Blois, Frankrijk – Over draken, kastelen en een huis vol magie

Inhoud van dit artikel

Onze vakantie nadert haar einde. Aftellen, spullen pakken, tijd om naar huis te gaan. Onderweg in de auto gaat de knop al langzaam om naar de thuismodus. In het hoofd begint al een stukje planning voor de te draaien wasjes en de andere klusjes die ons thuis te wachten staan. Maar dan, na zes uur rijden, gunstig dichtbij de snelweg en halverwege de totaalreis, is er de tussenstop. En als we langs de Loire rijden – langs mooie gebouwen en waar een reuzenportret van Mona Lisa ons welkom heet – dan weten we; de vakantie is nog in volle gang!

Beschilderde trappen in het centrum
Doorkijkje in Jardin Augustin Thierry
Waterpret, vlakbij de brug

Hotel de France et De Guise

We zijn aangekomen in Blois, waar we onze intrek nemen in Hotel de France Et De Guise. Het wat verouderde hotel (de prijs is er ook naar) met een prachtige ontbijtzaal (goed ontbijt ook) heeft familiekamers met tot wel zes bedden. Het hotel is gunstig gelegen aan een prachtig parkje (Jardin Augustin Thierry) met hoge bomen, die voor mooie doorkijkjes zorgen op het naastgelegen kasteel en een fraaie kerk. De speeltuin in het parkje is een fijne bijkomstigheid.

Middeleeuws centrum

De volgende dag verkennen we het centrum van Blois. De belangrijkste winkelstraat ademt een relaxte sfeer en huisvest enkele leuke winkels met kinderkleding. Twee straten verder komen we bij de Loire. We lopen er de karakteristiek Pont Jaques-Gabriel tot halverwege op, voor een prachtige blik op de hellende stad. Waterstralen uit de grond zijn een leuke stop voor de kinderen als we terug het centrum van Blois inlopen.

In het Middeleeuwse deel van de stad kraken de vakwerkhuizen in hun voegen en vormen smalle straatjes en trappetjes een warrig stratenpatroon. Je kunt niet overal probleemloos komen met een kinderwagen, maar er zijn doorgaans wel alternatieve routes te nemen. Ook is er de optie voor ander vervoer: vanaf het kasteel vertrekken paard en wagen voor een tocht door het stadje.

Zicht op Blois
Pont Jaques-Gabriel, over de Loire

Kasteel van Blois

Na een bochtige weg omhoog te hebben gevolgd komen we bij het Château Royal de Blois. De bouw ervan begon in de 13e eeuw, waarna in drie latere periodes het steeds verder werd uitgebouwd. Het resultaat is een prachtig kasteel in vier sterk afwijkende bouwstijlen

De binnenplaats van het kasteel is kindvriendelijk door zijn grote opzet en door de aanwezigheid van een terras waar je o.a. salades, broodjes en ijsjes kunt bestellen. Verder kan het kasteel met veel interactie worden verkend, o.a. dankzij gebruik van een zogenaamde histopad. Om het voor kinderen nog leuker te maken zijn er via een app speciale routes te volgen (alleen in Frans en Engels). 

Overigens, zijn in het kasteel kinderwagens niet toegestaan; ze kunnen worden geparkeerd op de binnenplaats.

Huis van de magie

Gescheiden door een plein en een klein parkje ligt tegenover het kasteel, het ‘Maison de la Magie’; onze volgende bestemming. Inspiratie voor dit magische huis vormt Jean Eugène Robert-Houdin, opgegroeid in Blois. Robert-Houdin was een pionier in het vak van illusionisme en inspirator voor o.a. boeienkoning Harry Houdini, die zijn naam ontleende aan de Fransman.

In het Maison de la Magie wordt met een tentoonstelling aandacht besteed aan beide illusionisten. Verder is het vooral ‘beleven’ in het huis van de magie. Er zijn allerlei opstellingen met optische illusies, waaronder een Hallucinoscope. Bij de prijs inbegrepen is een bezoek aan het theater, waar een ongeveer 30 minuten durende magische show wordt opgevoerd (vooral non-verbaal, dus geen taalproblemen). 

Eenmaal weer buiten is het wachten op de meerkoppige draak die elk half uur zijn kop uit de ramen van het huis steekt.

Lol maken bij het kasteel
Maison de la Magie
Straatbeeld in Blois

Rue Jeanne d’Arc

Afsluitend eten we in de gezellige Rue Jeanne d’Arc, waarna we de volgende dag de weg naar huis vervolgen. En – vragen we onderweg de kinderen – vonden jullie het leuk in het kasteel en het huis van de magie? Jaaaa! En inderdaad, Blois, gunstig gelegen om de reis vanuit het zuiden te breken, was een meer dan waardige afsluiter van de vakantie!

Behalve bovenstaande tips voor Blois met kinderen, hebben we ook nog veel leuke info in onze andere blogs over Frankrijk:

Deze webpagina bevat affiliate links. Meer over affiliate links lees je in onze disclaimer.

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *