Leuke wandeling met kinderen: het Parelpad (3 km.) in Brunssum

Inhoud van dit artikel

Het Schutterspark is een echt gezinspark waar volop te beleven is voor jong en oud. Een mooie manier om de diverse natuur van het park te ontdekken is door het Parelpad (drie kilometer) te wandelen. Langs de route staan speelse infoborden over de geschiedenis van het park en met kennisvragen voor kinderen.

De wandeling

Voor ons is het even zoeken naar het eerste infobord, dat tevens de startplek van de wandeling is. Later beseffen we dat je de wandeling in principe bij elke routepaaltje (een vaak ietwat verroeste paal met een parel er boven op) kunt starten. Het eerste deel gaat langs de twee vijvers in het park tot we bij een natuurspeelplek aankomen. 

Nadat de kinderen een paar keer aan een touw hebben gezwierd en van de glijbaan zijn geweest wacht ons de enige klim van de route (als alternatief kun je ook onderlangs blijven lopen). We lopen voorbij een klimpark, waarna de route alweer bergaf gaat.

De rest van de wandeling gaat grotendeels door nat, moerassig terrein. Zo lopen we kriskras door een soort vennengebied en passeren we een veld vol rietpluimen en een stuk bos dat onder water staat. Bij de start van de wandeling konden we niet vermoeden dat deze bijzondere natuur zo dichtbij is. Een mooie verrassing! Diverse vlonderbruggen zorgen ervoor dat we met droge voeten het gebied door komen. Maar, voor wie wil is er ook de mogelijkheid om pootje te baden in de Rode Beek of de oude Landgraaf (een ondergelopen oude grenswal). Via nog enkele attracties van het park komen we weer terug bij het startpunt. Wat zullen we nu eens gaan doen? Keuze genoeg…

Leuke wandeling voor kinderen

 • Speuren naar de parels van de routepaaltjes en proberen de vragen van de infoborden goed te beantwoorden.
 • Spelen op de natuurspeelplek.
 • Bos, drasland en beekjes; genoeg te ontdekken en te ravotten.
 • Al dat andere dat het Schutterspark te bieden heeft (zie volgende alinea).

Horeca en attracties

Langs de wandelroute ligt horeca bij het klimpark (met aangenaam zonneterras) en bij het Blotevoetenpark (met speeltuintje). De meest uitgebreide menukaart bieden ze bij brasserie Schuttershüske (naast de speeltuin in het Schutterspark). Ook is er een ijssalon (De IJshut) in het park. 

Verder zijn er diverse gezinsactiviteiten te doen in het Schutterspark: 

 • In het vijverpark is een mini-haven waar kinderen kunnen bootje varen.
 • Er zijn een grote speeltuin (€2,- entree voor kinderen) en een kinderboerderij (entree €1,50) waar ook heel veel te spelen is.
 • Op de minispoorlijn in het park rijden op gezette tijden mini-stoomtreintjes (kijk voor actuele info op de facebook-pagina van Stoomgroep Limburg).
 • Verder liggen aan de rand van het park een Blotevoetenpark (het grootste van Nederland) en klimpark het Plateau.
 

Praktische informatie

Parkeren en startpunt
De dichtstbijzijnde parkeerplaats is Schutterspark P2 (gratis parkeren), ter hoogte van Heidestraat 1 in Brunssum.

Routebeschrijving
De officiële startplek van de wandeling is tussen de twee vijvers in, ter hoogte van de kinderboerderij. De wandeling is gemarkeerd met paaltjes met erbovenop een ‘parel’.

Kinderwagen
De Parelroute is geschikt voor kinderwagens, mits je die ene klim (net voorbij de natuurspeelplek) overslaat (loop onderlangs en pak de route ca. driehonderd meter verder weer op).

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

2 reacties

 1. Er staat een fout adres. Het moet zijn HeideSTRAAT 1, niet HeideWEG 1 in Brunssum.
  De Heideweg bestaat namelijk niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *