Frankrijk met kinderen – Dune de Pilat en Bassin d’Arcachon

Inhoud van dit artikel

Bassin d’Arcachon is een van de meest geliefde Frans-Atlantische kustgebieden. Met bijzondere natuur, hoogstaande gastronomie, opvallende architectuur, kilometers stranden en legio kindvriendelijke plekken is het een gezinsbestemming bij uitstek. Lees onze tips voor een verblijf in Bassin d’Arcachon met kinderen.  

Dune de Pilat

2700 x 500 x 110 meter; hoeveel zand heb je dan bij elkaar? In elk geval genoeg om het grootste duin van Europa genoemd te worden. En genoeg voor enorm veel zandpret. Een bezoek aan Dune du Pilat mag zeker niet ontbreken als je Bassin ‘d Arcachon bezoekt met kinderen. Om de beklimming van het duin wat te vergemakkelijken is er (in voorjaar en zomer) een trap met 160 treden tegenaan gebouwd. Eenmaal boven wachten prachtige uitzichten over duin, oceaan en baai. En voor kinderen is het natuurlijk heerlijk om rennend, rollend en schuivend de berg af te gaan of om met strandspeeltjes in het zand te spelen. Het is zomers erg druk op het duin (ook op de weg ernaar toe; een bezoek vroeg op de dag is aan te raden), maar wie ver genoeg doorloopt kan ook een rustig plekje vinden. 

De zee bij het duin is zeer ruw en niet erg geschikt voor recreatie. Daarvoor kun je beter naar het nabijgelegen Plage du Moulleau (in een statige buitenwijk van Arcachon) rijden, vanwaar je Dune de Pilat mooi van veraf kunt bewonderen en je strandbezoek kunt combineren met een lunch op het terras, een ijsje op de pier en een rondje in de carrousel.

Arcachon

Belangrijkste plaats en tevens naamgever van de baai is de plaats Arcachon. Het is een stadje met bijzondere architectuur, een fijne zomerse (toeristen)vibe en een breed scala aan recreatiemogelijkheden. M.b.t. het laatste vormt de pier een centraal punt. Het is het vertrekpunt voor allerlei bootexcursies in de baai en aan weerszijden ervan liggen heerlijke stranden. Op de aangrenzende boulevard staan meerdere carrousels en een uitdagende speeltuin (tegen betaling).

Via levendige straten vol crêperies, bakkers, ijssalons en originele winkeltjes bereik je de lift naar het hoger gelegen Parc Mauresque. In dit mooie park is er een grote speeltuin en er zijn nette toiletvoorzieningen. Het is een fijne plek voor een picknick met uitzicht over het stadje en de oceaan. 

Vanuit het park loop je via een karakteristieke brug (van de hand van Gustave Eiffel) en een trappetje van grote keien (niet eenvoudig met een kinderwagen) naar de Observatoire Sainte-Cecile. Deze metalen uitzichttoren biedt een prachtige panoramablik op de baai

Een bezoek aan dit uitkijkpunt combineer je gemakkelijk met een rondwandeling door het eromheengelegen Ville d’Hiver, oftewel ‘winterstad’. Deze wijk staat vol met prachtige villa’s in allerlei architectonische stijlen. Bij de lokale vvv is een rondwandeling te krijgen die langs de meest bijzondere villa’s leidt. Ook rijdt er een treintje rond in dit deel van Arcachon.

Cap Ferret

Cap Ferret is de mooist gelegen plaats aan de Bay d’Arcachon. Het is gesitueerd aan het uiteinde van de baai, bij de ‘flessenhals’ naar de Atlantische oceaan en met een mooi uitzicht op de Dune du Pilat. Veel dagjesmensen bezoeken het dorp per ferry vanuit het ertegenover gelegen Arcachon. Vanaf de pier kun je gemakkelijk overstappen op een klein treintje dat de baai verbindt met de stranden aan de oceaan. Ook is er de mogelijkheid met meerpersoons ‘skelters’ vanaf het Place Walter Reinhard het plaatsje te verkennen. Op de Boulevard de la Plage heerst een gemoedelijke sfeer met leuke winkeltjes en moderne horeca. 

Dominant in Cap Ferret is de vuurtoren, die ook beklommen kan worden met – na 250 treden – een fraai uitzicht over baai en oceaan. In de vuurtoren is verder een interactief museum ingericht over scheepvaart. Ernaast ligt een enorme Duitse bunker uit  de Tweede Wereldoorlog, die ook bezocht kan worden. Aan de pier kun je ontspannen eten met uitzicht op de oesterhavens en de Dune de Pilat. Bezoek je Cap Ferret per auto, dan is het de moeite waard een stop te maken aan de rand van de gemeente bij La Chapelle de la Villa Algerienne; een bijzondere kerk in Moorse stijl.

Oesters

De lokale specialiteit komt uit de zee en wordt bij voorkeur per dozijn geserveerd: oesters. De teelt van deze weekdieren door de ruim 300 telers is dan ook overal zichtbaar. De oesters uit de Bassin d’ Arcachon hebben zelfs landelijke naam en faam en dé oesterhoofdstad van Frankrijk – Gujan-Mestras – is gelegen aan de baai. Ook als je oesters niet lekker vindt, moet je ze beslist geproefd hebben hier. Vers als ze zijn is de kans groot dat ze je ineens wel kunnen bekoren. En anders heb je vast veel lol als je je kinderen uitdaagt om zo een schelp vol ‘snot’ leeg te slurpen.

Oesters staan in elk restaurant op de menukaart, maar het beste (en vaak goedkoopste) proef je ze in zogenaamde ‘Cabanes’; kleine barretjes, meestal fraai gelegen, waar de oesters (bij voorkeur met een glas witte wijn) direct van de teler worden geserveerd. 

Voor wie meer wil weten over de oesterteelt is er in Arcachon het Musee Aquarium d’Arcachon (matig beoordeeld, maar kinderen zijn er makkelijk een uur zoet met de diverse aquaria) en in Gujan-Mestras is er het Maison de L’huitre. Via laatstgenoemd museum kan ook een dagtocht worden geboekt waarbij je meevaart met een oesterteler.

Fietsen

Dankzij een netwerk van 220 kilometer aan fietspaden is het plezierig fietsen rond de baai. Temeer omdat de meeste fietspaden afgezonderd van de autoweg liggen in een bosrijke omgeving. Nabij de dorpjes krijg je soms met wat autoverkeer te maken, maar verder is het vooral erg ontspannen fietsen. Veel fietsverhuurders verhuren ook kinderfietsen en (kinder)fietskarren voor achter de fiets.  Voor de fanatiekelingen behoort een rondje baai (ca. 65 km.) tot de mogelijkheden. Op de ferry’s die in de baai varen, mag je de fiets meenemen, waardoor je flexibel fietstochten kunt plannen.

Familie-attracties

Aan attractieparken geen gebrek in Bassin d’Arcachon. Toch kan het in de parken zomers erg druk zijn met soms lange rijen voor de kassa’s en de attracties. Gujan-Mestras is de hoofdstad van de pretparken. Praktisch naast elkaar liggen daar avonturenpark Kid-Parc, dieren- cq. pretpark La Coccinelle (beide vooral leuk voor kinderen in de basisschoolleeftijd), het matig beoordeelde waterpretpark Aqualand, minigolfbaan ‘Max Golf’ en klimpark Bassin Aventure.  

Ook in Andernos-les-Bains (Escalad Parc), nabij Cap Ferret (Le Parc de loisirs du Four) en in Mios (T en Leyre) zijn klimparken gevestigd. Nabij Arcachon is een grote dierentuin (Zoo Arcachon Basin). Voor paintball, trampoline springen, mini-golf, bowlen en lasergamen zijn er ook de nodige adresjes rond de baai.

 

Bordeaux

Bordeaux is ideaal gelegen om te bezoeken op doorreis naar of vanuit Bassin d’Arcachon. Om verkeers- en parkeerproblemen te vermijden, bezoek je Bordeaux het beste per tram vanaf een P+R (Parc-Relais in het Frans). Voor een gezin van vier betaal je nog geen €5,- voor een dag overdekt parkeren inclusief een retourritje naar het centrum. Vanaf (een groot deel van) Bassin d’Arcachon is Parc-Relais Quatre Chemins erg gunstig gelegen; op ca. veertig autominuten. Vanaf deze P+R is het nog ongeveer twintig minuten met de tram naar hartje centrum. 

Bezoek in Bordeaux vooral Miroir d’Eau; een van de mooiste plekken van de stad. Bij deze waterspiegel kunnen kinderen zich heerlijk uitleven (neem een handdoek en reservekleren mee). Slenter door knusse straatjes en over statige pleinen in de oude stad, waar het ‘première classe’ winkelen en lunchen is. En bij minder weer zijn er genoeg alternatieven, zoals bijvoorbeeld het hypermoderne wijnmuseum Cité du Vin. Lees hier meer over Bordeaux.

 

Ares als basiskamp

Mocht je je afvragen vanwaar je al het bovenstaande het beste kunt verkennen, dan is het plaatsje Ares een goede tip. Ares ligt gunstig op de aanrijroute van en naar Bordeaux, vlakbij de snelweg en ongeveer halverwege de baai. Ook in de baai zelf is het een gunstige uitvalbasis voor uitstapjes. Je rijdt in minder dan een half uur naar Cap Ferret en vanuit het naastgelegen Andernos-les-Bains kun je de boot nemen naar Arcachon (mits de getijden het toelaten). Naar Dune du Pilat – het verst gelegen – rijd je in een uur. 

Wat verder nog pleit voor Ares als standplaats is de relatieve rust in de zomer in vergelijking met veel andere plekken rond de Bay d’Arcachon. Je hebt er de stranden bijna voor jezelf. Daarbij moet aangetekend worden dat de zee zich bij Ares zo ver terugtrekt dat tot halverwege de middag zwemmen er niet in zit. Maar, daarvoor heb je dan weer ‘Saint Brice’; een klein meertje, net achter het strand, waar het prima recreëren is. Verder heeft het plaatsje alle wensbare faciliteiten, inclusief een grote supermarché, fietsverhuur (inclusief kinderfietskarren), een leuke speeltuin aan zee en de nodige restaurants. Zomers is er elke dinsdag een grote markt met tig kramen waar o.a. handgemaakte sieraden, kleding, wijnen, kant-en-klaargerechten en schilderijen worden verkocht. 

Een alleraardigst overnachtingsadres in Ares is La Cigale; een kleinschalige camping met o.a. ingerichte safaritenten en stacaravans en met een zwembad, speeltuin en restaurant. 

In dezelfde vakantie dat we met onze kinderen naar Bay d’Arcachon gingen, bezochten we ook San Sebastian (Spanje), Blois en verbleven een week op een mini-camping in de Lot. De blogs daarover zijn de volgende:

DEEL DIT ARTIKEL MET ANDEREN

REAGEER OP DIT ARTIKEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *