen en balanceren tot speuren met een verrekijker. Langs de route ligt een waterspeeltuin en heb je spectaculaire vergezichten.

Panoramawandeling

Ander wandelingen in Pizol die geschikt zijn om te lopen met (jonge) kinderen zijn de volgende:

  • Pizol Panorama Höhenweg: deze route is 3,6 kilometer lang en ligt in zijn geheel boven de 2000 meter. Behalve spectaculaire vergezichten (mits het qua bewolking niet tegen zit) leidt de route ook langs een bergmeer en door een deel van het bijzonder tektonische gebied ‘Sardona’ (werelderfgoed).
  • 2-seen-Wanderung: een qua afstand (6,3 km.) en hoogtemeters wat pittige wandeling langs o.a. twee meren. 
  • Edelweiss-weg: een familiewandeling van drie km. met als thema het bekendste Alpenbloemetje. Langs de route staan grote houten Edelweiss bloemen met quizvragen (in het Duits).

Heel veel speeltuinen

Behalve de de kindvriendelijke wandelingen zijn er meer redenen waarom Pizol in Zwitserland een leuk gebied is voor kinderen. Zo liggen op de berg tal van (kleine) speeltuinen, waarvan enkele naast een heerlijk panoramaterras. Bij het gondelstation Pardiel (bereikbaar vanuit bad Ragaz) ligt een speeltuin bij het restaurant. Ongeveer 200 meter bergaf is een tweede speeltuin met veel trampolines. Langs het Heidipfad liggen ook twee kleine speeltuinen, waarvan één bij de Schwarzbüelhütte (alleen contant betalen). Ook bij het bergstation Furt (bereikbaar vanuit Wangs) ligt een speeltuin naast een panoramaterras. Even verderop liggen ook een waterspeeltuin (zie ook elders in dit artikel) en vlak erachter een speeltuin (als onderdeel van de Mounteens wandeling). Ook staan er diverse memoryspelen op de berg en is er een kleine skelterbaan bij het dalstation in Bad Ragaz.

Mountain carts

Bij het stoeltjesliftstation Gaffia zijn zogenaamde ‘mountain carts’ te huur. Met deze ongemotoriseerde, pedaalloze karts kun je een 2200 meter lang parcours bergaf volgen. Kinderen onder de 130 cm. mogen alleen samen met een volwassene in een kart.

Blotevoetenpad

Zoals eerder al geschreven ligt op ongeveer 1000 meter van de start van het Heidepad een klein blotevoetenpad. Het blotevoetenpad bestaat uit een 15-tal korte paadjes met verschillende ondergronden (stro, keien, hout, etc.), waarvan een enkele onder water ligt. Leuk aspect is dat je je route kunt bepalen door op iedere kruising aan een mini-geitje te draaien.

Waterspeeltuin

Vlakbij het bergstation Furt ligt temidden van stromende beekjes en watervallen een waterspeeltuin. In dit ‘Wasserwald’ kunnen kinderen dammetjes bouwen, met waterkanonnen schieten en diverse andere waterspelen doen. Ook is er een soort knikkerbaan, waar met houten speelballetjes (te koop voor 1 CHF (alleen contant geld)) op kan worden gespeeld.

Klimmen en mountainbiken

Oudere kinderen die wat meer uitdaging zoeken kunnen gaan klimmen of mountainbiken. In het gebied liggen diverse mountainbikeroutes. Mountainbikes (ook elektrisch) zijn o.a. te huur bij Suso Bike. Voor klimmen (en boulderen) kun je terecht in klettergarten Twärchamm.

Panoramaterrassen

In het berggebied Pizol liggen tien eetgelegenheden; variërend van panoramarestaurants vlakbij de gondel tot meer afgelegen berghutten. Ook zijn er tal van ‘Grillplätze’ (met gratis brandhout), o.a. langs het Heidipad en bij de waterspeeltuin. De voorzieningen op de berg zijn verder goed. Zo staan er toiletten langs enkele van de populairste wandelroutes en zijn er bolderkarren te huur bij het bergstation Pardiel.

Praktische informatie over Pizol

Er zijn twee dalstations vanwaar je met de gondel omhoog kan naar het Pizol gebergte.
1. Vanuit Bad Ragaz kun je naar het bergstation Pardiel en;
2. Vanuit Wangs kun je per gondel naar het bergstation Furt.

Afhankelijk van wat je wilt doen op de berg kun je beter de ene of de andere gondel omhoog nemen. De gondels gaan tot ca. 1600 meter hoogte, vanwaar je met stoeltjesliften verder de berg op kan, tot boven de 2200 meter.
Er zijn verschillende kaartjes te koop: van een retourtje met de gondel tot aan een dagpas die toegang geeft tot alle liften.

Het dalstation in Bad Ragaz is van de twee dalstations wat overzichtelijker ingericht en op grotere bezoekersaantallen berekend. Leuke extra's zijn dat je er met een camper kunt overnachten en voor kinderen dat er een kleine skelterbaan bij de gondellift is. Tussen de dalstations van Bad Ragaz en Wangs rijdt een shuttlebus, zodat je ook (via de top van de berg) aan de ene kant omhoog kunt en aan de andere kant van de berg omlaag.

Kijk voor meer informatie op de website van het gebied Pizol.

Wij vinden Pizol een erg leuk gebied in Zwitserland voor kinderen. Zeker ook omdat we een fijne accommodatie hadden in het nabijgelegen plaatsje Bad Ragaz, Lees er hier meer over: Bad Ragaz, Heidiland – Kunst, hooggebergte en kindervermaak 

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *