Picos de Europa – Spaans hoogtepunt van Europa

Inhoud van dit artikel

Binnen een uur rijden van enkele van de mooiste stranden van Europa naar bergtoppen van boven de 2500 meter… Dat doe je in de provincies Asturië en Cantabrië naar een van de mooiste berggebieden van Spanje: de Picos de Europa. In dit hooggebergte wisselt het landschap tussen o.a. ruige rivieren, hoge kliffen, lieflijke alpenweides en spiegelheldere gletsjermeren. Een prachtdecor voor de eeuwenoude dorpjes en kloosters in dit gebied alsook voor tal van sportieve activiteiten die je hier kunt ondernemen. Wij bezochten Picos de Europa met onze kinderen en zetten enkele tips voor je op een rij. 

Sfeervol Potes

Het toeristische hart van de streek is het gemoedelijke dorpje Potes. Omgeven door bergen ogen de eeuwenoude bezienswaardigheden hier extra fotogeniek. De Middeleeuwse Torre del Infantado is het meest dominante gebouw. Een bezoek aan deze toren is alleen al voor het uitzicht de moeite waard. Diverse bruggen over de rivier bieden mooie doorkijkjes en smalle oude straatjes leiden langs meer bezienswaardigs en langs leuke restaurantjes en winkeltjes. Neus vooral rond voor streekproducten, zoals likeur, kazen en cider. In Potes is ook een speeltuin

Middeleeuws Mogrovejo

Vanuit Potes is het nog geen kwartier rijden (langs o.a. een mooie waterval) naar het dorpje Mogrovejo dat prachtig gelegen is met ook hier een Middeleeuwse toren als blikvanger. In Mogrovejo start tevens de Bajo los Picos Trail; een hike die goed te doen zou zijn voor kinderen. Niet ver van Mogrovejo ligt het klooster Santo Toribio de Liébana. Onderweg ernaartoe kom je langs de mooiste uitzichtpunten. Het klooster vormt een mooie stop om even rond te kijken en een ijsje of drankje te nuttigen (van de naastgelegen kiosk). 

De kabelbaan van Fuente Dé

Wil je het hogerop zoeken, dan is de kabelbaan van Fuente Dé een aanrader. Tijdens de 800 meter die de kabelbaan stijgt worden de uitzichten er alsmaar indrukwekkender op. Eenmaal boven (op 1850 meter) kun je diverse korte of lange wandelingen maken. Ook kun je bij het bergstation, vanaf het terras genieten van het uitzicht. Met een beetje geluk spot je roofvogels boven de vallei. ’s Zomers is het erg druk bij de kabelbaan en kun je beter heel vroeg op de dag de rit naar boven maken.

Gletsjermeren Lagos de Enol

Een heel eind verder naar het westen liggen de Lagos de Enol. Omliggende bergtoppen spiegelen prachtig in deze twee gletsjermeren. De in volgroene alpenweides grazende goudbruine koeien maken het plaatje compleet. Een korte, eenvoudige wandeling leidt langs de beide meren. De meren zijn het best te bezoeken via Covadonga (met een fraaie basiliek), toegangspoort tot dit deel van de Picos. Een heel eind ten zuiden van Covadonga heeft de grootste populatie wilde beren in West-Europa haar habitat. De kans dat je er een tegenkomt is zeer klein, maar hun aanwezigheid draagt bij aan de magie van dit spectaculaire berggebied in Spanje.

Picos de Europa met kinderen

Leuke dingen voor kinderen in de prachtige Picos de Europa zijn o.a. de volgende:

  • Pootje baden, kopje onder of waden in het riviertje in Potes
  • Korte, eenvoudige hikes en wandelingen
  • Met de kabelbaan in Fuente Dé
  • IJs eten, de toren beklimmen en de speeltuin bezoeken in Potes
  • Canyoning (vanaf vijf jaar)
  • Genieten van mooie uitzichten
  • Per raft of kano de rivier op
  • Picknicken bij een waterval, aan een rivier of op een andere prachtplek
  • Paardrijden
  • Klettersteigen (vanaf acht jaar)

Kindvriendelijke accommodatie

Picos de Europa is ideaal te combineren met een verblijf in de steden en aan de stranden van Noord-Spanje. Wij boekten ons verblijf bij Viviendas Rurales Peña Sagra waar we vanuit ons ruime appartement en vanaf ons balkon een fantastisch uitzicht op de bergen hadden (zie foto). Op deze idyllische plek, op tien minuten rijden van Potes, heerst vooral rust, maar een buitenzwembad (inclusief peuterbad) en een restaurant zorgen voor het nodige vermaak. Kortom, een heerlijke plek om een paar dagen in bergsferen te geraken!

Picos de Europa is zeker niet de enige plek in Noord-Spanje die de moeite van het bezoeken waard is. Wij bezochten in dezelfde vakantie nog meer van Cantabrië inclusief Santander en hadden ook een stedentripje in Bilbao

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *